Zelfvertrouwen therapie: Is het de moeite waard?

Voel je je doorgaans onzeker? En wil je daar voor eens en voor altijd mee afrekenen? Je zelfvertrouwen opbouwen kan door te starten met zelfvertrouwen therapie. Tijdens dergelijke therapiesessies leer je om meer zelfvertrouwen te krijgen. En dat is niet het enige. Je komt er eveneens achter waar het gebrek aan zelfvertrouwen precies vandaan komt, waardoor de puzzelstukjes vervolgens op zijn plek vallen.

Wil je meer weten over therapie voor zelfvertrouwen of zoek je naar tips om je zelfvertrouwen te vergroten? In dit artikel vind je alle antwoorden. Lees vooral verder.

Word ik geboren met een gebrek aan zelfvertrouwen?

Ervaar je dagelijks onzekerheid? Het kan lijken alsof dit aspect je leven lang bij je hoort. Zo bestaan er veel opvattingen dat een gebrek aan zelfvertrouwen aangeboren is. Is dat écht zo?

Nee, dat is het niet. Niemand wordt met een laag zelfbeeld geboren. Het is geen onderdeel van je karakter. De start van je karaktervorming begint tijdens de eerste jaren van je jeugd. Je opvoeding speelt hierin mee. Als je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt ontwikkelt, dan zou hier het volgende aan ten grondslag kunnen liggen:

  • Je hebt een verleden met pesten
  • Je hebt als kind weinig complimenten ontvangen
  • Je kreeg veel kritiek te verduren
  • Je ouders of verzorgers waren niet in staat om het goede voorbeeld te geven
  • Traumatische ervaringen

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan ook later in je leven ontstaan, bijvoorbeeld door een nare gebeurtenis of door iets dat veel indruk op je heeft gemaakt. Houd er rekening mee dat de bovengenoemde punten slechts voorbeelden zijn. Ieder mens is natuurlijk anders.

Een gebrek aan zelfvertrouwen kun je vaststellen aan de hand van een aantal symptomen, maar dit wordt ook vastgesteld als je zelfvertrouwen therapie volgt.

Hoe weet ik dat ik mijn zelfvertrouwen kwijt ben?

Weinig zelfvertrouwen uit zich op verschillende manieren. Ieder mens ervaart dit op zijn of haar eigen manier. Toch zijn er verschillende symptomen die je wellicht kunt herkennen bij jezelf:

  • Je bent kritisch op jezelf
  • Je onderschat je eigen kwaliteiten
  • Je stelt een ander boven jezelf
  • Je blijft liever op de achtergrond
  • Je durft je mening niet te geven
  • Je bent volgzaam
  • Je vindt dat een ander beter of getalenteerder is
  • Je vindt dat je niks kan

Wat is zelfvertrouwen therapie?

Zit je permanent opgescheept met onzekerheid? Als je de bovengenoemde symptomen ervaart, dan kan dit een gevoel van uitzichtloosheid geven. Misschien heb je het gevoel dat je er nooit vanaf komt of dat je het beter kunt accepteren. Dat is niet het geval.

Op iedere leeftijd kun je je zelfvertrouwen terugkrijgen. Dit kan bijvoorbeeld door zelfvertrouwen therapie te volgen. De therapiesessies kunnen plaatsvinden bij een psycholoog, een psychiater of een ander psychisch onderlegd persoon. Hoe de sessies precies ingericht worden, dat verschilt sterk per praktijk. Iedereen heeft zijn of haar eigen werkwijze. Er zijn ook coaches die deze werkzaamheden verrichten.

Wat is zelfvertrouwen therapie

Wat je echter wel kunt verwachten, is dat jullie samen gaan kijken naar de oorzaak van het gebrek aan zelfvertrouwen. Ook krijg je handvaten aangereikt om je zelfvertrouwen te vergroten. Je leert dit in de toekomst vast te houden en zelfkritiek te relativeren. Als je wil starten met zelfvertrouwen therapie, dan is het vooral belangrijk om er zo open mogelijk in te stappen. Laat het op je af komen.

