Zelfvertrouwen krijgen op het werk – Praktische tips!

Als je fulltime werkt, ben je 36 tot 40 uur aanwezig op de werkvloer. In deze periode kan er onwijs veel gebeuren, waardoor je mogelijk onzeker wordt. Een presentatie kan niet goed gaan, een klant kan niet tevreden zijn, een collega kan niet al te vriendelijk doen of alles loopt gewoon helemaal in de soep.

Het is een feit dat tegenwoordig behoorlijk veel mensen werkstress ervaren. Zij hebben te kampen met veel werkdruk en met te weinig tijd. Ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders ervaart dagelijks stress op de werkvloer. Deze stress kan ook te maken hebben met een gebrek aan zelfvertrouwen. Als je te weinig zelfvertrouwen hebt, kan je niet naar wens functioneren op de werkvloer. Je legt jezelf daardoor mogelijk nóg meer druk op, waardoor je uiteindelijk last van stress gaat krijgen. Het verband tussen stress en een gebrek aan zelfvertrouwen is bij sommige werknemers duidelijk zichtbaar.

Ervaar je bij jezelf een gebrek aan vertrouwen? Lukt het jou niet om je volledig te ontplooien of ben je bang om dingen fout te doen? Lukt het je daardoor ook niet om de gewenste stappen in je carrière te maken? Dan is het de hoogste tijd om in actie te komen. Het is namelijk mogelijk om aan je zelfvertrouwen te werken. Sterker nog; de werkvloer is dé perfecte plek om meer zelfvertrouwen te krijgen. Hoe je dit kunt doen, lees je in dit artikel!

Accepteer de huidige situatie

Eigenlijk het eerste wat je dient te doen, is het te accepteren dat je op dit moment te weinig zelfvertrouwen hebt. Doordat je dit gaat accepteren, stel je jezelf er voor open om hier écht iets aan te gaan doen. Bovendien kan je tijdens dit proces ook zien te achterhalen waar de onzekerheid vandaan komt. Heb je bijvoorbeeld op je vorige werk iets vervelends meegemaakt? Heb je grove fouten in de afgelopen maanden gemaakt op je werk? Of heb je het idee dat jouw werk niet genoeg gewaardeerd wordt? Om uiteindelijk meer zelfvertrouwen te kunnen krijgen, is het zaak om goed naar de oorzaak te gaan kijken.

Accepteer dus eerst dat je momenteel te weinig zelfvertrouwen hebt en onderzoek daarbij ook wat de oorzaak hiervan is. Vervolgens is het zaak om díe oorzaak aan te gaan pakken. In veel gevallen kan je dat prima op de werkvloer doen.

Informeer je collega’s

Het is absoluut geen schande als je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt. Behoorlijk veel mensen hebben daar last van; je bent dus niet absoluut niet de enige. Je hoeft je er dus niet voor te schamen en kunt het dus prima met collega’s delen. Sterker nog; dat is zelfs aan te raden. Je hoeft het niet direct aan je gehele afdeling te vertellen, maar je kunt het wel delen met de collega’s met wie je het goed kunt vinden. Ook kan het raadzaam zijn om het aan je leidinggevende te melden. Dat is voor hem/haar immers toch wel handige en nuttige informatie.

Door je collega’s te informeren, krijg je hen eigenlijk achter je. Dat heeft twee redenen. Allereerst vinden ze het vervelend voor je, maar anderzijds hebben zij er zelf ook baat bij. Als jij wél voldoende zelfvertrouwen hebt, presteer je immers in de meeste gevallen beter. Je collega’s vinden het om deze twee redenen dus onwijs prettig dat jij iets aan je zelfvertrouwen gaat doen. Bovendien kunnen ze jou helpen tijdens dit proces.

Ben niet te streng voor jezelf

Tijdens het werk loopt niet altijd alles op rolletjes. Je hebt te maken met externe partijen en mogelijk ook met systemen die niet altijd even goed mee werken. Het is dus totaal niet nodig om alle druk op jezelf te leggen en om heel streng voor jezelf te zijn. Als je een foutje hebt gemaakt, is dat jammer en menselijk. Het heeft geen zin om in dit foutje te blijven hangen; je moet juist de fout accepteren en voorkomen dat deze fout vaker voor gaat komen.

Ook kan het hierbij helpen om aan je collega’s te vragen om niet al te streng te zijn. Zij kunnen ontevreden zijn over iets wat jij hebt gedaan en dat is hun goed recht. Uiteindelijk draait het erom hoe zij dat met jou delen. Ze kunnen dat héél bot tegen je zeggen, maar ze kunnen het ook op een tactische manier aan je mededelen. Ook dat kan bijdragen aan het verkrijgen van meer zelfvertrouwen, aangezien je op die manier inhoudelijke feedback krijgt. Feedback waar je jezelf echt mee kunt verbeteren en de fouten vervolgens in de toekomst kunt voorkomen.

Hou je prestaties bij

Op de werkvloer draait het uiteindelijk allemaal om het leveren van prestaties. Heb jij zelf een goede prestatie op het werk geleverd? Dan is het de moeite waard om dit ergens op te schrijven. Hou voor jezelf bijvoorbeeld een lijstje bij met dingen die je goed gedaan hebt.

Je kunt ook elke ochtend voor jezelf een lijstje maken met dingen die je moet gaan doen. Als je dat hele lijstje afgewerkt hebt, kan je vervolgens trots en tevreden zijn. Je hebt immers gedaan wat je moest doen en dat kan niet iedereen aan het einde van de dag zetten. Hiermee is het ook absoluut mogelijk om aan je zelfvertrouwen te gaan werken.

Richt je op de lange termijn

In de cursus Blijvend meer Zelfvertrouwen ligt de focus op de lange termijn. Zorg ervoor dat jij je pijlen ook op de lange termijn gericht hebt. Het verbeteren van zelfvertrouwen op je werk is absoluut mogelijk, maar dit vergt wel de nodige tijd. Het is niet zo dat je binnen één week al onwijs veel zelfvertrouwen hebt. Nee, dit is een weg vol met obstakels en hindernissen. Zorg dus dat je daar rekening mee houdt en dat je volledig met de lange termijn bezig bent. Uiteindelijk kan je daardoor op de lange termijn van meer zelfvertrouwen genieten en ook op de lange termijn van meer waarde voor jouw werkgever en collega’s zijn!

Leave a Comment