Zelfverzekerd leren autorijden? Handige tips!

Zelfverzekerd leren autorijden? Tijdens het behalen van je rijbewijs leer je verschillende dingen, waaronder het rijden op de snelweg en het rijden in woonwijken. Ook zal je leren hoe je op verschillende manieren kan parkeren en hoe je veilig omkeert wanneer je midden op een weg staat.

Wanneer je al deze zaken onder de knie hebt zal je examen mogen doen bij het CBR. Met een beetje geluk haal je dit examen binnen één keer, maar met iets meer pech kan het voorkomen dat je twee of misschien wel drie keer nodig hebt voor het afrijden. Een reden voor het uitblijven van goed resultaat is dat je niet zelfverzekerd achter het stuur zit.

Er zijn zelfs een boel automobilisten die jaren na het behalen van hun roze pasje nog steeds met een onzeker gevoel achter het stuur zitten. Dit gevoel kan zo erg aan je gaan knagen dat je het rijden van een auto het liefst uit de weg gaat. In plaats van met angst in de auto stappen, kan je er ook voor zorgen dat je met een goed gevoel de weg op gaat. Is het jouw wens om zelfverzekerd auto te leren rijden? Lees dan vooral verder en zie wat je aan jouw huidige onzekerheid kan doen!

Het ontstaan van onzekerheid tijdens het autorijden

Volgens de laatste cijfers heeft ongeveer elf miljoen van de Nederlanders een rijbewijs. Dit is een aardig hoog aantal, als je bedenkt dat je pas vanaf je 17e examen mag afleggen om in het bezit te komen van het roze pasje. Van die elf miljoen mensen zijn er, zonder dat je het weet, enorm veel mensen die weleens angstig of onzeker achter het stuur zitten.

Bij sommige mensen ontstaat de angst door een slechte ervaring die ze op de weg hebben gehad en bij andere bestuurders is de onzekerheid al vanaf het begin aanwezig. Bij een half miljoen Nederlanders is de rijangst zo groot dat ze het berijden van de auto het liefst helemaal vermijden.

Volwassene, Auto, Automotive, Vervagen

Ondanks dat deze mensen in het bezit zijn van een rijbewijs zullen ze de fiets of het openbaar vervoer altijd verkiezen boven de auto. Het idee van rijden alleen al zorgt ervoor dat deze automobilisten verschillende symptomen van rijangst ervaren.

Denk hierbij aan trillen, zweten, spanning, ademnood, duizelig, flauwte en misselijkheid. Wanneer jij hier ook last van hebt zijn er voldoende manieren om gedag te zeggen tegen die angst en onzekerheid achter het stuur. Er zijn een paar tips die ervoor kunnen zorgen dat jij weer met een zelfverzekerd gevoel achter het stuur van de auto kruipt.

Tips om zelfverzekerd leren auto rijden!

Eén van de tips om zelfverzekerder achter het stuur plaats te kunnen nemen, is om niet alleen op pad te gaan. Ga met iemand de weg op die jij compleet vertrouwt en die jou kan kalmeren wanneer dat nodig is.

Wanneer je al een lange tijd niet gereden hebt is het handig om een rustige dag en tijdstip uit te kiezen. Meestal is zondag een dag waarop er weinig mensen op de weg zijn, maar wanneer je doordeweeks besluit te rijden kan je het beste de spits vermijden. Deze vindt ‘s ochtends plaats tussen ongeveer zes en negen uur en begint in de middag rond een uur of vier tot zeven. Verder is het van belang om rustig te beginnen.

Wanneer jij midden in de stad woont is het handig om je compagnon te laten beginnen met rijden om een iets rustigere plek op te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld een industrieterrein, een parkeerplaats of een woonwijk zijn. Begin vervolgens rustig met het rijden van een paar rondjes en met een paar keer in- en uitparkeren. Je kan op alle wegdelen last hebben van angst tijdens het rijden, maar het kan ook om bepaalde zaken gaan.

Wanneer je bang bent om in te parkeren biedt een verlaten parkeerplaats de ideale gelegenheid voor wat oefeningen. Een grote angst van veel mensen is de snelweg. Ook deze is het best te berijden op de zondag, omdat mensen op deze momenten vaak een tragere snelheid aannemen. Enorm belangrijk aan oefenen met zelfverzekerd autorijden is dat je het vooral blijft doen. Het is logisch dat je rijangst krijgt als je al meerdere weken of maanden niet hebt gereden. Wanneer de angst toch intact blijft, zijn er gelukkig nog wat andere oplossingen beschikbaar.

Cursus voor blijvend zelfvertrouwen

Eigenwaarde vergroten

Blijf je een angstig gevoel houden tijdens het rijden? Merk je dat zelfs de persoon die naast jou zit tijdens het rijden niet voor een toename van zelfverzekerdheid kan zorgen? Dan is het wellicht een idee om je aan te melden voor een cursus voor blijvend zelfvertrouwen.

Ondanks dat de uitgekozen persoon jou een gevoel van kalmte bezorgt, heeft deze persoon waarschijnlijk geen ervaring met het aanleren van zelfvertrouwen tijdens het rijden. Een cursus voor blijvend zelfvertrouwen op de weg is wel voorzien van een heel team aan experts die jarenlange ervaring hebben opgedaan met mensen zoals jij.

Zij weten precies welke angsten er allemaal kunnen ontstaan op de weg en wat het beste hulpmiddel is tegen jouw gevoel van angst. Tijdens de cursus zal je gesprekken voeren om duidelijk te krijgen waarom jij niet zelfverzekerd achter het stuur zit en waardoor dit probleem is ontstaan. Vervolgens zal de cursus vooral bestaan uit het besturen van de auto zelf, natuurlijk vergezelt door een van de coaches.

Deze persoon zal jou helpen tijdens het autorijden en zal het tempo steeds iets meer opvoeren. Aan het eind van deze cursus zal jij zelfs in staat zijn om tijdens het spitsuur op de drukke snelweg te rijden! Natuurlijk is het leerproces voor iedereen uniek, de een bouwt sneller zelfvertrouwen tijdens het rijden op dan de ander. Blijf niet nog langer met die angst en onzekerheid rondlopen, maar meld je aan voor een cursus voor blijvend zelfvertrouwen om weer met een goed gevoel de weg op te kunnen!

Leave a Comment