Zelfvertrouwen krijgen in een relatie

Wat is het mooiste in het leven? Veel mensen geven hier hetzelfde antwoord op: liefde of een relatie. Liefde is inderdaad prachtig. Een relatie kan jouw leven veel meer kleur geven en kan ook het plezier in het leven flink verbeteren. Helaas is het niet zo dat liefde alle problemen in het leven op weet te lossen. Relatief veel mannen en vrouwen hebben nagenoeg in een relatie last van een gebrek aan zelfvertrouwen. In dit artikel bespreken we daar graag het een en ander over; in onze ogen is dit namelijk een zeer interessant onderwerp.

Een relatie is prachtig, maar een relatie kan ook een keerzijde hebben. Je kunt bijvoorbeeld niet gelukkig zijn in een relatie, waardoor je mentaal gesloopt kan worden. Ook kan je te maken krijgen met een relatie die niet in balans is of een relatie waarin je je vaak aan het ergeren bent. Kortom: een relatie brengt niet altijd het geluk waar je zo naar op zoek bent.

Liefde is sowieso van grote invloed op de mate van zelfvertrouwen. Als je in het verleden meerdere relaties gehad hebt, kan dit van grote invloed zijn op jouw zelfvertrouwen. Mogelijk praat je jezelf een schuldgevoel aan, waardoor je met een gebrek aan zelfvertrouwen te kampen krijgt. Feit is dat zelfvertrouwen en een relatie veelal hand in hand gaan. Het is namelijk echt mogelijk om meer zelfvertrouwen te krijgen in een relatie. Hoe dat exact zit, lees je in het restant van dit artikel!

De basis van een gelukkige relatie

Wist je dat je niet van een ander kunt houden als je niet van jezelf houdt? Voor een gezonde en stabiele relatie is het daarom onwijs belangrijk om van jezelf te houden. Je moet tevreden met jezelf zijn en je moet het nodige zelfvertrouwen hebben. Helaas is dat veel makkelijker gezegd dan gedaan. Onthoud echter dat het altijd mogelijk is om meer zelfvertrouwen te krijgen. Hoe? Dat leer je onder meer in de cursus ‘Blijvend meer zelfvertrouwen’, maar ook in dit artikel vind je daar meerdere handige tips voor.

Tijdens een relatie is het in ieder geval mogelijk om je aan elkaar op te trekken. Heeft jouw partner veel zelfvertrouwen en jij een stuk minder? Dan is jouw partner degene die ervoor kan zorgen dat óók jij voldoende zelfvertrouwen krijgt. Dat doet hij/zij niet alleen, aangezien je zelf ook hier de nodige inzet voor moet tonen. Als je van jouw partner regelmatig complimentjes krijgt, is het krijgen van zelfvertrouwen in een relatie echter al een stuk makkelijker!

Durf eerlijk tegen elkaar te zijn

Het krijgen van meer zelfvertrouwen is een langdurig proces. Dit proces kent de nodige obstakels; je gaat namelijk meerdere keren onderuit, maar je staat net zo vaak ook weer op. Tijdens dit proces is het onwijs prettig om iemand te hebben op wie je kunt bouwen. Iemand die je blind vertrouwt, iemand waar je je prettig bij voelt en iemand waar je van houdt.

Zit je op dit moment in een relatie en ervaar je een gebrek aan zelfvertrouwen? Durf dat te delen met jouw partner. Samen kunnen jullie ervoor zorgen dat je alsnog genoeg zelfvertrouwen gaat krijgen, zodat je nóg meer van jullie gelukkige relatie kunt gaan genieten.

Durf je gevoelens te uiten, bespreek met je partner waar het gebrek aan zelfvertrouwen vandaan komt en zorg dat je altijd eerlijk tegen je partner bent.

Heb je een partner die jou regelmatig onbewust kwetst? Zorg dat je ook daar eerlijk over bent. Als jij regelmatig gekwetst wordt, heeft dat invloed op jouw mate van zelfvertrouwen. Hoe heerlijk zou het zijn als jullie elkaar niet hoeven te kwetsen en juist van elkaars aandacht kunnen genieten? Dat is mogelijk, zolang jullie maar eerlijk zijn en met elkaar blijven praten. Zelfvertrouwen krijgen in een relatie is met name een kwestie van praten, communiceren, praten en nog eens communiceren.

Geef elkaar complimenten

Heeft jouw partner nieuwe kleding aan? Geef hem/haar een compliment. Heeft je partner een goede prestatie geleverd? Geef hem/haar daar een compliment over. Zie je een leuk sieraad voor je partner liggen of kom je langs een bloemist? Neem een (klein) cadeautje voor de ander mee en spreek daarmee je waardering en liefde voor elkaar uit. Door dergelijke acties te ondernemen, krijgen jullie beide meer zelfvertrouwen. Jullie helpen elkaar en jullie helpen daarmee ook nog eens jullie relatie. In elke relatie speelt het (zelf)vertrouwen namelijk een onwijs belangrijke rol. Zorg dus dat je lief voor elkaar bent en durf elkaar complimenten te geven. Het geven van een compliment is leuk, maar het ontvangen is nog véél leuker.

zelfvertrouwen opkrikken 4

Ondersteun elkaar

Ga je op dit moment door een lastige periode? Is er bijvoorbeeld iets in jouw familie aan de hand of speelt er iets bij jou op de werkvloer? Zorg ervoor dat jouw partner altijd op jou kan steunen en dat jij altijd op jouw partner kan rekenen. Door er altijd voor elkaar te zijn, bouwen jullie een hechte relatie op. Dat is niet alleen prettig voor de relatie, maar ook voor je eigen gevoel. Je hebt immers de zekerheid dat je altijd nog op iemand terug kunt vallen. Dat geeft je onwijs veel zelfvertrouwen.

Zorg dat je tevreden met jezelf bent

Dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel de sleutel tot een gelukkig leven. Zorg ervoor dat je tevreden met jezelf bent, waarna je ook tevreden met jouw huidige relatie kunt zijn. Let er daarbij op dat je de focus niet op de korte termijn hebt liggen, maar juist op de lange termijn. Dat is ook iets wat duidelijk terug komt in de cursus ‘Blijvend meer zelfvertrouwen’. Zoals de naam van deze cursus al doet vermoeden, ligt de focus hierbij op de lange termijn. Ondersteun elkaar in een relatie, geef elkaar complimenten, durf eerlijk tegen elkaar te zijn en zorg ervoor dat je de ander blind kunt vertrouwen. Als je dat voor elkaar weet te krijgen, krijg je al snel meer zelfvertrouwen in een relatie!

Leave a Comment