Zelfvertrouwen vergroten oefeningen: 4 praktische tips

Als we eerlijk zijn, dan willen we allemaal zelfvertrouwen uitstralen. Misschien wil jij dat ook wel. Zelfvertrouwen is geen zinloos gevoel waar je niets mee kunt. In tegendeel zelfs: het helpt je om je doelen te bereiken en om kwaliteit van leven te genereren. Dankzij zelfvertrouwen vergroten oefeningen, kun je hier effectief aan werken.

Maar, welke oefeningen vergroten je zelfvertrouwen? Dat gaan we in dit artikel met je bespreken. Ook als je op zoek bent naar een cursus om je zelfvertrouwen te vergroten, zit je hier aan het juiste adres.

Waarom je zelfvertrouwen vergroten?

Een gezonde dosis zelfvertrouwen staat bij de meeste mensen op het wensenlijstje. Heeft zelfvertrouwen veel invloed? Ja, dat heeft het zeker. Voldoende zelfvertrouwen zorgt namelijk voor zelfontwikkeling, positiviteit en onafhankelijkheid. Met andere woorden: kwaliteit van leven.

Bij de meeste mensen ontstaat een gebrek aan zelfvertrouwen tijdens de jeugdjaren. Impactvolle gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat het zelfvertrouwen niet ontwikkelt of daalt, waardoor een negatief zelfbeeld ontstaat. Hier is pesten een voorbeeld van.

Maar ook je opvoeders spelen een rol in dit geheel. Want als zij niet het goede voorbeeld geven of zelf onzeker zijn, kan het voor jou als kind lastiger worden om voldoende zelfvertrouwen op te bouwen. Je zelfvertrouwen vergroten met oefeningen is om meerdere redenen belangrijk:

  • Je bent beter bestand tegen kritiek: De gegeven kritiek trek je je niet persoonlijk aan en betrek je niet op jezelf. Je bent juist in staat om er leer uit te trekken en naast je neer te leggen.
  • Je bent minder afhankelijk: Als je een negatief zelfbeeld hebt, ben je angstig om fouten te maken. Daarom ben je eerder geneigd om advies en bevestiging aan anderen te vragen. Met een gezonde dosis zelfvertrouwen heb je vertrouwen in je eigen beslissingen ben je zodoende minder afhankelijk.
  • Je bent overtuigd van je kwaliteiten: Iedereen heeft zijn of haar eigen kwaliteiten en weet deze in te zetten. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, weet je waar je talenten en kwaliteiten liggen en durf je deze optimaal te benutten. Dit kan je eveneens verder brengen.

Je zelfvertrouwen vergroten met 4 oefeningen

Wil jij je zelfvertrouwen vergroten? Misschien heb je gemerkt dat je onzekerheid obstakels vormt. Dit kan op de werkvloer zijn, maar ook binnen je sociale kringen. Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten door middel van oefeningen, is het belangrijk om geduldig te blijven en tijd te investeren.

Door dit te doen word je zelfbeeld beter, respecteer je jezelf en kun je je gestelde doelen behalen. Het vergroten van je zelfvertrouwen heeft tijd en oefening nodig, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is.

Zelfvertrouwen vergroten oefeningen

1.      Zelfvertrouwen vergroten met sporten

Is sporten goed voor alleen je conditie? Nee, bewegen heeft meer voordelen dan je denkt. Zo is sporten een geweldige oefening om je zelfvertrouwen te vergroten. Allereerst kom je andere sporters tegen. Je maakt een praatje en leert nieuwe mensen kennen. Dat kan je zelfvertrouwen en sociale kring een enorme boost geven. Probeer eens een groepsles.

Daarnaast komen er tijdens het sporten goede hormonen vrij. Heb je weleens gehoord van endorfine? Dit hormoon staat bekend als gelukshormoon en hierdoor word je stressniveau verlaagd en verbetert je humeur. Maak je geen zorgen: je kunt ook buiten de sportschool sporten.

2.      Focus je op positiviteit

Als je een laag zelfbeeld hebt, is de kans groot dat je je vooral focust op negatieve aspecten. Bijvoorbeeld op je tekortkomingen of de fouten die je maakt. Dit kan er echter wel voor zorgen dat je in een negatieve spiraal beland en je je ellendiger gaat voelen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Om je zelfvertrouwen te vergroten, kun je oefenen met je focussen op positiviteit. Waar ben je wél goed in? Wat ging er goed vandaag? Misschien heb je een compliment gehad of heb je een leuk gesprek gehad met je collega of goede vriend. Het kan helpend zijn om het op te schrijven, zodat je het ziet en het op een lastig moment terug kunt kijken.

3.      Ga terug naar de kern

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak begint dit tijdens je jeugdjaren, maar er kan ook iets anders achter schuilen. Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten, is teruggaan naar de kern een effectieve oefening. Dit geeft een duidelijke richting.

Het is echter niet altijd gemakkelijk om dit op eigen houtje te doen. Je kunt een zelfvertrouwen coach om hulp vragen of een ander professional, zoals een psycholoog. Via de huisarts kun je een doorverwijzing krijgen. Merk je dat je dagelijks leven wordt beheerst door onzekerheid? Dan is het sowieso verstandig om extra hulp in te schakelen.

Zelfvertrouwen vergroten oefeningen

4.      Investeer in ontspanning

De boog kan niet altijd gespannen staan. Je zelfvertrouwen vergroten vergt veel geduld, tijd en oefeningen. Ontspanning is echter net zo belangrijk. Dit verlegt je focus en je kunt afleiding zoeken, waardoor je spanningsboog verminderd. Spanning en stress kunnen het proces juist afremmen en dat is niet de bedoeling.

Hoe je ontspant, dat is helemaal aan jou. Je kunt jezelf bezighouden met een hobby, maar het kan ook fijn zijn om vrienden of familie op te zoeken. Hierdoor krijg je eveneens de kans om over je onzekerheid te praten. Dit levert begrip op, maar misschien ook tips en handvaten. Die kun je altijd gebruiken.

Conclusie – Zelfvertrouwen vergroten cursus

In dit artikel stond zelfvertrouwen centraal. Als je merkt dat je onzeker bent en het beïnvloed je dagelijks leven, kan het verstandig zijn om je zelfvertrouwen te vergroten.

Hierdoor sta je positiever in het leven, zit je lekkerder in je vel en kun je jezelf ontwikkelen. Door middel van een aantal oefeningen kun je het vertrouwen in jezelf trainen en opbouwen. Daarom heb je 4 oefeningen gevonden die je daarbij helpen. Als je merkt dat de onzekerheid toeneemt of je dagelijkse leven beheerst, is het verstandig om hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld van een coach.

Blijvend ZelfvertrouwenBen je op zoek naar hulp en handvaten om je zelfvertrouwen te vergroten? Meld je dan aan voor de cursus Blijvend Zelfvertrouwen en ontdek hoe je dit effectief kunt doen.

Leave a Comment