Zelfrespect – Er zijn vandaag de dag steeds meer mensen die worstelen met zichzelf of met hun zelfbeeld. Zeker bij pubers en jongeren is dit een veelvoorkomend iets. Dit geldt ook voor zelfrespect. Weinig zelfrespect kan er zelfs voor zorgen dat je minder geniet van het leven. Je zit minder lekker in je vel, je vindt het moeilijk om iets te ondernemen of je durft zelfs geen doelen te stellen.
Dat tij kan gekeerd worden. Door hier effectief mee aan de slag te gaan, ontwikkel je genoeg zelfrespect en krijg je je plezier in het leven weer terug.
Maar wat betekent zelfrespect? En wat als je over weinig zelfrespect beschikt? Deze twee vragen worden in dit artikel voor jou beantwoord.
Het enige wat jij hoeft te doen, is deze helemaal tot het einde te lezen. Alleen dan weet jij wat de betekenis is van zelfrespect en hoe je dit kunt toepassen. Ben jij bereid hard te werken? Lees dan snel verder!
Wat is zelfrespect?
Wat zelfrespect precies betekent is niet moeilijk uit te leggen. Zelfrespect is dat je jezelf respectvol weet te behandelen. Je bent ervan overtuigd dat je ertoe doet en dat je net zo belangrijk bent als anderen dat zijn. Met andere woorden: je houdt van jezelf. Komt dit bekend voor? Voor de één waarschijnlijk wel, maar de ander misschien helemaal niet.
Zelfrespect valt en staat met zelfvertrouwen. Als je over weinig zelfvertrouwen beschikt, is het lastig om zelfrespect te hebben en te ontwikkelen. Je kunt dus zeggen dan genoeg zelfvertrouwen de basis is van zelfrespect hebben.
Hoe gaat je zelfrespect achteruit?
De fundering van zelfvertrouwen ligt veelal in jouw jeugd. Heb je nooit meegekregen hoe je zelfvertrouwen ontwikkelt of hoe je dit behoudt? Dan kan dit ook later in jouw leven nog een rol spelen. Ook hebben (traumatische) gebeurtenissen invloed hierop. Hierbij kun je denken aan pesten.
Maar hoe zit dat met zelfrespect? Hoe gaat dat achteruit? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Zoals hierboven gezegd, speelt de fundering een grote rol. Heb je nooit zelfvertrouwen ontwikkeld? Dan gaat jouw zelfrespect als vanzelf achteruit. Verder zijn de oorzaken en redenen zeer uiteenlopend. Deze zijn bij iedereen anders.
Wel speelt onzekerheid een aanwezige rol. Misschien vind je dat een ander het altijd beter doet dan jij. Dat kan ervoor zorgen dat je het respect voor jezelf verliest. Ook heeft jouw relatie invloed. Zit jij in een giftige relatie of heb jij vaak onenigheid met jouw partner? Dit kan gevolgen hebben voor jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen.
Hoe krijg ik snel meer zelfrespect?
Heb je het artikel tot en met hier gelezen? Mooi. Dan heb je de belangrijkste informatie over de betekenis van zelfrespect niet gemist.
Als je weinig tot geen zelfrespect hebt, 6zijn er dus manieren om hier effectief aan te werken. Je gaat lekkerder in je vel zitten en genieten van het dagelijks leven zonder belemmeringen. Hoe je snel en effectief meer zelfrespect krijgt? Wij hebben tips voor meer zelfrespect:
Tip 1: Maak je dromen werkelijkheid
Droom jij van een eigen onderneming? Of staan er iets tofs op jouw bucketlist? Wat weerhoudt je ervan om het niet te doen? Zelfrespect krijg je door jouw dromen werkelijkheid te maken. Op deze manier laat jij jezelf zien dat jij het net zo goed waard bent.
Zijn jouw plannen met succes afgerond? Moet je eens indenken hoeveel voldoening dat creëert! Dat geeft natuurlijk een extra boost.
Tip 2: Ontdek jouw kwaliteiten
Waar ben jij goed in? Wat vind je leuk? Door op ontdekking te gaan naar jouw eigen kwaliteiten, kun je deze in het vervolg benutten. Misschien zijn deze zelfs toe te passen in een (toekomstige) baan! Jouw kwaliteiten naar de oppervlakte brengen, zorgt ervoor dat je jezelf als persoon gaat waarderen. Ook jij doet ertoe.
Tip 3: Erken mindere kanten
Kwaliteiten zijn er in overvloed. Zeker als je hier actief naar zoekt en kijkt, komen deze snel naar de oppervlakte. Daar tegenover staat dat er altijd dingen zijn die je minder goed kan of waar je helemaal niet goed in bent. En al met al zorgen deze punten voor onzekerheid en vermindering van zelfrespect.
Probeer jouw focus echter te verleggen en accepteer hoe het is. Jouw kwaliteiten en karaktereigenschappen zijn uniek. Die heeft niemand anders op die manier. Er is genoeg waar jij wél goed in bent. Focus je daarop en probeer hier iets goeds mee te doen. Dit zorgt ervoor dat je je beter gaat voelen.
Tip 4: Sluit jezelf af voor negatieve prikkels
Negatieve invloeden kunnen ons als mens helemaal opslokken. Dit maakt dat alles wat positief is en jou energie geeft, totaal in het niet valt. Het gevolg? Je valt terug in oude gewoontes en je haalt jezelf naar beneden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Sluit jezelf af voor alle negatieve invloeden. Misschien heb je last van sociale media. Of zijn er bepaalde mensen in jouw omgeving die niet het beste in jou naar boven halen. Wat het ook is – je weet wat de oplossing zou kunnen zijn. Probeer je in plaats daarvan te omringen met positieve invloeden en personen waar jij energie van krijgt.
Conclusie – Vergroot zelfrespect op deze manier
De betekenis van zelfrespect is in dit artikel duidelijk naar voren gekomen. En dat niet alleen, want we hebben ook uitgebreid besproken hoe dit achteruit kan gaan. Misschien herken jij jezelf daarin.
Naast het bespreken van wat zelfrespect precies inhoudt, hebben wij verschillende tips gegeven hoe jij effectief kunt werken aan het verbeteren van je zelfrespect. Lees vooral de tekst nog wat vaker om het goed ingeprent te krijgen.
Wil jij meer leren over zelfrespect? Of heb jij behoefte aan meer technieken om dit te leren opbouwen? Wij verwijzen jou dan graag door naar de cursus Blijvend Zelfvertrouwen. Dit is dé cursus die jou alles leert wat jij moet weten. Zowel over zelfvertrouwen als over zelfrespect.
De cursus bestaat vooral uit praktijkopdrachten en achtergrondinformatie. Alle technieken worden onder begeleiding van professionals toegepast. Je staat er nooit alleen voor. De cursus wordt volledig online en vanuit huis gevolgd. Je hoeft de deur er dus niet voor uit.