Zelfvertrouwen meten: Hoe weet je of je zelfvertrouwen hebt?

Zelfvertrouwen meten – Er zijn nog steeds veel mensen die worstelen met onzekerheid. Dit geldt eveneens voor kinderen. In eerste instantie is dit een normaal verschijnsel. Zelfs de grootste popsterren en politicus worstelen hiermee hier regelmatig mee. We zijn tenslotte allemaal mensen.

Het is echter moeilijk om te bepalen hoeveel zelfvertrouwen jij hebt of hoe jij hier effectief aan werkt. Met andere woorden: hoe kun je je zelfvertrouwen meten? In dit artikel geven wij informatie die licht op de zaak werpt. Wil jij hier meer over weten? Lees snel verder voor het antwoord op al jouw vragen.

Zelfvertrouwen meten

Wat is de betekenis van zelfvertrouwen?

De betekenis van zelfvertrouwen is alom bekend en niet moeilijk uit te leggen. Het woord ‘zelfvertrouwen’ is namelijk allesomvattend in dit geval. Dit houdt namelijk in dat jij vertrouwen hebt in jezelf als persoon.

Dit betekent dat je precies weet wie je bent en wat je kunt. En weet je wat? Daar ben je 100% tevreden mee. Daarbij weet je ook precies waar je minder goed in bent. Als je over voldoende zelfvertrouwen beschikt, dan ben je in staat dit naast je neer te leggen. Je kunt niet overal goed in zijn, toch?

Zelfvertrouwen maakt ook dat je kritiek kunt relativeren en kunt omzetten in iets positiefs. Veel mensen hebben de opvatting dat zelfvertrouwen arrogant maakt.

Die opvatting is niet helemaal waar, al moet je het natuurlijk nooit overdrijven. Zolang je hier discreet mee omgaat, ben je allesbehalve arrogant.

Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen meten?

De betekenis van zelfvertrouwen is een duidelijk verhaal. Veel mensen vragen zich echter het volgende af: hoe weet je of je zelfvertrouwen hebt? En hoe kun je dit meten?

In eerste instantie kun je dit niet feitelijk vaststellen. Niemand vertelt jou dat je genoeg zelfvertrouwen hebt. Dit willen wij ook zeker niet beweren. De mate van zelfvertrouwen is vooral gebaseerd op jouw gedrag en op het algemene gevoel dat je over jezelf hebt.

Zelfvertrouwen uitstralen kent echter verschillende, herkenbare kenmerken. Aan de hand van de volgende punten kun je een bepaalde inschatting maken. Zelfvertrouwen meten kent de volgende kenmerken:

  • Je bent in staat haalbare doelen te stellen;
  • Gestelde doelen kun je behalen;
  • Je zit lekker in je vel;
  • Sociale activiteiten ontwijk je doorgaans niet;
  • Kritiek leg je makkelijk naast je neer;
  • Je accepteert mindere kwaliteiten;
  • Eigen kwaliteiten kun je benoemen;
  • Je hebt weinig tot geen bevestiging nodig van anderen;

De bovenstaande punten zijn geen garantie dat je zelfvertrouwen hebt of hoeveel dat precies is. Je kunt dit slechts zien als uitgaanspunt en jouw zelfvertrouwen aan de hand daarvan meten. Onzekerheid daarentegen zou er als volgt uit kunnen zien:

  • Je staat liever niet op de voorgrond;
  • Je vermijdt sociale contacten;
  • Je kunt je kwaliteiten niet benoemen;
  • Je hebt behoefte aan bevestiging;
  • Je vindt het lastig om keuzes te maken;
  • Fouten zie je als een grote ramp;
  • Andere mensen doen het in jouw ogen beter;

Ieder mens is wel eens onzeker en daar is niets mis mee. Merk jij dat het jouw dagelijks leven beheerst of zelfs helemaal overneemt? Dan is het tijd voor actie. Wist je dat je hier zelf mee aan de slag kunt?

Zelfvertrouwen meten

Hoe zelfvertrouwen vergroten?

Onzekerheid betekent geen verloren zaak. Zelfvertrouwen kun je niet alleen meten, maar eveneens vergroten. Wist je dat je hier zelf mee aan de slag kunt?

Wij hebben enkele tips samengesteld die jou helpen om jouw zelfvertrouwen te vergroten.

Zet jouw gedachten op een rijtje

‘Een kwartje voor je gedachten.’ Hoe vaak heb je dit naar je hoofd gehad? Voor ons mensen is denken de normaalste zaak van de wereld. En gelukkig maar. Dit maakt onder andere dat keuzes overwogen worden.

Deze gedachten kunnen echter ook de andere kant op schieten. Je kunt jezelf letterlijk de put in denken. Negatieve gedachten houden onzekerheid en een negatief zelfbeeld volledig in stand. Op een gegeven moment wordt het een vicieuze cirkel, waar je vervolgens moeilijk uitstapt.

Zet jouw gedachten eens op een rij en probeer je hier bewust van te worden. Dit is de eerste stap om hier grip op te krijgen.

Spreek je dankbaarheid uit

Je dankbaarheid uitspreken maakt je bewust van de lichtpuntjes en van positieve ervaringen. Waarom zou je deze niet uitspreken? Dit helpt eveneens om grip te krijgen op sombere gedachten.

Deze kun je zelfs noteren in je smartphone of in een speciaal notitieboekje. Dit biedt de mogelijkheid terug te bladeren tijdens pittige momenten. We raden jou aan dit elke dag te herhalen. Bijvoorbeeld voor het slapengaan of tijdens het ontbijt. Door een vast moment in te plannen, kun je dit onmogelijk vergeten.

Doe mee aan sociale activiteiten

Jezelf distantiëren van andere mensen of activiteiten heb je misschien langere tijd gedaan. Dat is op zich niet vreemd. Zeker als het gaat om onzekerheid, wil je niet geconfronteerd worden met andere mensen die het volgens jou ‘beter doen’. Tijd voor verandering dus.

Stap eens uit je comfortzone en trek de stoute schoenen aan. Ga juist wel naar een feestje. Of bel wat vrienden op voor een avond uit. Mensen om je heen creëren, verlaagt het gevoel van eenzaamheid en somberheid. Dit draagt positief bij aan jouw zelfvertrouwen vergroten.

Conclusie – Hulp nodig bij zelfvertrouwen meten?

Zelfvertrouwen meten kan in eerste instantie lastig zijn. Er bestaan tenslotte geen meetlatten of thermometers die feitelijke cijfers laten zien. Je kunt je zelfvertrouwen het beste meten door enkele kenmerken op een rijtje te zetten.

En deze heb je in het artikel kunnen vinden. Herken jij deze kenmerken bij jezelf? Dan mag je jezelf een schouderklopje geven. Daarentegen is onzekerheid absoluut geen ramp en kun je je zelfvertrouwen vergroten. Onze tips kunnen wellicht van verlichting geven.

Blijvend ZelfvertrouwenHeb jij behoefte aan een extra duwtje in de rug? En zoek jij naar een methode om jouw zelfvertrouwen te vergroten? Dan verwijzen wij jou graag door naar de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

De cursus bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder praktijk- en huiswerkopdrachten. Deze onderdelen ga je samen met professionals doorlopen. Vanuit de kern ga je je zelfvertrouwen vergroten. Je kunt de cursus zelfstandig doorlopen, maar dit kun je eveneens met iemand samen doen. De cursus volg je tenslotte geheel vanuit huis. Waar wacht je nog op? Meer dan 30.000 cursisten zijn jou al voorgegaan. Heel veel succes!

Leave a Comment