Een positief zelfbeeld heeft veel voordelen. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je lekkerder in je vel zit. Bovendien maakt het je leven makkelijker en leuker. Nu is een goed zelfbeeld niet voor iedereen vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er zelfbeeld oefeningen die je helpen.
Dit zijn praktische zelfbeeld oefeningen die je zelfbeeld positiever maken, waardoor jij gelukkiger in het leven staat. Dat lijkt lastig, maar dat hoeft het dus niet te zijn.
Je bent bij dit artikel aan het juiste adres. Want naast oefeningen en tips, delen we ook wat handige basisinformatie die je meer inzicht geeft. Laten we er niet langer omheen draaien en snel beginnen.
Wat betekent zelfbeeld precies?
We beginnen door deze vraag te beantwoorden. Er zijn nog steeds veel mensen die niet weten wat het zelfbeeld precies is. Dit is wel belangrijk om te weten, want het gaat tenslotte over jezelf.
Jouw zelfbeeld is hoe jij jezelf ziet, met al je gedachten en meningen over jezelf. Maar let op: hoe jij jezelf ziet, betekent niet dat je ook echt zo bent. Het gaat erom hoe jij je voelt, goed of slecht, en niet om wie je echt bent. Je kunt het vergelijken met een spiegel.
Hoe ontstaat mijn zelfbeeld?
Word je geboren met een zelfbeeld? Niet helemaal. Dit heeft een interessante ontwikkeling, want dit beeld vormt zich in de loop der jaren. Het groeit als het ware met je mee.
Je zelfbeeld vormt zich naar wat je meemaakt, waar je bent opgegroeid en met wie. Slechte ervaringen, zoals pesten, kunnen ervoor zorgen dat je minder goed over jezelf denkt.
Maar ook goede ervaringen zijn bepalend, want deze situaties laten je goed voelen over jezelf. Als de slechte ervaringen zich opstapelen, is de kans groter dan je een laag zelfbeeld ontwikkelt. Daardoor kan het ook later in je leven nog een rol spelen.
Wat is een laag zelfbeeld?
Een positief zelfbeeld spreekt voor zich. Je voelt je goed en je denkt goed over jezelf. Over hoe je eruit ziet, maar ook over je kwaliteiten en prestaties. Hoe zit dat met een laag zelfbeeld? Wat is dit?
Als je niet zo positief over jezelf denkt, heb je een laag zelfbeeld. Met een laag zelfbeeld zie je vaak alleen maar wat je niet kunt of wat niet goed gaat, en vergeet je de goede kanten van jezelf te zien. Want die zijn er zonder twijfel.
Het lijkt dan alsof je alleen maar negatieve punten hebt, terwijl de positieve dingen naar de achtergrond verdwijnen. Dat is lastig, want zo kun je jezelf flink naar beneden halen en voel je je misschien somber, verdrietig of vind je het lastig om dingen te ondernemen. In je dagelijks leven kan dit lage zelfbeeld een grote, belemmerende rol spelen. Herken je dat?
Waarom moet ik mijn zelfbeeld verbeteren?
Dat heeft verschillende redenen. Het gaat hierbij vooral om jouzelf als persoon. Want als je jezelf niet goed genoeg vindt, ga je je daar ook naar gedragen. Misschien merk je dat nu al. Je trekt je wat vaker terug, durf je je niet uit te spreken of voel je je niet gelukkig.
Weinig zelfvertrouwen kan zorgen voor faalangst en minder goede resultaten. Maar als je blij bent met wie je bent, straal je dat uit. Je voelt je dan beter en alles lijkt makkelijker te gaan.
En als er wat mis gaat, wat ons allemaal weleens overkomt, lukt het je om hiermee om te gaan. Je haalt de positieve dingen eruit en bent in staat om je fouten om te zetten in leerpunten. Wist je dat het mogelijk is om je zelfbeeld te verbeteren?
4 praktische oefeningen voor een beter zelfbeeld
Wil je weer positiever over jezelf denken en in het leven staan? Met deze praktische zelfbeeld oefeningen is dat doel dichterbij dan je denkt. Met onze tips hopen we je op weg te helpen.
Je lage zelfbeeld is niet direct opgelost, maar de oefeningen kunnen wel de scherpe kantjes eraf halen. Ben je klaar om aan de slag te gaan? Laten we dan snel beginnen.
- Noteer je talenten. Jij bent, net als iemand anders, ergens heel erg goed in. Dit zijn je talenten en kwaliteiten. Benoem er minstens 3 waar je trots op bent. Vind je het moeilijk om dit uit te spreken? Pak dan een pen en schrijf het op. Wees er trots op, want je hebt hard gewerkt om deze dingen te kunnen. Niet iedereen kan wat jij kan, ook al lijkt dat soms wel zo.
- Sport en beweeg. De simpelste bewegingen zorgen ervoor dat je lichaam gelukshormonen aanmaakt. Eén daarvan is endorfine en dit hormoon zorgt ervoor dat je stressniveau verlaagt. Hoe je beweegt, dat is aan jou. Je kunt wandelen of naar de sportschool gaan, maar het kan ook zoiets simpels als touwtjespringen zijn.
- Praat positief tegen jezelf. Kritiek geven aan jezelf kan je als de beste. Dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor je zelfbeeld. Voor deze zelfbeeld oefening gaan het omdraaien. Hoe je tegen jezelf praat, beïnvloedt je gevoelens sterk. Zoals je misschien wel weet, zijn positieve uitspraken belangrijk, maar ook de algemene manier van praten naar jezelf en anderen toe telt mee voor je zelfvertrouwen. Probeer: “Ik ben blij dat…” eens. Of: “Dit heb ik goed gedaan…”.
- Ga je angsten aan. Zie je al weken op tegen die presentatie of heb je een ambitie die je eigenlijk niet durft waar te maken? Daag jezelf uit en doe het eens. Het begin zal lastig zijn, maar de kick die je naderhand voelt, zal geweldig zijn. Misschien motiveert het je om nog iets te doen wat je eigenlijk niet durft. Zo kom je steeds een stap verder.
Conclusie –Meer over zelfbeeld oefeningen
Zelfbeeld is een verzamelnaam voor het beeld dat je van jezelf hebt. Hoe kijk jij naar jezelf? Een laag zelfbeeld kan door allerlei oorzaken ontstaan. Door de mensen met je omging of door een gebeurtenis.
Wil jij verder oefenen met het verbeteren van je zelfbeeld? Meld je aan voor de cursus Blijvend Zelfvertrouwen en leer hoe je dit doet.