Hoe ga je om met weinig zelfrespect? + Handige tips en informatie

Hoe ga je om met weinig zelfrespect? – Heb jij weinig zelfrespect of een laag gevoel van eigenwaarde? Maak je geen zorgen, je bent niet alleen. Veel mensen hebben af en toe een slecht gevoel over zichzelf en dat hoeft in eerste instantie niet iets zorgwekkends te zijn.

Maar als een laag zelfbeeld een chronisch probleem voor je is, kan het moeilijk zijn om van dag tot dag te functioneren. Hoe ga je dan om met weinig zelfrespect? In dit blogbericht krijg jij naast informatie ook een aantal handige tip die jou daarbij kunnen helpen. Lees hieronder verder om daarachter te komen.

weinig zelfrespect

Wat is zelfrespect?

Komt de term ‘zelfrespect’ jou niet bekend voor? Dat is niet erg. Laat ik jou eerst vertellen wat het precies is en hoe je je daarbij voelt.

Zelfrespect is hoe je over jezelf denkt. Het is een oordeel dat je velt over je eigen waarde als mens zijnde. Zelfrespect verdien je door je eigen daden en prestaties. Het komt van binnenuit. Aan de andere kant wordt zelfrespect je door anderen gegeven, dus door jouw omgeving. Het is gebaseerd op wat anderen van je denken en van je vinden.

Mensen met zelfrespect stellen hoge eisen aan zichzelf. Ze zijn in staat om hun fouten te accepteren en hard te werken om te verbeteren. Mensen met een gezond gevoel van eigenwaarde zijn niet bang om risico’s te nemen of zich in nieuwe situaties te begeven

Mensen met weinig zelfrespect, aan de andere kant, zijn nooit tevreden met wie ze zijn. Ze vergelijken zichzelf met anderen en vinden altijd dat ze tekort schieten. Ze blijven stilstaan bij hun gebreken en denken dat niemand ooit van hen kan houden of hen kan accepteren zoals ze zijn

Waarom is zelfrespect zo belangrijk?

Zelfrespect is belangrijk omdat het je in staat stelt grenzen te stellen. Het geeft je de kracht om “nee” te zeggen als iemand je vraagt iets te doen wat je eigenlijk niet wilt doen. Het stelt je bovendien ook in staat om voor jezelf op te komen wanneer anderen proberen misbruik van je te maken.

Mensen die zichzelf respecteren zijn ook meer geneigd om voor hun lichaam en geest te zorgen. Ze zullen minder snel drugs of alcohol misbruiken, of ander riskant gedrag vertonen. En ze zullen tenslotte anderen eerder met respect behandelen. Iets wat niet geheel onbelangrijk is.

Hoe ontstaat weinig zelfrespect?

Laag zelfvertrouwen of weinig zelfrespect komt niet voort uit één enkele gebeurtenis. Het is meestal het gevolg van een combinatie van verschillende (heftige) gebeurtenissen.

Je bent bijvoorbeeld als kind gepest of had ouders die altijd kritiek op jou hadden. Als volwassene heb je misschien veel tegenslagen ervaren op je werk of in je privéleven. Deze ervaringen kunnen ertoe leiden dat jij denkt dat je niet goed genoeg bent of dat je het niet verdient.

Wat zijn de tekenen van weinig zelfrespect?

Nu je weet wat zelfrespect is en waarom het zo belangrijk is, vraag je je misschien af of je het zelf hebt. Je kunt het niet altijd herkennen of naast een meetlat leggen om te kunnen vergelijken.

Toch kun je het herkennen aan een aantal herkenbare aspecten, mocht je je vermoedens hebben over jezelf of over iemand in jouw omgeving. Hier zijn enkele veel voorkomende tekenen van weinig zelfrespect:

  • Je bent nooit tevreden met wat je bereikt hebt
  • Je vergelijkt jezelf met anderen en hebt altijd het gevoel dat je tekort schiet
  • Je blijft stilstaan bij je gebreken en denkt dat niemand ooit van je kan houden of je kan accepteren zoals je bent
  • Je vindt het moeilijk om grenzen te stellen
  • Je gaat over tot riskant gedrag
  • Je hebt moeite anderen met respect te behandelen

Als je je kunt vinden in een van de bovenstaande tekenen, dan is het waarschijnlijk dat jijzelf weinig zelfrespect hebt. Maar maak je geen zorgen, er zijn dingen die je eraan kunt doen en die jou helpen om ermee om te gaan. Hier ga ik jou later in dit blogbericht meer over vertellen.

Weinig zelfrespect

Hoe ga je om met weinig zelfrespect?

Als jij weinig zelfrespect hebt en de tekenen hiervan herkent, kan het moeilijk zijn om van dag tot dag te functioneren. Dus hoe ga je ermee om?

In het onderstaande overzicht geef ik je, naast informatie, een aantal handige tips die je daarbij kunnen helpen:

1. Zoek professionele hulp

Als jouw zelfrespect zo laag is dat het je in je dagelijks leven belemmert, is het misschien tijd om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je helpen de oorzaak van je probleem te begrijpen en je hulpmiddelen geven om je gevoel van eigenwaarde te verbeteren.

2. Ontdoe je van negatieve gedachten

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om jouw zelfrespect te verbeteren is je te ontdoen van negatieve gedachten. Dit zijn de gedachten die je vertellen dat je niet goed genoeg bent, dat je nooit iets zult bereiken, of dat je geen liefde en geluk verdient.

3. Wees lief voor jezelf

Als jij genoeg zelfrespect wilt hebben, is het belangrijk om aardig te zijn voor jezelf en dit kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door gezond te eten, voldoende te bewegen of door iets leuks te kopen voor jezelf. Lief zijn voor jezelf is een breed begrip en dit is ook iets persoonlijks natuurlijk.

Conclusie – Zo ga je om met weinig zelfrespect

Het is niet gemakkelijk om met weinig zelfrespect om te gaan, en er is ook niemand die dit wil beweren. Maar het is mogelijk om het te overwinnen. Je hoeft het niet alleen te doen; er zijn genoeg middelen beschikbaar om je op weg te helpen.

Blijvend ZelfvertrouwenMet een beetje moeite en tijd kun je positieve veranderingen in je leven beginnen te zien en je zelfvertrouwen opbouwen.

Wil jij hulp bij het omgaan of overwinnen van weinig zelfrespect? Dat kun je doen met de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen. Tijdens deze cursus krijg jij alle handvaten aangereikt die jij nodig hebt om dit te kunnen doen. Zo zie je maar dat je er nooit alleen voor staat!

Leave a Comment