Wat zijn zelfvertrouwen spelletjes en welke zijn het leukst?

Kijk, zelfvertrouwen is niet iets waarmee we geboren worden. Maar goed nieuws: je kunt het leren en versterken terwijl je opgroeit. Met meer zelfvertrouwen voel je je beter over jezelf. En voor de kleintjes? Zelfvertrouwen spelletjes kunnen wonderen doen.

We snappen dat je soms denkt: “Hoe kan ik mijn kind helpen beter over zichzelf te voelen?” Een spelletje kan hier echt bij helpen. Het is niet alleen leuk, maar ook nog eens leerzaam.

Zelfvertrouwen bij kinderen: Waarom is dit essentieel?

Zelfvertrouwen is superbelangrijk voor kids. Het zorgt ervoor dat ze dingen durven te proberen en ook oké zijn met foutjes maken. Want we maken allemaal weleens een foutje, niet waar?

Weet je, van die foutjes leren ze juist het meest! Zo snappen ze namelijk beter wat gebeurt als ze iets doen en wat daar de gevolgen van zijn. Ouders en andere begeleiders? Hier zijn ouders of verzorgers de sleutel in.

Vooral als het gaat om feedback geven op wat ze doen. Doe je dit goed, dan leert je kind wat wel en niet oké is. Bovendien leert je kind dat fouten maken niet erg is, maar dat het juist een manier is om te leren wat ze de volgende keer anders kunnen doen.

Wat zijn de symptomen van onzekerheid bij kinderen?

Onzekerheid bij je kind kan op veel manieren te zien zijn. Als ouder of verzorger herken je je kind het beste. Soms zijn ze gewoon verlegen of vinden ze veel dingen te spannend. Maar let op, soms doen ze alsof ze heel dapper of stoer zijn, juist om die onzekerheid een beetje te verbergen. Niemand geeft dat graag toe.

Nu is ieder kind natuurlijk anders en dit betekent dat onzekerheid zich op verschillende manieren kan uiten. Maar misschien zijn deze symptomen wel herkenbaar voor je:

  • Vindt het lastig om complimentjes aan te nemen
  • Stil of teruggetrokken
  • Trekt zich terug in een groep
  • Piekergedachten
  • Vindt het moeilijk om foutjes te maken en deze te accepteren
  • Vraagt liever geen hulp aan anderen

Wat zijn zelfvertrouwen spelletjes?

Heb je hier geen ervaring mee? Logisch dat je je vraagtekens hebt. Zelfvertrouwen spelletjes zijn activiteiten waarbij het zelfvertrouwen centraal staat. Het is dus de bedoeling dat de kinderen aan de hand van de activiteit leren hoe ze hun zelfvertrouwen kunnen opbouwen en wat ze kunnen doen als ze zich onzeker voelen.

Veel spelletjes zijn individueel, maar er zijn ook spellen in groepsverband. Ook deze zijn effectief, want deze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat kinderen leren samenwerken.

Zijn zelfvertrouwen spelletjes alleen geschikt voor kinderen?

Veel mensen delen de opvatting, dat activiteiten voor zelfvertrouwen alleen geschikt zijn voor kinderen. Het zijn immers laagdrempelige en gemakkelijke spelletjes. Maar vergis je niet: Zelfvertrouwen spelletjes zijn ook voor volwassenen geschikt.

Zelfvertrouwen activiteiten

Ze worden vaak in het volwasseneonderwijs toegepast als introductie, maar ook als individuele activiteit. Net zoals bij kinderen, kunnen de spelletjes helpen om de groepsdynamiek te verbeteren of om elkaar te leren kinderen. Daarnaast kunnen het effectieve oefeningen zijn om het zelfvertrouwen te vergroten.

3 zelfvertrouwen spelletjes voor kinderen

Zelfvertrouwen spelletjes zijn leuke en laagdrempelige oefeningen die je kind kunnen helpen bij het vergroten van het zelfvertrouwen. Dat is fijn, want je wilt niets liever dan je kind blij en gelukkig zijn.

Nu horen we je denken: “Welke zelfvertrouwen spelletjes zijn er welke kan ik toepassen?” Geen zorgen, je vindt hieronder 3 oefeningen die jullie samen kunnen kiezen.

1.      Kijk eens in de spiegel

Dit spel wordt ‘Spiegelen’ genoemd en het is een geweldig spel dat geschikt is voor een brede doelgroep. Voor kinderen, maar dus ook voor volwassenen. Het daagt je uit om eens goed naar jezelf en naar je kwaliteiten te kijken. Dat kan lastig zijn, maar oefening baart kunst.

Wat het spel doet? Het helpt je op een leuke manier om positief over jezelf te denken en te zien wat jou zo bijzonder maakt. Kortom, je ontdekt wat je goed kan. Dit maakt het ook een topactiviteit om te ontdekken waar je talenten liggen. Misschien kun je het eens proberen.

2.      Help de geblinddoekte

Zoek je naar een uitdagend spel, waarbij hulp vragen centraal staat? Bij dit spel heb je alleen een blinddoek nodig. Eén speler doet een blinddoek om en probeert een route te volgen of een plek te vinden. Dat gaat natuurlijk niet zomaar, want de andere speler moet helpen door aanwijzingen te geven.

Het gaat dus niet alleen om de route vinden, maar ook om elkaar vertrouwen. Je hebt 2 spelers nodig en het is ideaal voor kinderen die al een beetje handig zijn met aanwijzingen geven. Of het nu binnen of buiten wordt gespeeld, dat maakt niet uit. Zorg er wel voor dat het een veilige omgeving is. Is dit ook een zelfvertrouwen spel voor volwassenen? Absoluut.

Zelfvertrouwen spellejtes

3.      Waar ben ik dankbaar voor?

Zoek je juist naar een rustige activiteit, waarbij je kind tot rust kan komen? Kies dan voor een dankbaarheidsdagboek. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een pen en een notitieboekje. Bij voorkeur een boekje dat je kind zelf heeft uitgekozen. Het is de bedoeling dat hij of zij iedere dag 3 punten op schrijft waar hij of zij dankbaar of trots op is.

Door dit op te schrijven leert hij of zij naar alle positieve punten te kijken, in plaats naar alle foutjes. Dit is ook een oefening om te ontspannen, want zo verdwijnen alle vervelende dingen even naar de achtergrond en het levert leuke gesprekken op. Enne, dit is natuurlijk ook een geschikte zelfvertrouwen activiteit voor volwassenen. Waar was jij dankbaar voor vandaag?

Conclusie – Geef je zelfvertrouwen een boost

Zelfvertrouwen spelletjes zijn geschikt voor jong en oud. Je kunt ze zo simpel of uitgebreid als gewenst toepassen. We hebben enkele aan je voorgelegd en met je besproken.

Blijvend ZelfvertrouwenMaar heb je het gevoel dat je je eigen zelfvertrouwen een boost wilt geven? Meld je dan aan voor de cursus Blijvend Zelfvertrouwen. Naast dat het waardevolle informatie oplevert, leer je effectief om te gaan met je eigen onzekerheid. Is dat niet fijn?

Leave a Comment