Zelfvertrouwen verbeteren? De voordelen van je zelfvertrouwen verbeteren

zelfvertrouwen verbeterenZelfvertrouwen verbeteren? Het hebben van een gezond zelfvertrouwen is belangrijk. Zonder het hebben van een gezond zelfvertrouwen heb je minder inzicht in jezelf. In onderstaand artikel geven wij jou een aantal tips waarmee je jouw zelfvertrouwen kunt verbeteren.

 

Waarom is je Zelfvertrouwen verbeteren belangrijk?

 

Door over genoeg zelfvertrouwen te beschikken heb je namelijk meer kennis over jezelf. Je weet beter wat je wel en niet kunt, en je weet wat je kwaliteiten zijn. Je kunt door naar het gedrag van iemand te kijken opmaken of deze persoon over een gezonde dosis zelfvertrouwen beschikt. Door op je eigen gedrag te reflecteren krijg je meer inzicht in jezelf. Hierdoor weet je wat plus- en minpunten zijn en waar je dus aan moet werken. Op deze manier zal jouw zelfvertrouwen verbeteren. Het hebben van meer zelfvertrouwen kan jou veel voordelen bieden. Maar dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je genoeg zelfvertrouwen hebt.

 

Voordelen om je zelfvertrouwen verbeteren

 

Voordat wij jou een aantal tips geven waarmee jij jouw zelfvertrouwen kunt verbeteren leggen wij je uit: “Wat de voordelen zijn van het hebben van meer zelfvertrouwen!”

 

Voordelen:

 

  1. Indien je genoeg zelfvertrouwen uitstraalt kan dit van positieve invloed zijn op je werk. Je straalt namelijk positiviteit aan en beschikt over een zelfbewuste uitstraling. Je gaat hierdoor  beter presteren op je werk. Je zult sneller positieve feedback ontvangen en je zult genieten van je eigen successen.
  2. Je bent minder bezig met andere.
  3. Je trekt je minder aan van wat andere van jou denken.
  4. Je durft sneller iets tegen iemand te zeggen.
  5. Je kijkt milder naar jezelf.
  6. Je doet aardig tegen andere.
  7. Je zit lekkerder in je vel.
  8. Je bent niet snel bang om fouten te maken.
  9. Je durft meer.
  10. Je maakt meer positieve groei door.

 

Tips die jou helpen om je zelfvertrouwen verbeteren!

 

Met onderstaande tips proberen wij jou te stimuleren om je zelfvertrouwen te verbeteren. We hebben je in bovenstaande alinea  al aangegeven wat de voordelen van meer zelfvertrouwen zijn. Natuurlijk doet iedereen het op zijn of haar eigen tempo, en deze tips zijn ook geen garantie tot succes. Toch zul je merken dat als je deze tips opvolgt je jezelf al snel voelt groeien. Je wordt sterker, je zit lekkerder in je vel en je kunt makkelijker met dingen omgaan.

 

Tip 1: Kijk naar wat jezelf kunt

 

Het is natuurlijk altijd goed om van een ander te willen leren. Je kunt namelijk niet alles zelf leren en wellicht leer je juist nieuwe dingen. Toch is er een verschil in van andere willen leren en kijken naar wat andere kunnen. Het gevaar hierin kan namelijk zijn dat je te veel naar andere kijkt. Je kijkt naar wat andere kunnen en dit kan je onzeker maken. Daarom is het heel belangrijk dat je goed bij jezelf blijft. Je kunt natuurlijk wel iets van een ander persoon in je leven mee nemen, toch blijf bij jezelf. Een ander kan wellicht heel snel rennen en jij niet. Je gaat dan bij jezelf denken: “ Diegene rent heel hard en ik niet en daarom ben ik een mislukking.” Dit is natuurlijk niet goed voor je zelfvertrouwen. Ieder mens heeft talenten en kwaliteiten en niemand is hetzelfde.

 

Tip 2: Geniet van succes

 

Positiviteit in iemands leven is altijd goed. Het behalen van een succes is altijd goed voor je zelfvertrouwen. Geniet daarom van elk moment van succes dat je behaald. Of je nu net je rijbewijs hebt behaald, of 1 kilo bent afgevallen. Het zijn allemaal succesmomenten waarvan je hoort te genieten. Het sterkt je ego en je zult zien je zelfvertrouwen verbetert.

 

Tip 3: Zet elke dag een glimlach op je gezicht

 

Lachen is gezond, dat zeggen veel mensen. Daarbij is het ook bewezen dat lachen een stofje in je lichaam aanmaakt waardoor jij jezelf beter gaat voelen. Lach daarom wat meer in je leven. Lees leuke moppen, geniet van de kleine momenten, lach eens spontaan en sta met een glimlach op. Hierdoor ga je meer genieten van jezelf en de kleine momenten in het leven. Je zult merken dat je steviger in je schoenen zult gaan staan en dat alles je makkelijker af gaat.

 

Tip 4: Leg niet te veel druk op jezelf!

 

We leven tegenwoordig in een maatschappij waarin we van alles moeten. We moeten hoge cijfers halen op school, we moeten meelopen met de massa, we moeten sterk zijn, we mogen niet huilen, we moeten presteren. Allemaal hele simpele voorbeelden die ervoor zorgen dat er tegenwoordig veel druk op ons ligt. Het hebben van veel stress is niet goed voor een mens.

Het schaadt iemands zelfvertrouwen en iemand gaat juist onder presteren. Daarom is het belangrijk dat je niet te veel druk op jezelf legt. Een keer een 7 halen in plaats van een 10 is helemaal niet erg (het is een voldoende). Een keer een paar minuten te laat komen of een typefout maken hoort er allemaal bij. Ga wat minder gestrest door het leven en gun het jezelf. Door af en toe eens tegen jezelf te zeggen: dat je niet alles hoeft te doen, dat er genoeg tijd en rust is en dat je vanzelf wel iets leert ervaar je minder druk. Hierdoor wordt je minder onzeker en dus verbeter jij jezelf vertrouwen.

 

Tip 5: Fouten maken mag

 

Ieder mens groeit door te leren. Maak je geen fouten dan leer je niets. Toch zijn er tegenwoordig veel mensen die geen fouten meer durven te maken. Hierdoor groeit je zelfvertrouwen niet en wordt je te kritisch naar jezelf. Het is niet erg als je een keer een fout maakt. Kinderen leren ook op school door fouten te maken. Zo leer je om de wereld, jezelf en iedereen om je heen beter te begrijpen. Dit zal er alleen maar voor zorgen dat je groeit en je zelfvertrouwen verbetert.

 

Tip 6: Vragen mag

 

Wellicht denk je dat je alles zelf wel aan kunt? Je wilt waarschijnlijk ook geen beroep doen op andere. Toch is dit niet erg. We hebben je al diverse goede tips gegeven, toch zijn er nog veel meer tips. Maar deze kun je onmogelijk allemaal in een keer leren. Hulp vragen mag, vragen mag. Door te vragen leer je juist weer en creëer je zelf inzicht. Vraag daarom gerust advies of hulp om je zelfvertrouwen te verbeteren.

 

 

 

Zelfvertrouwen is geloven in jezelf

Leave a Comment