Zelfvertrouwen bij een nieuwe baan?

Zelfvertrouwen bij een nieuwe baan? Zelfvertrouwen hebben is weten dat je er toe doet. Dat is belangrijk bij een nieuwe baan. Heb je vertrouwen in jezelf dat sta je open voor nieuwe uitdagingen, nieuwe ervaringen en durf je risico`s te nemen in het leven. Mensen die zelfvertrouwen hebben stralen dat uit.

Maar wat nou als je geen zelfvertrouwen hebt, en je moet morgen starten met je nieuwe baan? Je twijfelt aan je capaciteiten, je voelt je erg onzeker en krijgt nieuwe collega`s die je nog niet kent. Je kent de weg binnen het bedrijf nog niet, en je weet ook nog niet precies wat er van jou verwacht wordt.

Dit roept een gevoel op van onzekerheid of misschien zelfs wel angst. Maar wist je dat je met het krijgen van de juist handvatten meer zelfvertrouwen kan opbouwen? Ook wanneer je morgen al start met je nieuwe baan.

 

Zelfvertrouwen als vaardigheid

 

Dit onderdeel van zelfvertrouwen spreekt eigenlijk voor zich. Als je namelijk iets heel goed kunt, zal je er ook veel vertrouwen inhebben dat jij het tot een goed einde zult leiden. De meeste Nederlanders kunnen bijvoorbeeld erg goed fietsen. Als wij na jaren niet te hebben gefietst weer een keertje op de fiets moeten stappen, zullen wij ook niet snel denken “ik hoop dat ik nog kan fietsen”.

Andersom is het zo dat je weinig zelfvertrouwen zult hebben in iets dat je niet goed kunt. Als je mij bijvoorbeeld zult vragen om een huis te bouwen, zal ik je waarschijnlijk antwoorden dat ik het niet kan. Mijn zelfvertrouwen in mijn vermogen om een huis te bouwen is dus niet heel groot. Zelfvertrouwen hangt daardoor voor een groot deel samen met wat je kunt.

Heb jij eerder een baan gehad in dezelfde branche, dan kan jij waarschijnlijk jouw nieuwe baan ook heel goed uitvoeren. Dan mag je best wat zelfvertrouwen hebben als je aan je nieuwe baan begint.

 

 

zelfvertrouwen bij een nieuwe baan

Onzekerheid komt omdat we ons teveel bezig houden met de buitenwereld

 

Vinden mijn nieuwe collega`s me wel aardig? Hoe zal mijn nieuwe manager reageren als ik het ergens niet mee eens ben? Deze gedachten komen meestal voort uit het gebrek aan zelfvertrouwen. Omdat we niet op onze eigen innerlijk kompas durven te varen. Kiezen we vaak voor een extern kompas namelijk bevestiging zoeken in de buitenwereld. Maar weet je dat juist dit gedrag ervoor zorgt dat we weinig zelfvertrouwen hebben? Daarom is het tijd om dit te veranderen. Juist als je start met een nieuwe baan kan je overkomen als een persoon die veel zelfvertrouwen heeft.

 

Tips om zelfvertrouwen bij een nieuwe baan op te bouwen

 

Ik ga je hele simpele en handige tips geven die er voor moeten, of in ieder geval kunnen zorgen dat jij meer zelfvertrouwen krijgt als je begint aan je nieuwe baan.

Kleed je goed

Door jezelf goed te kleden, en je ook goed te voelen in het outfit dat we uitgekozen hebben, kan dat van groot belang zijn op ons zelfvertrouwen. Want als je goed gekleed, en goed verzorgt de deur uitgaat voel je je waarschijnlijk ook goed. En dit draagt bij aan het ontwikkelen van een gezonde dosis zelfvertrouwen.

Werk aan je houding

Mensen die weinig zelfvertrouwen hebben stralen dat vaak ook uit naar de buitenwereld. Omdat wij fysiek zijn ingesteld is de houding bepalend voor anderen hoe ze ons zien. Zorg er daarom voor dat je je nieuwe collega`s op je nieuwe baan doet laten geloven dat jij een persoon bent die een gezonde dosis zelfvertrouwen heeft.

Loop rechtop en zorg dat je doelgericht rondloopt op het bedrijf. Maak daarnaast ook oogcontact met je nieuwe collega`s. Met een vriendelijke, open houding maak je een positieve indruk. Als je op deze manier van start gaat binnen je nieuwe bedrijf dan zal je zien dat je zelfvertrouwen gaat groeien.

Zet je talenten en kwaliteiten in op je nieuwe baan

Je talenten en kwaliteiten zet je natuurlijk graag in. Zeker als je een nieuwe baan hebt. Want je wil natuurlijk iedereen zien waarom jij die nieuwe plek binnen het bedrijf verdient hebt. Dit had je bij je oude baan niet.

Ga daarom niet half te werk, Maar ga vol zelfvertrouwen aan de slag met je nieuwe baan en laat zien wat je kan.

Spreek met een krachtige stem

Wist je dat mensen die onzeker zijn, geen gebruik maken van hun stem? Ze zijn namelijk bang dat ze op zullen vallen. Maar aangezien jij binnenkort gaat starten met je nieuwe baan, kan het goed zijn om met een krachtige stem te praten.

Daarmee laat je zien dat je niet bang bent om op te vallen, gelooft in jezelf en door op deze manier te werk te gaan zal jezelf vertrouwen aanzienlijk gaan groeien.

Maak kleine stapjes vooruit en neem niet in een keer teveel hooi op je vork

Het gaat er natuurlijk niet om dat je van vandaag op morgen in een keer een flinke dosis zelfvertrouwen heb opgebouwd. Zelfvertrouwen opbouwen die je namelijk in kleine stapjes. Tenminste als je het een kans van slagen wil geven. Net zoals voor veel dingen geld namelijk dat hardlopers doodlopers zijn.

Door slechts een paar van mijn tips toe te passen op de juiste moment, kun jij werken aan een leven met meer zelfvertrouwen. Bedenk je wel dat jij je maar een keer kan voorstellen op je nieuwe baan aan je nieuwe collega`s. Wil je overkomen als een zelfverzekerd persoon, of kies jij er voor om als een bang en onzeker persoon te worden gezien door je nieuwe collega`s?

Niemand is elke dag geweldig

Om je zelfbeeld te veranderen en je zelfvertrouwen te verbeteren, is het nodig dat je dus stopt met piekeren en het hebben van negatieve gedachten over wat je allemaal niet kunt.

Je kunt je namelijk ook bedenken watje wel goed kan, waar je goed in bent en voor jou belangrijk is. Als je je richt op positieve dingen die je vooruit helpen in het leven, dan krijg je ook zin om dat te gaan doen. Zo werkt het ook met je nieuwe baan. Niemand weet op het nieuwe bedrijf dat jij minder zelfvertrouwen hebt dan je eigenlijk zou moeten hebben.

 

Zelfvertrouwen is geloven in jezelf

 

Leave a Comment