Welke sporten geven je meer zelfvertrouwen?

Sporten helpt ons om fit en gezond te blijven. Maar wist je dat sporten ook andere functies kan hebben? Zo kan het bijvoorbeeld voor een heel groot deel bijdragen aan het krijgen van meer zelfvertrouwen. Zou jij dat graag willen? Dan zou het voor jou kunnen helpen om aan de slag te gaan met een sport. Nu vraag jij je vast af welke sporten geven je meer zelfvertrouwen?

Voorbeelden van sporten die jou meer zelfvertrouwen kunnen geven, dat zijn kickboksen, yoga, judo, een verdedigingssport en zo zijn er nog een aantal sporten waar je meer zelfvertrouwen door kan krijgen.

Wil jij nu meer weten over sporten voor meer zelfvertrouwen? Daar kan ik je bij helpen. Lees het artikel gewoon even tot het eind en je weet precies hoe jij je zelfvertrouwen effectief kunt gaan aanpakken.

Welke sporten geven je meer zelfvertrouwen?

Het is nooit verkeerd om te sporten. Het draagt namelijk bij aan onze fysieke, maar ook aan onze mentale gezondheid. Zo gaan we het in dit artikel uitgebreid hebben over sporten voor meer zelfvertrouwen.

Het beoefenen van een dergelijke sport kan namelijk ontzettend helpend zijn als je niet zoveel zelfvertrouwen hebt of als je dit gewoon wilt vergroten. Wat sporten precies doet met je zelfvertrouwen, daar kom ik later uitgebreid bij je op terug.

Dus voordat we gaan kijken naar wat sporten precies met je zelfvertrouwen kan doen, is het eerst goed om te weten welke sporten het beste zouden kunnen werken voor jou. Op deze manier kun jij een goede keuze maken en kun je ook kijken welke sporten bij jou zou kunnen passen. Het moet tenslotte wel leuk zijn.

 • Kickboksen of boksen
 • Yoga
 • Judo
 • Een verdedigingssport
 • Hardlopen
 • Zwemmen
 • Fitness in bijvoorbeeld de sportschool
 • Krachttraining
 • Paardrijden
 • Een bepaalde danssport

Het bovenstaande overzicht geeft jou een aantal voorbeelden van sporten die jou kunnen helpen bij het krijgen van meer zelfvertrouwen. De ene is wat intensiever dan de ander en daarom zit er vast iets voor je tussen. Hier zou je zelf mee aan de slag kunnen gaan, met iemand samen of je kunt aankloppen bij een sportschool.

De meeste sportscholen beschikken namelijk over verschillende groepslessen waar jij aan kunt deelnemen. Misschien heb je zelf nog een ander idee van een sport waar je veel zelfvertrouwen van krijgt? Het is altijd het proberen waard.

Waarom kan sporten helpen bij het krijgen van zelfvertrouwen?

Sporten kan ontzettend nuttig en helpend zijn, ook voor het krijgen van meer zelfvertrouwen. Dat is zelfs bewezen door wetenschappelijk onderzoek.

Je kunt er dus vanuit gaan dat het geen fabeltje is dat sporten kan helpen bij het krijgen van meer zelfvertrouwen. Waarom sporten dan kan helpen bij het krijgen van zelfvertrouwen?

Welke sporten geven je meer zelfvertrouwen?

Het hoeft niet eens altijd om afvallen gaan. Het gaat voornamelijk om het stofje in je hersenen dat vrij komt tijdens en na het sporten. Dat stofje noemen we endorfine. Dit stofje komt vrij tijdens het sporten en zorgt er dus voor dat eventuele stress afzakt en je een gelukkig gevoel krijgt.

Naast die endorfine die vrij komt, gebeurt er nog meer tijdens en na sporten waardoor je zelfvertrouwen toe kan nemen. Dat zou het volgende kunnen zijn:

 • Bij het beoefenen van een bepaalde sport heb je altijd een doel. Wanneer je je gestelde doel bereikt, geeft dat ongelofelijk veel voldoening waardoor je zelfvertrouwen enorm stijgt.
 • Uiteraard kan sporten ervoor zorgen dat je afvalt in kilo’s. Dat kan maken dat je je favoriete outfit weer durft te dragen, dat je je beter voelt en dat je zelfvertrouwen op die manier toeneemt.
 • Wanneer je naar de sportschool of naar een sportclub gaat, kom je veel mensen tegen. Dit kan ervoor zorgen dat je meer sociale contacten krijgt. Dat kan voor meer zelfvertrouwen zorgen.
 • Het krijgen van meer spieren kan ervoor zorgen dat je er afgetraind uit gaat zien en dat je zelfvertrouwen een boost krijgt.
 • Je voelt je door te sporten veel fitter en gezonder. Dat maakt dat je lekkerder in je vel gaat zitten, weer zin hebt in de dag en dat je meer zelfvertrouwen krijgt.

Wat kan nog meer helpen bij het krijgen van zelfvertrouwen?

Misschien ben jij er inmiddels al helemaal van overtuigd dat zelfvertrouwen daadwerkelijk kan bijdragen aan het krijgen van meer zelfvertrouwen.

Aan het begin van het artikel vindt je een uitgebreid overzicht met daarin sporten die je meer zelfvertrouwen kunnen geven. Ze zijn niet allemaal even intensief, waardoor er vast iets voor je tussen zit.

Ben jij nu benieuwd naar wat je nog meer zelfvertrouwen zou kunnen geven? Laat ik je daarvoor als laatste nog wat tips geven:

Welke sporten geven je meer zelfvertrouwen?

 • Schrijf of benoem iedere dag een gebeurtenis die goed ging of waar je blij van werd.
 • Praat met je vrienden, familie of ouders over het feit dat je wat onzekerder bent. Er valt een last van je schouders af en je merkt al gauw dat je het niet alleen hoeft te doen.
 • Vindt je het lastig om te gaan sporten? Vraag of iemand met je mee wilt gaan. Het is een stuk gezelliger en je hebt op deze manier altijd een stok achter de deur om te gaan.
 • Zorg voor een toffe sportoutfit waar je je goed in voelt en die jij leuk vindt om te dragen.

Conclusie – Hulp bij zelfvertrouwen krijg je hier

Sporten kan ontzettend helpend zijn voor het krijgen van meer zelfvertrouwen. Het is geen fabeltje. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben dat uitgewezen. Behalve de endorfine, krijg je ook door meerdere factoren zelfvertrouwen door te gaan sporten.

Blijvend ZelfvertrouwenWelke sporten je meer zelfvertrouwen geven en hoe dat precies werkt? Dat hebben we in het artikel allemaal besproken. Ben jij begonnen met sporten, maar kan jij nog wel een extra steuntje in de rug gebruiken? Volg in dat geval de onlinecursus Blijvend Zelfvertrouwen en krijg meer hulp bij het krijgen van meer zelfvertrouwen.

Doordat Blijvend Zelfvertrouwen te volgen is door middel van een onlinecursus, kun jij op ieder moment van de dag een les naar wens volgen. Doordat professionals jou begeleiden met instructievideo’s en helpende opdrachten, bouw jij binnen een aantal weken meer zelfvertrouwen op. Meld je snel aan en begin vandaag nog met meer zelfvertrouwen krijgen.

Leave a Comment