Zelfwaardering vergroten en weer kunnen genieten van het leven

Op zoek naar een manier om je zelfwaardering te vergroten? Een leven bestaat altijd uit hoogte- en dieptepunten. Het is aan jou de taak om optimaal te kunnen genieten van de hoogtepunten. Bovendien is het aan jou de taak om optimaal te kunnen genieten van je leven. Het gezegde luidt niet voor niets ‘het leven is één groot feest; je moet alleen zelf de slingers ophangen’. Helaas heeft niet iedereen te maken met een even leuk leven. Dit kan deels komen door bepaalde gebeurtenissen, maar anderzijds kan het ook komen door een gebrek aan zelfvertrouwen.

Het is een feit dat veel mensen onzeker zijn. Deze onzekerheid kan betrekking hebben op bepaalde karaktereigenschappen, maar ook op bepaalde uiterlijke kenmerken. Met name jongeren en tieners kunnen in hun tienerjaren last hebben van onzekere gevoelens. Maar, ook onder volwassenen komt onzekerheid bijzonder vaak voor. Waar komt deze onzekerheid vandaan? En belangrijker nog: hoe kan deze onzekerheid weggenomen worden? Als het je lukt om je onzekerheid weg te nemen, kan je namelijk je zelfwaardering vergroten.

 

Je zelfwaardering vergroten

 

Onzekerheid en zelfwaardering gaan hand in hand met elkaar. Als je onzeker over jezelf bent, is het moeilijk(er) om van jezelf te houden. Het gevolg daarvan is dat je simpelweg niet tevreden over jezelf bent. Dit uit zich uiteindelijk bepaald gedrag en bepaalde gedachtegangen. Onder aan de streep heb je in dergelijke situaties last van te weinig zelfwaardering. Het is belangrijk om van jezelf te gaan houden. Want, als je niet van jezelf houdt, kan je ook niet van andere houden. Als je op zoek naar een leuke partner bent, is het dus van belang om eerst aan jezelf te werken. Je moet continue op zoek zijn naar de betere ik, zodat je uiteindelijk tevreden over je zelf bent. Overigens is het zo dat een ieder tevreden over zichzelf moet zijn. Je bent namelijk prachtig zoals je bent. Je bent perfect zoals je bent.

 

De oorzaak

 

Wat is nou de oorzaak van een te laag zelfbeeld en daarmee een onzeker gevoel? Onderzoek heeft aangewezen dat dit meestal in je eerste jaren van een kind veroorzaakt wordt. Dit kan komen door bepaalde gebeurtenissen of door de opvoeding van ouders. In de eerste jaren wordt een kind gevormd zoals hij/zij later gaat worden. Als je heel erg beschermd opgevoed wordt, bestaat de kans dus dat je later met onzekerheid te maken krijgt. Dat is ook het geval als je altijd verwend wordt door je ouders. Het is goed om op jonge leeftijd eens onder uit te gaan. Je moet te maken hebben met tegenslagen, voordat je toe kan werken naar de hoogtepunten in je leven.

De oorzaak van te weinig zelfwaardering is dan ook veel terug te vinden in de opvoeding. Maar, ook gebeurtenissen in het leven kunnen een negatieve invloed op het zelfbeeld van personen hebben. Dat is bijvoorbeeld het geval als je zeer nare dingen gezien hebt; dat kan zich uiteindelijk ook gaan vormen tot een trauma. Door een trauma kan je ook onzeker in het leven komen te staan.

 

Hoe jij je zelfwaardering kunt vergroten

 

Gelukkig is er altijd licht aan het einde van de tunnel te zien. Ja, het is altijd mogelijk om je zelfwaardering te vergroten. Maar, het is belangrijk om te beseffen dat dit niet van de één op de andere dag gaat. Nee, het is aan langdurig proces waarbij je veel van jezelf mag/kan/moet eisen. Het is namelijk een proces waar je zelf de grootste invloed op hebt. Uiteraard kunnen anderen je hierbij wel helpen, maar uiteindelijk moet het vanuit jezelf komen.

 

Openheid is een grote stap bij het vergroten van je zelfwaardering

 

De eerste tip die we je mee willen geven, is om open tegen dierbaren te zijn. Met andere woorden: laat aan je vrienden/familie weten waar je mee zit. Zij kunnen je in eerste instantie helpen door een luisterend oor te bieden. Daarnaast helpt het jou ook om er over te praten. Door er over te praten, krijg je wellicht ook meer inzicht in de eventuele oorzaken van je te lage zelfwaardering.

Het is dan ook belangrijk om zélf veel inzicht te krijgen. Waar komt de lage zelfwaardering vandaan en hoe wil je dit op gaan lossen? Door hier veel over te praten en over na te denken, kan je de eerste stappen in de juiste richting zetten.

 

Acceptatie

 

Daarnaast is het van belang om te accepteren dat je op dit moment te kampen hebt met te weinig zelfwaardering. Als je dit geaccepteerd hebt, is er nog maar één uitweg: je zelfwaardering vergroten. Door het te accepteren, zet je dus ook een belangrijke stap richting de uiteindelijke oplossing.

 

Compassie voor anderen

 

Wie goed doet, goed ontmoet. Met deze zin willen we zeggen dat je zelf aardig en vriendelijke tegen andere moet doen. Als je dat doet, ga je dat namelijk vanzelf terug krijgen. Als mensen aardig tegen je doen, is dat absoluut een opsteker voor je zelfbeeld. Hierbij geldt dus ook dat dit allereerst bij jezelf begint. Zet daarom je allerbeste beentje voor en doe tegen een ieder vriendelijk. Op den duur ga je dat terug krijgen, waardoor je meer vertrouwen en waardering gaat voelen.

 

Schrijf dingen op

 

Een andere manier om je zelfwaardering te vergroten, is door dingen op te schrijven. Heb je vandaag een goede daad verricht? Schrijf het direct op. Heb je bepaalde levensmotto’s? Schrijf deze op. Heb je bepaalde doelen in het leven die je graag wenst te bereiken? Schrijf ook deze doelen op.

 

Praat tegen jezelf

 

Het klinkt wellicht ietwat vreemd, maar zeg dagelijks tegen jezelf dat je mooi bent. Als je dit dagelijks doet, ga je dit na verloop van tijd zélf ook geloven. Des te belangrijker: je gaat na verloop van tijd zelf ook inzien dat je een prachtige kant hebt. Als je eenmaal dat punt bereikt hebt, gaat je zelfwaardering met grote stappen omhoog.

Het is duidelijk dat het vergroten van je zelfwaardering uit jezelf dient te komen. Je bent de enige die hier echt heel veel invloed op uit kunt oefenen. Stel jezelf daarom realistische doelen en ga met bovenstaande tips/mogelijkheden aan de slag. Doe dit vol overgave en je gaat na verloop van tijd de voordelen merken.

 

Leave a Comment