Weinig vertrouwen in mensen? Dit zou de oorzaak kunnen zijn

Weinig vertrouwen in mensen – In eerder geschreven artikelen heb je kunnen lezen welke staat van dienst zelfvertrouwen heeft. Door over zelfvertrouwen te beschikken, ben jij onder andere in staat succesvol te worden. Bovendien zorgt het ervoor dat jij kritiek kunt relativeren, naast je neer kunt leggen en niet bij de pakken neer te gaan zitten.

Nu is vertrouwen een relatief groot begrip en betreft dit niet alleen jouzelf. Vertrouwen in andere mensen is even zo belangrijk om te hebben. Geloof het of niet, maar dit geeft onder andere aan hoe jij over jezelf denkt en hoe jij in het leven staat.

Je kunt echter merken dat jouw vertrouwen in andere mensen vrij laag of er zelfs helemaal niet is. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn? Mocht jij met vragen zitten, dan zit jij bij dit artikel helemaal goed.

Lees de tekst vooral tot het einde, want alleen zo krijg jij antwoord op al jouw brandende vragen!

Waarom heb ik weinig vertrouwen in mensen?

“Ik kan niemand vertrouwen.” Er is een aanwezige kans dat deze gedachte regelmatig door jouw hoofd spookt en dat jij hier dagelijks mee worstelt.

Je stelt je niet graag kwetsbaar op of je houdt bepaalde gevoelens liever voor jezelf, dan dat je deze deelt. Met andere woorden: jij hebt weinig vertrouwen in andere mensen. Het is goed om te weten dat dit niet volledig uit de lucht komt vallen en dat dit niet van de een op de andere dag ontstaat.

Er zijn meerdere oorzaken die maken dat jij zowel weinig vertrouwen hebt in jezelf, als in andere mensen. Hoe deze oorzaken eruit kunnen zien? In het overzicht geven wij jou een aantal voorbeelden aan de hand van dit onderwerp.

Verleden met pesten

Het is duidelijk hoeveel invloed een pestverleden kan hebben op ons als mens. In onze blog is dit al duidelijk naar voren gekomen. Pesten kan niet alleen invloed hebben op het vertrouwen in jezelf, maar dus ook in andere mensen.

Als mensen in staat zijn om jou zo te behandelen of lelijke dingen tegen jou te zeggen, hoe kun jij iemand anders dan dichtbij laten? Met zo’n verleden kan dat erg lastig worden en kun je dit zelfs tijdens jouw volwassen leven nog met je meedragen.

Overigens hoeft pestgedrag niet alleen als kind plaats te vinden, want dit kun je op iedere leeftijd meemaken. Zo komt bijvoorbeeld pesten op het werk door collega’s vaker voor dan we denken.

Misbruik of mishandeling

Misbruik en mishandeling kunnen zowel lichamelijke als psychische sporen achterlaten. Deze psychische gevolgen kunnen ondervonden worden rondom het vertrouwen in anderen.

Het laat niet alleen jouw gevoel van eigenwaarde kelderen, maar dus ook het vertrouwen in andere mensen. Mocht jij dit hebben meegemaakt, dan zou deze oorzaak op jouw situatie kunnen slaan.

Geen voorbeeld gekregen

Er zijn een aantal mensen die een belangrijke rol spelen in jouw jeugd. Behalve ouders kunnen dit ook familieleden, kennissen en leraren zijn. De rol die zij vervullen is groter dan je zou verwachten.

Deze personen zijn jouw spiegel als het ware. Zij laten jou zien hoe vertrouwen en zelfvertrouwen eruit hoort te zien. Hebben jouw ouders bijvoorbeeld weinig vertrouwen in mensen? Dan neem jij dit toonbeeld als vanzelf over en kun jij dezelfde gedachtegang ontwikkelen.

Waarom is vertrouwen in andere mensen belangrijk?

Mocht jij geen vertrouwen hebben in andere mensen, dan lijkt dit op het eerste gezicht vrij onbelangrijk. Zolang jij jezelf maar vertrouwt en jij je eigen plan trekt, hoeft niemand daar hinder van te ondervinden.

Toch willen wij in dit artikel aangeven hoe belangrijk het is om juist wél vertrouwen te hebben in andere mensen.

weinig vertrouwen in andere mensen

Het is namelijk zo dat wanneer jij geen vertrouwen hebt in andere mensen, jij dit ook niet in jezelf kunt hebben. Bovendien maakt het de omgang met jouw omgeving lastiger. Zolang jij gesloten blijft en niks durft te delen, sluit jij je op den duur volledig af van sociale activiteiten. Dit zou erin kunnen resulteren dat je je eenzaam gaat voelen en nergens meer aan deelneemt.

Daarnaast maakt vertrouwen in andere ook dat jij in staat bent hulp te vragen en deze durft te aanvaarden.

Wat moet ik doen als ik weinig vertrouwen heb in andere mensen?

Dat jij geen vertrouwen hebt in andere mensen hoef jij niet zonder pardon te accepteren. Deze gevoelens en gedachtegang kun jij zelfstandig omdraaien naar iets positiefs, waardoor jouw leven een andere wending krijgt. Je zult merken dat je je beter voelt en de omgang met andere mensen aanzienlijk verbetert.

Door effectief en doelgericht aan jezelf te werken kun jij dat vertrouwen weer terugkrijgen. De vraag blijft wel, wát je moet doen als jij weinig vertrouwen hebt in anderen.

Om jou tegemoet te komen gaan wij een aantal punten met jou delen, die jou een stuk op weg kunnen helpen:

  • Stel jezelf zowel open als kwetsbaar op. Dit kun je bij een persoon doen waar jij je prettig bij voelt. