Je zelfvertrouwen kwijt na een burnout periode? Als je een burnout hebt gehad is de kans groot dat je een zware periode achter de rug hebt. Het is daarom helemaal niet zo gek dat je onzeker bent geworden. Wel is het belangrijk dat je snel je zelfvertrouwen weer terugkrijgt.
Mensen die hun werk heel serieus nemen hebben sneller kans op een burnout. Ook na de burnout vervallen ze snel in hun oude patroon. Hierdoor herhaalt het zich keer op keer. Omdat je dan niet aan je eigen verwachtingen kan voldoen, krijg je steeds minder zelfvertrouwen.
Hier geven we je waardevolle tips over hoe jij meer zelfvertrouwen krijgt na een burn-out.
Zelfvertrouwen kwijt na een burnout
Als je een burn-out hebt, betekent dat dat je overwerkt bent. Je kunt de werkdruk dan niet meer aan. Dit komt omdat er veel van je verwacht wordt. Je moet steeds iets meer werk verrichten om goed genoeg te zijn. Vaak zijn het belangrijke functies met veel verantwoordelijkheid, waar burn-outs voorkomen.
Burn-outs komen het meest voor in de volgende sectoren: Dienstverlening, onderwijs en gezondheidszorg. Dit komt omdat op deze werknemers een ontzettende druk wordt neergelegd.
Oorzaak van een burn-out
Een burn-out krijgen ligt niet alleen aan het werk wat je doet. Je bent daar zelf ook een belangrijke factor in. Zowel stressfactoren uit de omgeving als persoonlijke eigenschappen spelen een rol bij het ontstaan van overspannenheid en burn-out.
Vooral als je geen nee durft te zeggen op je werk zal je merken dat je steeds meer werk krijgt. Er wordt dan steeds meer van je verwacht. Natuurlijk doet dit maar omdat je niemand teleur wil stellen. Hierdoor kunnen je werkzaamheden zich opstapelen en de druk zich opvoeren.
Als je al onzeker bent en moeite hebt met assertief zijn dan kan dat voor jou ook betekenen dat je altijd maar je mond houdt. Zo laat je alles gebeuren, terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wil. Hierdoor wordt je onzeker. Als dit lang genoeg doorgaat krijg je dan een burnout.
Faalangst
Als je naast onzekerheid ook faalangst hebt, is het nog moeilijker om de werkdruk onder controle te houden. Je gaat dan zonder ook maar iets te zeggen steeds harder werken waardoor je de werkdruk niet meer aan kan. Toch ga je wel door omdat je bang bent voor wat andere mensen zeggen als het je niet lukt.
Als je een burn-out en onzekerheid wil voorkomen is het dus belangrijk dat je nee leert zeggen. Ook moet je leren dat het een keer genoeg is. Je hoeft niet alles te accepteren. Faalangst is voor veel mensen een probleem. Alles wat nieuw is, is eng en dat is begrijpelijk. Maar het is belangrijk om te weten dat als je nooit fouten maakt, je ook niet kan leren.
Zelfvertrouwen vergroten na een burnout
Het is heel goed mogelijk dat je nu onzeker bent na een burn-out. Maar als je graag weer meer zelfvertrouwen wil, is het belangrijk dat jij je leven gaat aanpassen. De eerste stap is dan dat je accepteert dat je niet alles alleen hoeft te doen, en dat je best nee mag zeggen tegen bepaalde dingen.
Wanneer je na je burn-out te maken hebt met minder zelfvertrouwen is de belangrijkste stap dat je je kwetsbaarheid durft te leren tonen. Het is daarom voor jou belangrijk dat je niet op dezelfde voet doorgaat als je deed voordat je te maken kreeg met een burn-out, namelijk alles perfect willen doen.
Als je je leert kwetsbaar op te stellen dan kan dit ook jouw nieuwe kracht gaan worden. Je gaat dan juist iets durven wat je voorheen nooit durfde. Je moet dus gaan leren dat wanneer je het ergens niet mee eens bent om te zeggen wat je denkt, in plaats van altijd maar allerlei smoesjes te verzinnen, of de schijn op te houden.
Misschien kan het je helpen door aan andere mensen te denken, die zich kwetsbaar hebben opgesteld in jouw bijzijn. Misschien heb jij wel bewondering voor iemand uit je directe omgeving, die de moed had om zich kwetsbaar op te stellen, het maakt niet uit wie het is, maar het kan je zeker helpen om zelf de juiste stappen te gaan maken.
De positieve cirkel
Als je in een soort van positieve cirkel wil komen, dan zal je aan je kwetsbaarheid moeten gaan toegeven. Want met kwetsbaarheid win je zelfvertrouwen. Omdat jij jezelf laat zien op een manier van: ik ben goed zoals ik ben, en ook mijn kwetsbaarheid mag ik tonen dat laat je jezelf ook zien dat het niet erg is om te falen. Want meer dan je best doen kan gewoon niet in dit leven. En dit is een kwestie van gaan leren omdenken.
Wanneer je leert dat het niet erg is om te falen, dan zul je ook merken dat je niet meer zo op ziet tegen taken waarbij jij je niet zo prettig voelt omdat je niet zoveel zelfvertrouwen had.
Het mooie van jezelf openstellen om bijvoorbeeld kwetsbaarder te worden, is dat anderen om jou heen dit ook gaan zien. Je komt dus meer in verbinding met anderen te staan. En dat is wat we graag willen als sociaal groepsdier: in verbinding staan met anderen.
Je voelt je daardoor niet alleen beter, maar je wint er ook zelfvertrouwen mee. Waarom? Omdat anderen jou daardoor ook zullen accepteren zoals je bent, en dat je dus helemaal niet afgewezen hoeft te worden als je je kwetsbaar op gaat stellen. Op deze manier kom je dus in een opbouwende positieve cirkel terecht van zelfvertrouwen.
Een cursus zelfvertrouwen
Ben jij je zelfvertrouwen kwijt na een burnout? Dan is het voor jou een goed idee om een cursus te volgen, die je zelfvertrouwen een enorme boost gaat geven. Met de cursussen die er tegenwoordig te verkrijgen zijn kan jij in een mooi stappenplan gaan werken, aan het weder opbouwen van je zelfvertrouwen. Het mooie van een online cursus is dat je het kan gaan doornemen wanneer jij er zin en tijd voor hebt. Je hoeft dus niet deel te nemen aan verplichte dagen.