Ben je je zelfvertrouwen kwijt? 5 tips die je verder helpen

Zelfvertrouwen is een veel besproken onderwerp binnen onze maatschappij. Continu wordt erop gehamerd hoe belangrijk zelfvertrouwen is. Niet alleen voor onze dagelijkse bezigheden, maar ook voor onze mentale gezondheid. Omgaan met tegenslagen is al niet makkelijk, laat staan als je je zelfvertrouwen kwijt bent. Hoe kun je je zelfvertrouwen terug krijgen?

In dit artikel staan deze onderwerpen centraal. Naast informatie vind je tips die je verder helpen als je je zelfvertrouwen kwijt bent. Wil je niet langer dealen met een gebrek aan zelfvertrouwen? Lees dit artikel helemaal tot het einde.

Waarom ben ik mijn zelfvertrouwen kwijt?

Er is geen twijfel over mogelijk dat zelfvertrouwen een positieve bijdrage levert. Zo kun je prima tegen kritiek, durf je je mening te uiten en ben je in staat om je eigen keuzes te maken. Maar wat als je je zelfvertrouwen plotseling kwijt bent?

Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat je je zelfvertrouwen kwijt bent. De exacte reden is altijd persoonlijk. Maar de volgende gebeurtenissen komen vaker voor als het gaat om zelfvertrouwen kwijt raken:

  • Overspannen
  • Ontslagen op je werk- of stageplek
  • Relatiebreuk of scheiding
  • Je partner is vreemd gegaan
  • Kritiek
  • Pesten
  • etc.

Voor de meeste mensen geldt dat het lastig is om te achterhalen waar het gebrek aan zelfvertrouwen precies vandaan komt. Er kunnen ook dingen zijn die eerder in je leven zijn gebeurd en ervoor hebben gezorgd dat je je zelfvertrouwen kwijt bent geraakt. Vaak heb je hier geen enkel besef van.

Ben ik mijn zelfvertrouwen voor goed kwijt?

Het kan een uitzichtloze situatie lijken als je je zelfvertrouwen kwijt bent. Vooral omdat het zijn weerslag heeft op je algehele stemming. Het kan ervoor zorgen dat je je somber en verdrietig voelt. Ben je je zelfvertrouwen dan voor goed kwijt?

Nee, dat hoeft niet zo te zijn. En dit zeggen we niet om je zomaar gerust te stellen. Het is namelijk zo dat je de ene week meer zelfvertrouwen hebt dan de andere week. Zo kan bijvoorbeeld slaapgebrek ervoor zorgen dat je mentaal uit disbalans raakt. Zelfs een gebrek aan vitamines heeft zijn weerslag. Vitamine D is hier een goed voorbeeld van.

Daarbij zijn er gebeurtenissen die de tijd nodig hebben om een plek te krijgen. Denk aan een ontslag of aan een kritische opmerking.

Zelfvertrouwen kwijt

Zelfvertrouwen kwijt? 5 tips om je zelfvertrouwen te vergroten

“Mijn zelfvertrouwen is weg, wat moet ik doen?” Spookt deze vraag door je hoofd en vraag je je af hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten? Zoals je eerder kon lezen is het niet van permanente duur als je je zelfvertrouwen kwijt bent.

Dat hoeft echter niet te betekenen dat er op voorhand niets aan te doen is. Om ervoor te zorgen dat je je beter gaat voelen en alles kunt relativeren, zijn er 5 tips die je helpen om meer zelfvertrouwen te winnen. Deze tips willen we graag met je delen.

1.      Herinner jezelf aan gestelde doelen

Of het nu goede voornemens zijn of niet, we stellen allemaal doelen voor onszelf waar we naartoe willen werken. En dit hoeft niet werk gerelateerd te zijn. Misschien wil je je slaapritme verbeteren, meer bewegen op een dag of iedere dag opschrijven waar je dankbaar voor bent.

Juist als je je zelfvertrouwen kwijt bent is het belangrijk om jezelf te herinneren aan deze doelen. Als je ergens naartoe werkt dan verleg je je aandacht en wordt de focus op het gebrek aan zelfvertrouwen minder. Bovendien boost je je zelfvertrouwen als je een doel behaald.

Extra tip: Leg de lat niet té hoog voor jezelf. Houdt de doelen haalbaar en realistisch.

2.      Zelfvertrouwen uitstralen

Verschillende onderzoekers zijn van mening dat je je lachspieren kunt activeren door juist te blijven glimlachen. Zelfs als je niet in de stemming bent. Door je mondhoeken omhoog te krullen wordt de aanmaak van cortisol minder. Je ervaart vervolgens minder stress en je voelt je gelukkiger.

Daarbij kun je zelfvertrouwen uitstralen door te werken aan je houding en goed voor jezelf te blijven zorgen. Loop rechtop en maak kledingkeuzes waar je je comfortabel bij voelt.

3.      Verlicht zware gedachten

Gedachten kunnen een ingewikkeld web van onzekerheid vormen. In je hoofd lijkt alles tien keer erger te zijn dan het in werkelijkheid is. Dat hoeft niet te betekenen dat je je erbij neer moet leggen. Je eigen gedachten kunnen er namelijk voor zorgen dat de cirkel van onzekerheid in stand blijft.

Verlicht je zware gedachten door ze letterlijk en figuurlijk uit je hoofd te halen. Veel mensen zoeken verlichting door te schrijven. Je kunt er ook voor kiezen om stemopnames te maken.

Zelfvertrouwen kwijt

4.      Geef je kwaliteiten een boost

Je kunt je zelfvertrouwen vergroten door je kwaliteiten in te zetten. Deze kwaliteiten zeggen iets over jou als persoon en over hetgeen waar je goed in bent. Dit is hét moment om hier gebruik van te maken.

Je kunt je kwaliteiten een boost geven door een opleiding, cursus of een hobby te volgen. En zit je vast in een baan waar je niet tevreden mee bent? Trek de stoute schoenen aan en zoek naar iets waar je hart ligt.

5.      Maak gebruik van zelfvertrouwen coaching

Wil je patronen ontdekken en doorbreken? Met zelfvertrouwen coaching kom je erachter waarom je je zelfvertrouwen bent kwijtgeraakt en zoek je naar manieren om dit terug op te bouwen. Je kunt je ook aanmelden voor een zelfvertrouwen cursus, want deze kun je vanuit huis volgen. Hierover later meer.

Conclusie – Zelfvertrouwen vergroten doe je zo

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je je zelfvertrouwen kwijt bent. Dit is altijd persoonlijk. Er zijn ook dingen die eerder in je leven zijn gebeurd, waardoor een gebrek aan zelfvertrouwen er stiekem ingeslopen is.

In dit artikel heb je 5 tips gekregen waarmee je zelfvertrouwen kunt kweken. Met deze tips kun je zelfstandig aan de slag gaan. Merk je echter dat je hulp of handvaten nodig hebt? Dan kun je je aanmelden voor een zelfvertrouwen cursus.

Blijvend ZelfvertrouwenIn dit geval kunnen wij de cursus Blijvend Zelfvertrouwen aan jou aanraden. De cursus volg je volledig online, onder begeleiding van verschillende professionals. Meld je vandaag nog aan en je krijgt direct toegang tot de leeromgeving.

Leave a Comment