Zelfvertrouwen krijgen in een zwangerschap –

Ben je zwanger? Van harte gefeliciteerd! Er breekt nu een leuke, spannende en bijzondere tijd aan. Jouw lichaam gaat grote veranderingen tegemoet, je gaat te maken krijgen met verschillende soorten emoties en je gaat je bovenal voorbereiden op het moederschap.

Een veelgehoord ‘probleem’ van vrouwen is dat zij tijdens en na de zwangerschap te kampen hebben met een gebrek aan zelfvertrouwen. Waar komt dit gebrek aan zelfvertrouwen vandaan? Wat kan je hieraan doen? En is het ook mogelijk om dit gebrek aan zelfvertrouwen op voorhand al te voorkomen?

Op al deze vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord. Volgens ons moet de zwangerschap één van de mooiste periodes uit jouw leven zijn en moet je je zeker niet zorgen maken over een gebrek aan zelfvertrouwen. Om dat te bereiken, hebben wij dit artikel opgesteld én geven we jou een handige tip voor het verkrijgen en behouden van zelfvertrouwen.

Hoe ontstaat het gebrek aan zelfvertrouwen tijdens de zwangerschap?

Op het moment dat je zwanger bent, gebeurt er van alles in jouw lichaam. De hormoonhuishouding is aan het veranderen, er is opeens nog een levend wezen in jouw lichaam aanwezig en je krijgt met allerlei verschillende emoties te maken.

Daarnaast breekt er ook een relatief spannende tijd aan. Veel zwangere vrouwen stellen zichzelf dagelijks vragen als ‘Ben ik wel een goede moeder?’, ‘Doe ik het zo wel goed voor mijn baby in de buik?’ en ‘Wat als ik de zwangerschap helemaal verpest?’. Dergelijke vragen zijn eigenlijk een ‘logisch’ gevolg van de veranderde hormoonhuishouding en alle emoties die hierbij komen kijken.

In het verlengde daarvan is het echter wel een feit dat dergelijke gedachtes je niet gelukkiger maken.

Je gaat aan jezelf twijfelen, je gaat wellicht zelfs twijfelen over je gehele zwangerschap én je vindt het lastig om daarover te praten. Naar de buitenwereld toe wil je immers super gelukkig ogen met jouw zwangerschap.

Moraal van het verhaal; het is goed mogelijk dat je tijdens de zwangerschap een gebrek aan zelfvertrouwen ervaart. Tegelijkertijd is het goed om te weten dat dit eigenlijk nergens voor nodig is. Alle zwangere vrouwen stellen immers hun kleine wonder centraal. Doe jij dat ook? Dan hoef je je zeker geen zorgen te maken over het mogelijk ‘verpesten’ van de zwangerschap. Zolang jij op de juiste manier met jouw zwangerschap omgaat, hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Hoe ontstaat het gebrek aan zelfvertrouwen na de bevalling?

Ben je de zwangerschap goed doorgekomen? Heb je het af en toe lastig gehad, maar heb je jezelf continue weten te herpakken? Hulde voor jou! Je bent nu de trotse moeder van een prachtig kind, waardoor jouw leven compleet gaat  veranderen. Ook díe verandering kan na de bevalling nog voor een gebrek aan zelfvertrouwen zorgen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een moederschap van behoorlijke invloed kan zijn op jouw mate aan zelfvertrouwen. Je gaat namelijk continue in het belang van jouw kind denken en je zet jezelf daarbij min of meer op de achtergrond. Ook is het een feit dat je jezelf met andere moeders gaat vergelijken. Ben je wel net zo’n goede moeder als je buurvrouw? Loopt jouw baby wel in de juiste kleren of lopen andere baby’s er veel leuker bij?

Dergelijke vragen spoken door de hoofden van veel kersverse moeders. Eigenlijk zijn deze vragen nérgens voor nodig, maar toch zijn deze vragen aanwezig. Hoe dat komt? Dat komt wellicht doordat het in de aard van vrouwen zit om zichzelf continue met andere te vergelijken. Nadat je moeder bent geworden, heb je dus nóg meer vlakken waarop je jezelf kunt gaan vergelijken met andere vrouwen.

Moraal van het verhaal; probeer dit te accepteren en ga vervolgens aan de slag met het verbeteren van jouw zelfvertrouwen. Hoe je dit kunt doen? Wij hebben enkele tips voor jou op een rijtje gezet, maar we willen je nu alvast wijzen op de cursus Blijvend meer Zelfvertrouwen. Met deze cursus ben je in staat om zowel op de korte- als op de lange termijn van meer zelfvertrouwen te genieten. Meer informatie over deze interessante cursus vind je aan het einde van dit artikel!

Hoe kan je tijdens en na een zwangerschap zelfvertrouwen krijgen?

Ervaar je een gebrek aan zelfvertrouwen tijdens de zwangerschap of na de bevalling? Dan kan je eigenlijk maar één juiste eerste stap zetten; te accepteren dat je last hebt van een gebrek aan zelfvertrouwen. Door dit op de juiste manier te accepteren, zet je namelijk al de eerste stap naar het gewenste herstel.

Eigenwaarde vergrotenWat hierbij ook zeer zeker kan helpen, is om jouw gevoelens met jouw partner te delen. Merk je dat je jezelf continue aan het vergelijken bent met andere moeders? Merk je dat je aan jezelf twijfelt over het komende moederschap? Bespreek dit met jouw partner. Jouw partner kent jou immers door en door en weet hoogstwaarschijnlijk direct bij jou de juiste snaar te raken. Bovendien is het super prettig om samen jouw zelfvertrouwen te gaan verbeteren. Jouw partner heeft daar ook zeker een rol in, bijvoorbeeld door je regelmatig complimentjes te geven!

Verder is het advies om op een positieve manier tegen jezelf te gaan spreken. Ga elke ochtend voor de spiegel staan en zeg hardop tegen jezelf: je bent een goede moeder. Naarmate je dit vaker en vaker gaat zeggen, gaan je hersenen dit voor de waarheid aannemen. Terecht ook, aangezien dit ook de waarheid is. Met dergelijke positieve affirmaties kan je jouw gedachten al snel een stuk positiever maken!

Tot slot willen wij je nog één tip meegeven; volg de cursus Blijvend Meer Zelfvertrouwen. Deze cursus is niet specifiek op een gebrek aan zelfvertrouwen tijdens of na de zwangerschap gericht, maar herbergt wel onwijs veel handige tips en nuttige informatie. Aan de hand van deze tips en informatie ben je direct in staat om iets aan jouw zelfvertrouwen te gaan doen. Je weet niet alleen jouw zelfvertrouwen op de korte termijn te verbeteren, maar ook zeker op de lange termijn. Daardoor ben je óók in de toekomst tevreden met jezelf én met de manier waarop je jouw kind opvoedt!

Leave a Comment