Zelfvertrouwen beschadigd? Zo kom je er bovenop
Is je zelfvertrouwen beschadigd? Dat ontstaat niet zomaar. Meestal ontstaat dit door een aantal vervelende situaties in je leven. Je ziet het vaak terug bij kinderen die te beschermend zijn opgevoed, en dus niet geleerd hebben om hun eigen beslissingen te maken en om hun eigen mening te vormen. Het komt ook voor dat kinderen te streng zijn opgevoed en daardoor niet het gevoel hebben gehad dat ze geliefd en waardevol waren binnen hun gezinssituatie.
Geen zelfvertrouwen op latere leeftijd
Uit onderzoek is gebleken dat deze opvoeding zich uit in het gedrag op latere leeftijd. Meestal gebeurt dit in de puberteit. Het is dan moeilijk om je mening te geven en durft niet het voortouw te nemen binnen een groepssituatie. Dit wordt bevestigd wanneer men in bepaalde situaties laat zien dat het zelfbeeld laag is. Het is dus een negatieve spiraal waarin men is terechtgekomen. Ook zie je vaak bij deze pubers terug dat ze eerder geneigd zijn om bijvoorbeeld het slachtoffer te worden van pesterijen. Al deze negatieve ervaringen zorgen ervoor dat hun zelfbeeld nog verder daalt.
Het lage zelfbeeld heeft duidelijk een aantal effecten op deze mensen. Voor deze mensen is het bijvoorbeeld moeilijk om een band op te bouwen met anderen. Ook wordt er door hun lage zelfbeeld veel minder gepresteerd dan wanneer een zelfde persoon in een soortgelijke situatie komt te staan met veel zelfvertrouwen.
Zo doorbreek je de negatieve spiraal
Zelfvertrouwen is gebaseerd op een zelfverzekerd gevoel. Je kunt het versterken en het kan ook zijn dat je zelfvertrouwen beschadigd wordt door bepaalde situaties en omstandigheden . Als dit gebeurt is het belangrijk dat je probeert om de negatieve spiraal te doorbreken. Op deze manier kan je eindelijk een leven starten zonder dat je bang bent, of hoeft te zijn voor de mening van anderen. Want ook jouw mening doet er natuurlijk toe. Zelfvertrouwen moet je opbouwen, maar hoe doe je dat dan?
Het doorbreken van een negatieve spiraal is niet gemakkelijk, maar is zeker niet onmogelijk. Het vergt wel inzet om je zelfbeeld te veranderen. Wanneer je zelfvertrouwen beschadigd is, ontstaan negatieve gedachten en gevoelens waardoor je zelf niet instaat bent goed over jezelf te denken. Gelukkig kun je meer zelfvertrouwen krijgen leren en hoeft dit gevoel dus niet voor altijd zo te blijven.
Stop met slecht denken over jezelf. Je kunt meer dan je denkt.
Je negatieve gedachten kun je simpel bestrijden door telkens wanneer je een slecht gevoel over jezelf krijgt, direct aan iets positiefs te denken. Het is namelijk belangrijk dat je niet meer naar je negatieve gedachten gaat luisteren maar je vooral focust op de positieve dingen.
Leren accepteren
Je moet dus leren om van deze bepaalde gedachten patroon af te komen. Dit doe je door bijvoorbeeld door van je negatieve gedachten iets positiefs te maken. Zo geef je die onzekere gedachten op lange termijn geen kans meer en ga jij je steeds beter voelen.
Op het moment dat je leert accepteren dat je last hebt van negatieve gevoelens, kan je er ook leren om je negatieve gevoelens op de achtergrond te zetten. Zo krijg je meer ruimte om positief te denken. Natuurlijk lukt dit niet van de een op de andere dag. Hier moet je dagelijks aan werken. Maar na verloop van tijd zal men merken dat het stukje bij beetje lukt om de negatieve gevoelens niet meer op de voorgrond te horen, maar in plaats daarvan hoor je nu je positieve gedachten en zorgt ervoor dat je deze gevoelens leert versterken.
Je onzekerheid overwinnen
Wanneer je zelfvertrouwen beschadigd is, is het belangrijk dat je gaat werken aan meer zelfvertrouwen. Hoe meer situaties en uitdagingen je aangaat, hoe vaker je gaat zien dat je wel degelijk iets kan. Hierdoor ga je je op lange termijn beter voelen en ben je steeds minder bang om iets fout te doen. Zo pak je dat aan:
Doe de dingen die je nu moeilijk vindt
Hoe vaker je dingen doet die je moeilijk vindt, hoe makkelijker het op ten duur gaat. Telkens als je voor jezelf een moeilijke situatie hebt overwonnen ga je je een stukje beter voelen.
Hierbij kan je bijvoorbeeld aan dansles denken. Ik hoor je denken: ik kan toch helemaal geen ritme houden, of mezelf vrij bewegen waarbij mensen ook nog eens naar mij kijken? Dit is het moment waarbij jij moet leren om anders te denken. Stel je voor dat je jezelf een positief gevoel kan geven in dit opzicht, en in plaats van denken dit kan ik ik niet, leert denken: dan kan ik straks eindelijk eens dansen op een feestje of bruiloft. Dan neem jij de regie van je eigen leven weer in handen, en dat is wat je wil uiteindelijk: zelfvertrouwen krijgen.
Vraag anderen om hulp
Een twee of drie jarige kan nog niet vragen om hulp. Sommige mensen blijven helaas op dit niveau steken. Je durft op latere leeftijd nog steeds niet te vragen om hulp omdat je denkt dat ze je daarom zwak vinden. Toch kan hulp vragen net dat beetje toegevoegde waarde geven dat ervoor zorgt dat jij een stapje verder komt.
Goede mensen om je heen verzamelen
Op korte termijn versterkt vaak enigszins je zelfvertrouwen, maar op langere termijn kan het je angstig en kwetsbaar maken. Er zijn namelijk genoeg mensen op de wereld die over jouw rug leuk gevonden willen worden. Vaak ontstaat dit gedrag bij deze mensen door gebrek aan zelfvertrouwen. Zorg er dus voor dat je een leuke groep mensen om je heen verzameld, en die negatieve vriend of collega vermijd. Maar onthoudt dat je altijd positief uitlaat over wat je waardeert aan anderen. Zo kun je ook regelmatig een complimentje terug verwachten.
Meer zelfvertrouwen met dit programma
Het is voor jou handig om te lezen hoe anderen omgaan, of zijn omgegaan met hun gebrek aan zelfvertrouwen en wat zij er aan gedaan hebben om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Het is een lange weg om zelfvertrouwen op te bouwen. Als je zelfvertrouwen beschadigd is, kun je veel leren van anderen om je zelfvertrouwen weer terug te krijgen. In de volgend cursus wordt je stap voor stap geholpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het enige wat jij dan nog nodig hebt is veel doorzettingsvermogen.