Ben je bij dit artikel terecht gekomen, omdat je bent ontslagen? Misschien is je contract niet verlengd, was er geen klik met je werkgever of is het een ontslag zonder reden. Hoe het ook zij, je zelfvertrouwen na ontslag kan een behoorlijke deuk oplopen.
Hierdoor is solliciteren lastig, want je bent bang dat het opnieuw gebeurd of dat je überhaupt nergens wordt aangenomen. Geloof ons, je bent niet de enige met deze angsten. Wil je weten hoe je meer zelfvertrouwen krijgt nadat je ontslag hebt gekregen? Of wil je vol zelfvertrouwen uitkijken naar een nieuwe baan? In dit artikel delen we waardevolle tips die je daarbij helpen.
5 tips als je meer zelfvertrouwen wil na ontslag
Niemand staat te springen als hij of zij ontslag krijgt. Al zijn er altijd uitzonderingen op die regel. Sommige werknemers zijn juist “opgelucht” wanneer zij ontslag krijgen. Dit lijkt een uitweg om te ontsnappen aan stressvolle situaties of onaardige collega’s.
Toch kan het zelfvertrouwen na ontslag behoorlijk kelderen en dat geldt vooral voor de mensen die met een laag zelfbeeld kampen. Het ontslag kan gezien worden als bevestiging, waardoor twijfels vervolgens toenemen.
Iedereen moet zijn of haar manier vinden om met het ontslag om te gaan. In het onderstaande overzicht vind je 5 tips die je daarbij helpen. Bekijk de punten één voor één, om erachter te komen waar jij je comfortabel bij voelt.
Tip 1: Zie het ontslag als een kans
Het ontslag voelt op dit moment als het einde van de wereld. De afgelopen tijd heb je je ziel en zaligheid in je functie gestoken. Misschien heb je zelfs het gevoel dat geen enkele werkgever nog op je zit te wachten. Ja, je mag teleurgesteld zijn en balen als een stekker.
Probeer het echter van een positieve kant te gaan bekijken. Dat je ontslagen bent, betekent namelijk dat de wereld voor je open ligt. Alle openstaande vacatures zijn nieuwe, betere, kansen die in het verschiet liggen.
Tip 2: Neem tijd voor jezelf
Waarom zou je je overhaast moeten storten op een nieuw sollicitatieproces of op een nieuwe baan? Dit is niet alleen voor jezelf een kwelling, maar ook voor een toekomstige werkgever. Een opgebrande werknemer aannemen is voor beide partijen nadelig. De kans dat je vroegtijdig uitvalt, wordt daardoor groot.
Om je zelfvertrouwen te vergroten, is het juist in deze fase belangrijk om prioriteit aan jezelf te geven. Eet gezond, beweeg regelmatig en wissel activiteiten af met ontspanning. Dit zorgt ervoor dat je je focus verlegt, tot rust komt en uit de negatieve spiraal stapt
Tip 3: Breng je kwaliteiten in kaart
Als je zelfvertrouwen na ontslag laag is, dan is het zaak om dit terug op te bouwen. Na een ontslag kun je je focussen op je “tekortkomingen”. Zoals je eerder kon lezen, nemen je twijfels toe. Schuif deze aan de kant. Door je bewust te worden van je kwaliteiten kun je je zelfvertrouwen vergroten, om vervolgens in een werkgebied te gaan zoeken waar deze kwaliteiten van pas komen.
Want zeg nu zelf, hoe fijn zou het zijn om dagelijks bezig te zijn met wat jij leuk vindt om te doen of waar je daadwerkelijk goed in bent? Dat is de kers op de taart, toch?
Als je er niet uitkomt, dan kun je aan mensen in je directe omgeving vragen om je hierbij te helpen. Zij weten vast iets op te noemen waar jij in uitblinkt. Vergeet je deze punten niet te noteren? Grote kans dat deze in een later stadium van pas gaan komen en dan is het handig als je deze bij de hand hebt.
Tip 4: Overweeg studies of cursussen
De tijd dat je zonder baan zit kun je nuttig gebruiken. Naast dat er tijd moet zijn voor ontspanning en bezinning, kun je ook eens overwegen om een studie of een cursus op te pakken.
Op deze manier kun je je vaardigheden ontwikkelen. En dat is niet het enige, want het is een goede manier om je zelfvertrouwen op te bouwen. Niets is motiverender dan merken dat je ergens beter in wordt. Voel je hier weinig voor of heb je geen toereikend budget? Overweeg om iets te doen wat op je bucketlist staat. Wat dacht je van een boek schrijven? Of van vrijwilligerswerk?
Tip 5: Zoek hulp voor meer zelfvertrouwen na ontslag
Het is niet erg als het je niet lukt om je zelfvertrouwen te vergroten na je ontslag. Hoe je je erbij voelt, is voor iedereen verschillend, maar we kunnen wel stellen dat het geen pretje is. Afgezien van de twijfels, kun je je zelfs somber gaan voelen en dat is niet de bedoeling.
Wees niet bang om hulp te zoeken als je meer zelfvertrouwen wil krijgen na je ontslag. Er zijn onwijs veel hulpverleners die je bij willen staan in dit proces. Als je hulp wil bij een nieuwe baan vinden, dan kun je een loopbaancoach inschakelen. Samen met hem of haar ga je op zoek naar de baan die het beste bij je past. Misschien kom je bij iets heel anders uit of ga je ondernemen.
Wil je je liever focussen op zelfvertrouwen na ontslag? Je kunt een behandeling starten bij een zelfvertrouwen coach of jezelf aanmelden voor een zelfvertrouwen cursus. Hierover lees je later meer.
Conclusie
Ben je je zelfvertrouwen kwijt na je ontslag? Voor veel mensen is dit een grote teleurstelling. Zeker als je een laag zelfbeeld hebt, kunnen de gevolgen groter zijn dan je denkt. In dit artikel stond zelfvertrouwen na ontslag daarom centraal.
We hebben 5 tips met je gedeeld om je zelfvertrouwen terug op te bouwen. Iedere tip kun je zelf toepassen, maar je kunt er ook hulp bij vragen. Het is aan jou om te bepalen waar je je wel of niet comfortabel bij voelt.
Heb je besloten dat je hulp wil bij het opbouwen van zelfvertrouwen? Je kunt je direct aanmelden voor de zelfvertrouwen cursus Blijvend Zelfvertrouwen. De cursus duurt slechts 13 weken, en tijdens die periode word je geholpen door verschillende professionals. Meer dan 30.000 cursisten zijn je voorgegaan en geven aan enthousiast te zijn. Laat je ontslag niet langer overheersen en meld je direct aan!