Zelfvertrouwen krijgen, dit zijn de beste tips.

Met een gezond portie zelfvertrouwen kun je de wereld aan en sta je sterker in je schoenen. Maar lang niet iedereen heeft zelfvertrouwen. Daarom hebben wij de beste tips om meer zelfvertrouwen te krijgen in een duidelijk overzicht gezet. Zo weet je precies wat er nodig is om je zekerder te voelen en weer volop te genieten van het leven.

De beste tip om meer zelfvertrouwen te krijgen is het stellen van realistische doelen. Zo weet je precies waar je naartoe moet werken en het doel echt haalbaar is. Zo krijg je langzaam maar zeker vertrouwen in wie je bent, wat je doet en wat je allemaal kan. Dat is toch de basis om verder te kunnen bouwen aan een onbezorgd leven met een gezond portie zelfvertrouwen.

Maar deze ene tip veranderd natuurlijk niet alles. Daarvoor moet je het zeker in een groter perspectief zien. De reden dat je kennis moet maken met de beste tips.
Wij hebben de tips met zorg en aandacht samengesteld. Je kunt hierdoor zonder zorgen aan jouw zelfvertrouwen werken en successen hebben met wat je allemaal doet, kan en wat lukt!

1. Stel realistische en haalbare doelen

Met de juiste doelen werk je aan blijvend succes. Want wat je hebt behaald neemt niemand je meer af. Daarom is het heel belangrijk om realistische doelen te stellen. Door een doel haalbaar te maken is het makkelijker om eraan te beginnen. Je hoeft namelijk niet bang te zijn dat het weer niet lukt.

Je weet bij een realistisch doel dat je er iets voor moet doen. Dat kan zijn aanbellen bij de buren om eens een praatje te maken of een reactie geven op een Facebook bericht of iets waar jij tegenop zie maar niet ervaart als onmogelijk.

Een succes helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen en kun je op verschillende manieren inzetten in het dagelijks leven. Zo werk je eenvoudig aan doelen uit het dagelijks leven waarvan niemand weet dat het voor jou een overwinning is.

2. Weet waar je goed in bent

Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt is het belangrijk te weten waar je goed in bent. Dat geeft je vertrouwen voor de volgende stap. Schrijf daarom op wat je kan en hebt behaald. Ook als je denkt dat het slechts kleine of onbelangrijke dingen zijn.

Je weet bij het ontdekken van je kwaliteiten steeds meer over jezelf en je kwaliteiten. Daardoor krijg je veel zelfvertrouwen. Het is daarbij goed om te schrijven over je prestaties en deze te zien als een ontdekkingsreis waarbij jij jezelf opnieuw leert kennen.

Een goed inzicht in wat je kan helpt je in het dagelijks leven omdat je minder afhankelijk bent van hoe anderen je zien of van je denken. Jij weet precies wat je kan en kwaliteiten zijn. Dat maakt het uitvoeren van dagelijkse activiteiten ook leuker.

3. Wees trots op wie je bent en wat je kan

Wees vriendelijk tegen jezelf als het gaat om wie je bent. Ook jij bent van betekenis en net als ieder ander belangrijk. Maar waar anderen daar makkelijker mee omgaan zul jij dit misschien opnieuw moeten leren door trots te zijn op wie je bent en je allemaal kan.

Het gebrek aan zelfvertrouwen komt veelal omdat jij je afvraagt wat anderen van je denken of van je vinden. Maar dat zijn slechts je eigen gedachten. De praktijk leert dat anderen heel anders tegen je aan zullen kijken. Daarom is het belangrijk jezelf te waarderen waardoor die gedachten ook minder zullen worden.

Om trots te worden op wie je bent en wat je doet is het belangrijk jezelf te leren waarderen en niet te verdrinken in gedachten. Dit klinkt makkelijker dan het is maar de juiste handvatten kunnen je hier echt bij helpen. Ook kan mindfulness helpen om je beter te voelen en minder te denken wat de ander van je zou vinden.

4. Vertrouw dat jij het kan

Als jij vaak denkt dat je iets niet kan, het toch niet zal lukken of je misschien zelfs denkt dat iedereen je stom zal vinden staat die gedachten je behoorlijk in de weg. Van die gedachten moet je dan ook zo snel mogelijk zien af te komen. Alleen dat kan je hierin helpen.

Om niet helpende gedachten af te leren is het belangrijk deze in eerste instantie te begrijpen. Weet wanneer je die gedachten hebt en probeer er een helpende gedachten van te maken. Een helpende gedachte van ik kan dit niet zou kunnen zijn dit kan ik ook.

Wat je kan helpen om gedachten te veranderen is schrijven, mindfulness of een ondersteunende cursus. Want net als alles wat je onbewust hebt aangeleerd is het afleren of veranderen een stap die veel lastiger blijkt.

5. Jij gaat de uitdaging van het leven aan

Een van de meest lastige veranderingen die nodig is om zelfvertrouwen te krijgen is niet langer op de achtergrond te staan. Maar te beslissen om elke uitdaging met beide handen aan te pakken. Dit komt omdat het vraagt om de nodige inzichten voor je ermee kunt beginnen.

Deze inzichten kun je verdelen in weten welke situaties je liever uit de weg gaat, wat je deed en wat je gedachten zijn.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat elke situatie voorafgaand zal situeren en uitdenken. Maar wel de situaties die er echt voor zorgen dat je liever onzichtbaar bent. Door te realiseren wat er aan de hand, hoe je doet in een dergelijke situatie en welke gedachten je hebt kun je die ook veranderen.

Door meer inzicht en grip te krijgen heb je meer controle over de situatie die er speelt. Wat ervoor zorgt dat je de uitdaging ook daadwerkelijk aan kunt gaan. Je bent voorbereid op wat er komen zal.
Begin met kleine uitdagingen als een keer iets vertellen tijdens een verjaardag of antwoord geven in de klas. Door dit te doen kun je echt ontdekken welke uitwerking het heeft als je iets doet of een reactie geeft.

Leave a Comment