Weinig zelfvertrouwen? Zo krijg je meer zelfvertrouwen.

Heb je weinig zelfvertrouwen? Zou je graag door het leven willen met meer vertrouwen in jezelf? In dit artikel gaan we het hebben over wat weinig zelfvertrouwen met je doet, waarom het zo belangrijk is om vertrouwen in jezelf te hebben en hoe het kan dat jij geen zelfvertrouwen hebt. Lees verder.

Waarom heb je weinig zelfvertrouwen?

Hoe komt het dat jij onzeker bent? In veel gevallen heb je zelf geen idee. Toch is het wel goed om daar even bij stil te staan voor jezelf. Het is namelijk een stuk makkelijker om je zelfvertrouwen weer terug te krijgen als je weet waardoor je het in de eerste plaats bent verloren.

Het geloof in jezelf gaat nooit in een keer helemaal weg, maar verdwijnt langzaam. Daarom is het ook niet realistisch om te denken dat je binnen een dag weer in jezelf gaat geloven. Gelukkig kun je wel veel dingen doen om te werken aan je zelfvertrouwen.

Maar hoe kan het dat je onzeker wordt? Daarvoor kunnen meerdere redenen zijn. Om je een idee te geven beschrijven we de meest voorkomende redenen waarom iemand zijn of haar zelfvertrouwen verliest.

 

Weinig zelfvertrouwen door opvoeding

Een van de meest voorkomende oorzaken waardoor je geen zelfvertrouwen kunt hebben is door de manier van opvoeding. Als jij altijd heel beschermend bent opgevoed, bestaat de kans dat je daardoor nooit echt de kans hebt gehad om jezelf te redden uit moeilijke situaties. Daardoor wordt het ook direct moeilijker om op latere leeftijd met zelfvertrouwen je uitdagingen aan te gaan.

Zelfvertouwen bij een kind vergroten.Ook spelen je leefomstandigheden een belangrijke rol bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Als jij heel veilig bent opgegroeid en iedereen deed altijd aardig tegen je, is de kans dat je meer zelfvertrouwen hebt, maar als je altijd gepest bent in je kinderjaren, is het bijna onmogelijk om zelfvertrouwen te hebben.

Weinig zelfvertrouwen door negatieve gebeurtenissen

Ook kan het zijn dat je mate van zelfvertrouwen bij jou helemaal niets te maken heeft met je opvoeding. Het kan zijn dat je al die tijd gewoon veel zelfvertrouwen had, maar dat er recent een aantal negatieve gebeurtenissen op je pad gekomen zijn.

Hierdoor ben je je zelfvertrouwen verloren. Zoals we al eerder hebben verteld verlies je je zelfvertrouwen nooit in één dag. Er gaat altijd een periode overheen waardoor het dieptepunt is bereikt. Dat is vaak ook direct het moment waar je er last van krijgt.

Vertrouwen in jezelf kwijt

Als je het vertrouwen in jezelf kwijt bent geraakt is dat natuurlijk vervelend, gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om je zelfvertrouwen weer snel terug te krijgen. Wel is het belangrijk om te weten dat het even kan duren voordat je weer vertrouwen hebt in jezelf.

Door continu te werken aan je zelfvertrouwen, kom je er uiteindelijk weer boven op. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om meer zelfvertrouwen te krijgen is je verleden achter je te laten en je nu te focussen op de toekomst.

Pas als je kan accepteren wat geweest is, kun je stappen vooruit zetten.

 

Zelfvertrouwen opbouwen

Als je je zelfvertrouwen bent kwijtgeraakt, wil je natuurlijk wel graag snel weer je zelfvertrouwen terug. Er zijn een heleboel dingen die je direct in de praktijk kunt brengen om je zelfvertrouwen terug te krijgen. Daarom geven we je graag een aantal tips die je helpen zo snel mogelijk weer je zelfvertrouwen terug te winnen.

1. Ga voor een gezonde leefstijl

Als je gezond leeft zit je automatisch al lekkerder in je vel. Daarnaast kun je dan trots op jezelf zijn. Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk gezonde voeding eet en dat je regelmatig sport. Sporten heeft ook een ander voordeel. Dat is namelijk dat je er een mooier lichaam van krijgt.

Als je er goed uit ziet en je lekker voelt, zal je merken dat je snel meer zelfvertrouwen krijgt.

2. Geef jezelf complimenten

In het begin is het super ongemakkelijk om jezelf complimenten te geven. Toch raad ik je aan om dat regelmatig te doen. Ga eens voor de spiegel staan kijk jezelf aan en vertel dingen die je goed aan jezelf vindt. Ondanks dat het in het begin wat raad voelt, draagt het direct bij aan het opbouwen van je zelfvertrouwen.

3. Ga al je uitdagingen aan

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, ga je moeilijke situaties en uitdagingen al snel uit de weg. Je doet er dan onbewust of soms bewust alles aan om moeilijke situaties te vermijden. Toch is het heel belangrijk om je uitdagingen wel aan te gaan als je meer zelfvertrouwen wilt krijgen.

Ga daarom vanaf nu geen uitdagingen meer uit de weg, stel moeilijke dingen niet uit. Dan zal je merken dat je heel snel meer zelfvertrouwen krijgt.

4. Stel dagelijks doelen voor jezelf

Zorg dat je iedere avond doelen stelt voor de volgende dag. Bedenk voor jezelf wat je de volgende dag wilt gaan doen. Zorg er ook voor dat er wat moeilijk haalbare doelen tussen zitten en probeer iedere dag je doelen te behalen.

Het feit dat je doelen van je lijstje kunt afstrepen geeft je een voldaan gevoel en maakt je trots op jezelf.

Zelfvertrouwen cursus

Eigenwaarde vergrotenWil je snel meer zelfvertrouwen maar weet je nog niet precies hoe je dat moet aanpakken? Bekijk dan eens de cursus “blijvend meer zelfvertrouwen”. In deze cursus leer je stap voor stap hoe jij kunt werken naar een leven vol zelfvertrouwen.

Daarnaast krijg je in de cursus een heleboel praktische tips die je dagelijks in je leven kunt toepassen.

Er zijn al veel mensen die de cursus gevolgd hebben en ze zijn er allemaal met veel meer zelfvertrouwen uitgekomen. Ook voor jou is het mogelijk om snel je zelfvertrouwen weer terug te krijgen, als je maar weet waar je moet beginnen en hoe je het moet aanpakken.

Ben jij benieuwd wat je allemaal leert in de zelfvertrouwen cursus? Neem dan eens een kijkje op de pagina van de cursus Blijvend meer zelfvertrouwen.

Als de cursus je wat lijkt, kun je daarna zelf bepalen of je aan de slag gaat met deze cursus of niet.

 

 

Leave a Comment