Werken aan zelfvertrouwen

Lang niet iedereen heeft veel zelfvertrouwen en er kunnen allerlei redenen zijn waardoor dat niet zo is. Toch kun je op een relatief makkelijke manier werken aan je zelfvertrouwen door bepaalde oefeningen te doen. In dit blogbericht gaan we je helpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Lees verder.

Werken aan zelfvertrouwen, waarom?

 

Zelfvertrouwen is de mate waarin jij gelooft in jezelf en in hoeverre jij jezelf vertrouwd dat je bepaalde dingen goed kan. Zelfvertrouwen ontwikkel je meestal vanaf je kinderjaren, maar bepaalde situaties kunnen ervoor zorgen dat je op latere leeftijd geen zelfvertrouwen hebt.

Het kan hierbij gaan om dat je gepest bent, dat je te beschermend bent opgevoed, maar ook dingen als ontslagen worden van werk of je diploma niet halen kan je zelfvertrouwen aantasten.

Het maakt niet uit welke reden bij jou van toepassing is waardoor je nu geen of weinig zelfvertrouwen hebt. Het is goed om te weten dat je oefeningen kunt doen om te werken aan je zelfvertrouwen.

 

Waarom is werken aan zelfvertrouwen belangrijk?

 

Zelfvertrouwen is vooral belangrijk omdat het je helpt uitdagingen en doelen te behalen in het leven. Als je momenteel geen zelfvertrouwen hebt is de kans groot dat je niet de dingen doet die je graag zou willen doen.

Je hebt dan een stemmetje in je hoofd die je met alle nieuwe dingen die je wilt proberen, tegenhoudt. Om ervoor te zorgen dat jij jezelf goed kunt ontwikkelen in je leven en kunt blijven groeien is het belangrijk dat je zelfvertrouwen krijgt.

Daarnaast moet je jezelf ook staande kunnen houden tegenover mensen die wel veel zelfvertrouwen hebben. Anders lopen andere mensen over je heen en kun je daar zelf niets aan doen.

Als je nu geen zelfvertrouwen hebt hoef jij je nog geen zorgen te maken. Het feit dat je dit blogbericht leest betekent al dat je er wat aan wilt gaan doen en daarom ben je goed bezig.

 

Oefeningen om aan je zelfvertrouwen te werken

 

Er zijn heel veel oefeningen die je kunt doen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Om je direct op weg te helpen geven we je een aantal oefeningen.

 

Stel grote doelen op voor jezelf

 

Een van de dingen die je het meest gaat helpen om snel meer zelfvertrouwen te geven is door het opstellen van grote doelen. Pak pen en papier en schrijf voor jezelf op welke dingen jij in de toekomst wilt bereiken.

Het is daarbij wel belangrijk dat je grote doelen stelt omdat je ze dan kunt opbreken in subdoelen. Subdoelen zijn kleine deelstappen die je zet om je grote doelen te behalen. Ook is het belangrijk dat je deze doelen SMART formuleert:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdsgebonden

Door grote doelen te behalen krijg je vanzelf meer zelfvertrouwen omdat je steeds als je een doel behaald, meer in jezelf gaat geloven.

 

Het verleden accepteren

 

Het kan zijn dat er in het verleden dingen zijn voorgekomen waar je niet blij mee bent of waardoor je nu geen zelfvertrouwen meer hebt. Wat belangrijk is om te weten is dat je het verleden niet kunt veranderen.

Daarom moet je leren het verleden te accepteren en je nu te focussen op de toekomst. Dat gedeelte kun je niet meer veranderen, maar hoe je toekomst eruit komt te zien kun je wel veranderen.

 

Geef jezelf feedback en vraag dit van anderen

 

Voor mensen die geen zelfvertrouwen hebben komt feedback meestal hard aan. Toch is het belangrijk om te leren dat feedback krijgen alleen maar goed is en dat je er alleen maar van groeit.

Daarom is het belangrijk om jezelf regelmatig feedback te geven en dit ook te vragen van andere mensen. Hierdoor wordt je alleen maar beter en krijg je steeds meer zelfvertrouwen.

Door te leren van je feedback zal je merken dat het feedback dat je krijgt steeds vaker positief is en zo weet je dat je aan het groeien bent.

 

Werken aan je zelfvertrouwen tips

 

Ook geven we je graag een aantal tips die je helpen om meer zelfvertrouwen te geven. Deze tips gaan je helpen meer zelfvertrouwen te krijgen zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.

 

Vergelijk jezelf niet met anderen

 

Als je onzeker bent zie je vaak mensen die alles lijken te hebben en je vraagt jezelf dan af waarom zij wel en jij niet. Maar wat je daarbij vergeet is dat ook die mensen hun onzekerheden hebben, maar dat niet laten zien aan de buitenwereld.

Daarom is het belangrijk dat jij jezelf niet vergelijkt met andere mensen, maar je alleen maar bezig houdt met de dingen die voor jou belangrijk zijn.

 

Geef niet op als het moeilijk wordt.

 

Als het even moeilijk wordt is de kans groot dat je al opgeeft voordat je je doel hebt behaald. Het is dan belangrijk om door te zetten zodat je toch je doelen haalt. Als je namelijk opgeeft brengt dat schade aan je zelfvertrouwen toe en ga je daardoor minder in jezelf geloven.

 

Zet een extra stap vooruit in plaats van achteruit

 

Als je doelen voor jezelf stelt is de kans groot dat je daar in het begin veel moeite mee hebt. Hierdoor doe je dan al snel een stap achteruit om te voorkomen dat je jezelf in een moeilijke positie dwingt.

Toch is het belangrijk om juist op die momenten een stapje vooruit te doen en extra goed je best te doen om toch je uitdaging te overwinnen. Zo verander je je mindset van een verliezer tot een winnaar. Dit gaat je veel zelfvertrouwen geven als je doorkrijgt hoe het werkt.

 

Zelfvertrouwen cursus

 

Werken aan je zelfvertrouwen is niet altijd even makkelijk. Toch moet je bepaalde stappen zetten om meer zelfvertrouwen te krijgen. Met de cursus blijvend zelfvertrouwen die we op onze website aanbieden, leer je stap voor stap hoe je het beste kun werken aan je zelfvertrouwen en hoe je dat doet zonder dat je weer terugvalt in je oude patroon.

Ondanks dat de tips op deze pagina je al goed helpen, helpt de cursus je nog veel verder Benieuwd naar de cursus? Neem dan een kijkje op de pagina van de cursus.

 

Eigenwaarde vergroten

Leave a Comment