Wanneer kan ik kiezen voor zelfvertrouwen therapie?

Onzekerheid is een veel voorkomend verschijnsel. Zowel bij volwassenen als bij jongeren. Het hoort bij het leven en het houdt je zelfs scherp. Kun je zomaar starten met zelfvertrouwen therapie? Nee, dat niet.

Een hulpverlener kan je écht helpen wanneer de onzekerheid je dagelijkse functioneren sterk beïnvloedt. Voordat je kunt beginnen met de sessies kun je hierop getoetst worden, waarna de coach een behandelplan kan opstellen. Om bij een psycholoog terecht te komen dien je eerst doorverwezen te worden door je huisarts.

Wat zijn de voordelen van therapie voor zelfvertrouwen?

Misschien heb je verschillende voordelen kunnen ontdekken van zelfvertrouwen therapie. Is dat niet het geval? Geen paniek; de grootste voordelen van therapie voor zelfvertrouwen lichten we in het onderstaande overzicht voor je uit. Trekken deze punten je over de streep?

  • Hulp van een professional: Heb je weleens advies gevraagd aan vrienden of familieleden? Hoe goed het advies ook bedoeld is, het heeft niet altijd het gewenste effect. Zelfvertrouwen therapie wordt gegeven door een professional. Hij of zij begeleidt vaker mensen, heeft ervaring met dit vraagstuk en kan je bewezen adviezen geven.
  • Objectieve partij: Als je spreekt met bekende mensen, dan zijn zij sneller bevooroordeeld. Bij zelfvertrouwen therapie is dat juist niet het geval. Je spreekt met een objectieve partij en dat kan juist verfrissend zijn.
  • Geheimhoudingsplicht: Vind je het lastig om bepaalde zaken bespreekbaar te maken? Iedere hulpverlener heeft een geheimhoudingsplicht. Dit betekent dat alles wat besproken wordt binnenskamers blijft.

Zelfvertrouwen therapie

Zijn er alternatieven voor zelfvertrouwen therapie?

Wil je zelfvertrouwen therapie volgen, maar kun je geen praktijk in de buurt vinden? Een goed alternatief is misschien een zelfvertrouwen cursus. Deze cursussen worden eveneens begeleid door professionals en verschillen niet veel van zelfvertrouwen therapie. Je gaat aan de slag met opdrachten en je krijgt de mogelijkheid om bijvoorbeeld vragen te stellen.

Het grote verschil is echter, dat je een zelfvertrouwen cursus vanuit huis kunt volgen. Dit kan via het internet. Op deze manier hoef je de deur niet uit, maar krijg je alsnog de hulp die je nodig hebt. Hier later meer over.

Conclusie – Dit is de beste zelfvertrouwen cursus

Zijn de symptomen van een gebrek aan zelfvertrouwen herkenbaar voor jou? Zelfvertrouwen therapie kan je daarbij helpen. Met behulp van een ervaren psycholoog of een hulpverlener probeer je de oorzaak te achterhalen, waarna je je zelfvertrouwen kunt vergroten.

In dit artikel heb je verschillende voordelen gevonden. Of zelfvertrouwen therapie de moeite waard is volgens jou, dat is niet aan ons om te bepalen.

Blijvend ZelfvertrouwenWil je zelfvertrouwen therapie volgen, maar ben je op zoek naar een ander alternatief? Misschien wil je de therapie vanuit huis volgen. In dat geval verwijzen we je graag door naar Blijvend Zelfvertrouwen. De cursus bevat verhelderende informatie, praktijkopdrachten en tips. Meer dan 30.000 cursisten zijn je voorgegaan en zijn razend enthousiast. Meld je vandaag nog aan voor Blijvend Zelfvertrouwen en zet de eerste stap naar je nieuwe leven!

Leave a Comment