Zelfvertrouwen bij een kind vergroten
Je wordt helaas niet met een flinke dosis zelfvertrouwen geboren. Dit krijg je mee vanuit je opvoeding. Wanneer jouw kind last heeft van weinig zelfvertrouwen dan is dat vaak aan je eigen opvoeding te verwijten.
In deze blog geven we je als ouders de kans om het zelfvertrouwen bij een kind te vergroten. Wanneer je dit nu gaat veranderen, dan heeft jouw zoon of dochter nog steeds een grote kans om zijn of haar zelfvertrouwen aanzienlijk te vergroten. Zodat het gebrek eraan geen belemmering in zijn of haar leven hoeft te zijn in het volwassen leven. Een goede stimulans in het leven van je kinderen. Het kan er dus uiteindelijk voor zorgen dat het zelfvertrouwen toeneemt bij je kinderen.
Zelfvertrouwen bij een kind vergroten begint bij de opvoeding
Zoals ik hierboven net aangaf, is een gebrek aan zelfvertrouwen vaak te koppelen aan de opvoeding die ouders hun kind meegeven. Alle ouders voeden hun kind op met de beste intenties. Maar soms zijn kleine veranderingen de sleutel om het zelfvertrouwen van je kind te laten groeien.
Wanneer je je kind te beschermend laat opgroeien, en bijvoorbeeld wil behoeden voor het maken foute keuzes. Dan zal hij of zij nooit leren om eigen keuzes te maken in het leven. Het zal ze daarom in de puberteit onzekerder maken dan bijvoorbeeld kinderen die een vrijere opvoeding genoten hebben.
Ook kan het zijn dat je kind zich niet geliefd voelt binnen zijn of haar gezinssituatie. Mijn mening doet er niet toe, en ik ben niet belangrijk. Dan zou je doormiddel van praten erachter kunnen komen of jouw kind dit ervaart en er aan gaan werken om het zelfvertrouwen bij een kind vergroten.
Je wil je kind behouden voor het maken van fouten
Vaak wil je als ouder voorkomen dat je kind niet hoeft te ervaren om een verkeerde keuze te maken in het leven. Omdat jij als ouder veel meer ervaring hebt in het leven, wil je dit meegeven aan je kinderen. Maar is dit altijd goed?
Bijvoorbeeld: je kind heeft 50,- gespaard van zijn of haar zakgeld, en ineens komt er een nieuwe rage op de markt die ze per se willen hebben. Het eigenlijke doel waarvoor ze waren begonnen met sparen heeft nu plaatsgemaakt voor een ander impulsief doel, het meedoen aan de rage.
Omdat jij uit eigen ervaring hebt geleerd dat het niet goed is om impulsief over te gaan tot een aankoop, ga je al snel je eigen mening opdringen en zeg je nee.
Wanneer je kind op deze manier opgroeit zal het dus niet leren om eigen, en foute keuzes te maken in het leven.
Zelfvertrouwen bij een kind vergroten
Als je je kind zelf laat beslissen om over te gaan tot het aankopen van dat onzinnige product, en uiteindelijk hebben ze ervaren dat het leuk was voor een weekje, dan zal het budget van 50,- geminderd zijn, en het uiteindelijke doel weer minder dichtbij zijn.
Maar ze hebben dat wel geleerd dat hun eigen keuze ervoor gezorgd heeft dat het begin doel nu een stuk minder dichtbij is dan voordat ze dat onzinnige product aan schaften.
Nu hebben ze zelf wel een belangrijke les geleerd, zonder dat jij ze daar voor wilde behoeden. Ze zullen zichzelf nu niet meer afvragen waarom jij het niet goed vond, maar hebben zelf ervaren dat het tijdelijk leuk was, maar het gevolg er van is dat ze nu weer langer moeten sparen voor het uiteindelijke doel.
Wanneer ze later weer voor een bepaalde keuze komen te staan, dan zal deze belangrijke les weer door hun gedachten dwalen, wanneer dat niet gebeurt, dan kan jij als ouder ze er altijd nog op attenderen “hey, weet je nog toen…” en vervolgens laat je ze weer hun eigen keuze maken.
Op deze manier zal hun zelfvertrouwen aanzienlijk stijgen, want ze leren nu zelf met vallen en opstaan hun eigen keuze te maken.
Kinderen met voldoende zelfvertrouwen
Kinderen met voldoende zelfvertrouwen geloven in zichzelf. Leer je kind dus om te geloven in zijn of haar kunnen. Zodat ze hier in hun verdere leven hun voordeel mee kunnen doen. En hiermee dus het zelfvertrouwen bij een kind vergroten.
Weerbaarheidstraining
Je ziet bij kinderen die weinig zelfvertrouwen vaak terug dat ze zich niet, of niet goed kunnen verweren tegen anderen. Als je je kind leert om weerbaar te worden tegen zijn of haar omgeving dan zullen ze zichzelf gaan beschermen tegen nare uitspraken, of gebeurtenissen uit de omgeving.
Je kan dit doen door bijvoorbeeld externe trainingen bij een instelling of vereniging, maar je kan zelf ook het een en ander eraan doen.
Tips voor ouders:
- Geef je kind genoeg complimenten, en doe dit dan ook op de goede manier. Geef daarom vooral procesgerichte complimenten.
- Zorg dat je kind genoeg ruimte krijgt om zichzelf te ontwikkelen. Laat je kind bijvoorbeeld iets zelf doen, of het proberen zelf te doen. Wanneer je je kind niet zoveel beschermd geef je je kind dus ook de mogelijkheid om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Falen is niet erg zolang ze hun best maar doen.
- Geef aandacht aan wat goed gaat. Je kiest er dan voor om niet zozeer te letten op wat niet goed gaat. Hierdoor zal je kind zich steeds beter ontwikkelen qua zelfvertrouwen.
- Leer je kind dat fouten maken niet erg is. Je kan ze hierin zelf het voorbeeld geven.
- Laat je zoon of dochter een positief dagboek bijhouden. Uit onderzoek is gebleken dat veel kinderen dit heel leuk vinden om te doen. Koop je zoon of dochter een leuk boekje en laat ze hierin elke dag 4 dingen opschrijven waar het die dag erg trots op geweest is. Wat ging er goed, wat heb je geleerd, wat heb je overwonnen. En misschien wel het belangrijkste, wat was het fijnste moment van de dag.
Op deze maner leer jij je kind om positief te denken over zichzelf. Het is voor kinderen vaak wel lastig om iets te verzinnen, maar jij kan ze hierin helpen door vragen te stellen aan ze, of bijvoorbeeld met ze mee te denken. Hierdoor zal je er onbewust aan werken om het zelfvertrouwen bij een kind vergroten.
Dit werkt het beste als je dit op een vast moment per dag doet. Bijvoorbeeld na het eten, of voordat ze naar bed gaan.
Je hebt nu meerdere tips gekregen om het zelfvertrouwen van bij een kind vergroten. Ga er samen mee aan de slag. Veel plezier.