Zelfverzekerd flirten – hoe begin je daaraan?

Voor sommigen is flirten een van de gewoonste zaken van de wereld, het gaat vanzelf en ze hoeven er praktisch geen moeite voor te doen. Bij anderen gaat het moeizamer, of is het zelfs een helse klus. Er zijn mensen die stellen dat ze alcohol nodig hebben om over te gaan te het flirten, maar eigenlijk is dat slechts een zwak argument om te zeggen dat ze te weinig zelfvertrouwen hebben om die speciale klik met iemand te zoeken.

Mensen die overlopen van zelfzekerheid worden dikke nekken genoemd, niemand wil dat ze bij hen komen omdat ze niets anders doen dan opscheppen. Hoewel zelfzekerheid voor sommigen op die manier een negatieve eigenschap lijkt, is enige vorm van zelfzekerheid toch belangrijk. Zelfzekerheid zou ons tot op een bepaalt niveau zelfs aantrekkelijker maken. Het helpt ons om de moed te vinden om situaties aan te gaan, die buiten onze comfortzone vallen. Ook is het zo, dat te weinig zelfzekerheid tijdens het flirten voor awkward situaties kan zorgen. Op langere termijn heeft dat zeker nefaste gevolgen voor je liefdesleven. In dit artikel zullen we jou meer vertellen over deze comfortzone en hoe je die kan overwinnen. We zullen dieper ingaan op de vraag “hoe kan je zelfverzekerd flirten?”.

Onze comfortzone als perimeter

In het dagelijkse leven, maar zeker tijdens het flirten, is onze comfortzone heel bepalend voor de manier waarop we ons gaan gedragen. Als mens zijn we bang van situaties die vreemd voor ons zijn en kunnen we moeilijk omgaan met zaken die niet in onze aard liggen. Onze comfortzone vormt als het ware een mentale perimeter waar je tijdens het flirten moeilijk kan uittreden. We voelen ons letterlijk oncomfortabel wanneer we bepaalde zaken doen, die deze perimeter overstijgen. Vandaar worden sommige mensen losser en meer “zelfverzekerd” wanneer ze alcohol hebben gedronken, denken ze. Het feit is dat hun grenzen vervagen en dat ze minder remmingen ervaren. De grenzen van de mentale perimeter worden als het ware groter. Helaas is dit effect snel uitgewerkt en heeft alcohol meerdere nadelige effecten op jouw algemene gedrag.

Waar vinden we de oplossing?

Een meer duurzame oplossing vinden we terug bij onszelf. Door meer zelfverzekerd te worden, kunnen we ook onze mentale perimeter uitbreiden. Door meer zelfzekerheid en zelfvertrouwen voelen we ons comfortabeler in situaties waarin we het daarvoor moeilijk vonden om te weten hoe we ons moesten gedragen. Het grote voordeel dat we als mens hebben, is het feit dat we zelfzekerheid tot op een bepaalde hoogte ook kunnen aanleren.

Zelfverzekerd worden en zelfverzekerd flirten doe je niet van vandaag op morgen. Het is een proces dat jaren tijd vraagt, omdat het moed en volharding vraagt. Gelukkig is het wel zo, dat je ook tijdens het oefenen vorderingen maakt. Gaandeweg leer je hoe je je zelfverzekerd kan voelen. Een van de beste oefeningen om meer zelfvertrouwen te verwerven tijdens het flirten, is het effectief proberen. In plaats van te stoppen met flirten, moet je er net mee doorgaan. Probeer om af en toe buiten je comfortzone te komen en je zal merken dat het gaandeweg beter en beter zal lukken.

Echtpaar, Romantisch Paar, Engagement, Valentijn

Een tweede tip die we kunnen geven, is om er met iemand over te praten. Het luisterend oor van je beste vriend of vriendin kan wonderen verrichten. Door er met iemand over te praten, geef je openlijk toe dat je er iets aan wil veranderen. Dit zal je motiveren om te volharden en bovendien kan het zijn dat jouw vertrouwenspersoon je ook enkele tips kan meegeven uit zijn eigen ervaring. Hierdoor leer je misschien ook hoe je je in bepaalde situaties, waarin je een ongemakkelijk gevoel krijgt tijdens het flirten, kan gedragen.

Nog een oplossing, die misschien voor sommigen wat belachelijk kan klinken, maar wel effectief is, is een praktische oefening. Het ziet er waarschijnlijk vrij raar uit, maar het zorgt er wel voor dat je leert hoe anderen zich gedragen tijdens het flirten. Speel samen met jouw vriend of vriendin een situatie na waarin aan het flirten gaat. Wissel ook de rollen eens om, zodat jij van dichtbij kan observeren wat iemand anders zou doen.

Ook een cursus kan een oplossing bieden

Een andere goede oplossing kan zijn om professionele hulp in te schakelen. Uiteraard hoef je niet noodzakelijk naar een psycholoog of gedragstherapeut te gaan. Ook een zelfzekerheidscursus zou je kunnen helpen. Zo’n cursus is opgebouwd uit verschillende opdrachten, die je stap per stap helpen om een betere versie van jezelf te worden. Je zal de zaken anders gaan bekijken en je zal nieuwe inzichten over jezelf kunnen verwerven.

Bovendien is zo’n cursus heel laagdrempelig. Je hoeft niet alles te delen met vreemde mensen, maar je leert wel stil te staan bij jouw gedrag en gevoelens tijdens het flirten. Door te ontdekken waar je meestal vastloopt, kan je proberen om daar beter mee om te gaan. Het volgen van zo’n cursus is geen zwakte, maar het is de eerste stap in de goede richting om meer zelfverzekerd te flirten.

Met zelfvertrouwen kom je heel ver

Eigenwaarde vergrotenIk denk dat het duidelijk is dat zelfvertrouwen een belangrijke rol speelt in je liefdesleven, maar ook in je algemene leven. Vertrouwen in jezelf is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ook anderen in je geloven. Door voldoende zelfvertrouwen op te bouwen, zal je niet alleen beter om kunnen met complexe situaties, maar je zal je ook een stuk gelukkiger voelen. Je zal veel minder negatieve gedachten ervaren, die verwezenlijkt kunnen worden door twijfels aan jezelf.

Een cursus zelfvertrouwen en zelfzekerheid kan je helpen om blijvend meer zelfvertrouwen op te bouwen. Eens je het op de correcte manier in je leven hebt opgenomen, zal je het nooit meer verliezen. Je zal geen moeite meer hebben om op anderen af te stappen en zelfverzekerd te flirten, dat zal beter lukken dan ooit tevoren. Ook in het alledaagse leven en binnen je job, zal je veel makkelijker voor jezelf kunnen opkomen.

De kans dat je plots te zelfverzekerd wordt is klein, maar hou er toch maar rekening mee dat mensen die overdreven veel zelfvertrouwen hebben, minder aantrekkelijk zijn.

Leave a Comment