Hoe krijg ik mijn zelfvertrouwen terug na vreemdgaan van mijn partner?

Zelfvertrouwen na vreemdgaan partner | Ben je erachter gekomen dat je partner een affaire heeft of heeft gehad? Dat je je onzeker voelt na het vreemdgaan van je partner, is niet onoverkomelijk. Zo kun je overvallen worden door allerlei emoties. Om nog maar te zwijgen over het verdriet en de woede die de kop opsteken. Wat als het aan jou ligt? Je bent niet de enige die dit gevoel heeft.

Wat gebeurt er met je zelfvertrouwen na het vreemdgaan van je partner? Hoe kun je je zelfvertrouwen terug opbouwen na zo’n heftige gebeurtenis? In dit artikel geven we zoveel mogelijk tips en informatie.

Gevolgen na vreemdgaan partner

Tot voor kort was je ex-partner je maatje en zielsverwant. Op hem of haar kon je altijd terugvallen. Plotseling wordt de grond bruut onder je voeten vandaan geslagen. Het vreemdgaan van je partner komt niet zonder gevolgen. Dat je verdriet hebt of woeden bent, dat is voor de hand liggend. Maar ook je zelfbeeld kan het behoorlijk te verduren krijgen:

Wantrouwend naar de toekomst

In dit stadium moet je nog niet aan een nieuwe relatie denken. Dat is logisch, want de huidige gebeurtenissen moeten eerst een plek krijgen. Daarnaast zijn de gevoelens voor je partner niet zomaar verdwenen.

Het vreemdgaan kan er wel voor zorgen dat je geen vertrouwen hebt in de toekomst, met name in een toekomstige relatie. Je kunt bang zijn voor herhaling. Daarbij kun je onzeker tegenover een nieuwe relatie staan. Wat als het geluk je niet is gegund? Hierdoor kun je in de toekomst moeite krijgen met het aangaan van relaties.

Minder zelfvertrouwen na vreemdgaan partner

Door externe factoren kan je een gebrek aan zelfvertrouwen ontwikkelen. Dit wordt ook een negatief zelfbeeld genoemd. Vaak vinden deze gebeurtenissen plaats tijdens je jeugdjaren, maar ook later in je leven kan zich een ingrijpende situatie voordoen – waaronder het vreemdgaan van je partner.

Veel gedupeerden hebben het gevoel dat de schuld bij henzelf ligt. Misschien heb je het idee dat je teveel zeurde, de ander niet vrijliet of dat je niet goed genoeg bent. Daarbij kun je jezelf vergelijken met de ander. Is hij of zij knapper of slimmer dan jij? Dit is voor veel slachtoffers herkenbaar. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan somberheid en zelfs depressiviteit veroorzaken.

Moeite met vertrouwen

Dat je partner is vreemdgegaan is een pijnlijke streek. Je kunt nauwelijks geloven dat een ander tot zoiets in staat is. Dit kan ervoor zorgen dat je ook je omgeving niet langer vertrouwd en anderen op afstand gaat houden. Zolang je dit doet, word je ook niet gekwetst. Dit kan echter resulteren in eenzaamheid en somberheid.

Let op: Iedereen ervaart dit proces op zijn of haar eigen manier. Bij extreme somberheid of negatieve gedachten kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. Dit kun je kenbaar maken bij je huisarts.

Onzeker na vreemdgaan partner

Verschijnselen van minder zelfvertrouwen na vreemdgaan partner

Dat je zelfvertrouwen is aangetast na het vreemdgaan van je partner, is niet onoverkomelijk. Het wordt zelfs als een trauma beschreven. Uit recent onderzoek is gebleken dat vooral vrouwen onzeker worden na vreemdgaan van de partner. Dit brengt de volgende verschijnselen met zich mee:

  • Concentratieproblemen
  • Moeite met ontspannen
  • Het gevoel continu onder spanning te staan
  • Snel emotioneel
  • Liever niet deelnemen aan sociale gelegenheden
  • Somber

Is de relatie over als mijn partner vreemdgaat?

Dit verschilt per relatie en per persoon. Is een relatie altijd over na het vreemdgaan van de partner? Nee, dat hoeft niet zo te zijn. Veel partners zien deze gebeurtenissen als een leerpunt. Overspel geeft namelijk aan dat één van jullie niet tevreden is over de relatie.

Als jullie besluiten om de relatie voort te zetten, dan is dat mogelijk. De meeste stellen kiezen ervoor om een relatietherapeut in te schakelen. Deze professionals zijn in staat om de huidige relatie in kaart te brengen en geeft vervolgens de juiste tools om deze voort te zetten. Daarbij is een goede combinatie belangrijk.

Ook als je zelfvertrouwen na het vreemdgaan van je partner is aangetast, kan professionele hulp een uitkomst zijn. Natuurlijk zijn er ook genoeg relaties die na overspel stranden en dat is al vervelend genoeg.

Hoe krijg ik mijn zelfvertrouwen terug na vreemdgaan van mijn partner?

Wil je je zelfvertrouwen terug na het vreemdgaan van je partner? We hebben hieronder enkele tips die je daar, hopelijk, bij helpen. De tips zijn slechts handvaten en geen garantie tot succes.

Krop je gevoelens niet op

Voor het opbouwen van zelfvertrouwen is veel tijd en geduld nodig. Vooral als je partner is vreemdgegaan. Krop al je gevoelens en emoties niet op. Neem juist de ruimte om alles te verwerken en een plek te geven. Onverwerkte emoties kunnen een blokkade zijn.

Zet jezelf in het zonnetje

Wanneer je partner is vreemdgegaan zie je alleen je eigen gebreken. Er is vast een reden geweest dat de relatie geen stand heeft gehouden. Het is echter oneerlijk en niet reëel om jezelf de schuld te geven. Om jezelf hiervan te overtuigen, kan het helpend zijn om de positieve kanten van jezelf te belichten. Waar ben je tevreden over? Waar ben je goed in? Wat heb jij, wat een ander niet heeft? Pak een pen en een notitieboekje erbij.

Zelfvertrouwen na vreemdgaan partner

Zoek niet naar de reden

Waarom is je partner vreemdgegaan? Veel slachtoffers gaan achteraf gissen en op zoek naar de aanleiding. Dit kan er wel voor zorgen dat je gebreken nog duidelijker worden.

Hierdoor word je onzekerheid gevoed en dat is niet de bedoeling. Probeer, hoe krom het ook klinkt, te accepteren dat de relatie op deze manier is geëindigd. Focus je juist op jezelf en op het zelfvertrouwen na het vreemdgaan van je partner.

Conclusie

Blijvend ZelfvertrouwenJe zelfvertrouwen na het vreemdgaan van je partner kan behoorlijk gedaald zijn. Dit kan het gevolg zijn van schuldgevoelens. In veel gevallen is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Wil je hulp bij het opbouwen van je zelfvertrouwen? Meld je vandaag nog aan voor Blijvend Zelfvertrouwen en ontdek hoe je je eigen zelfvertrouwen kunt opbouwen en versterken.

Leave a Comment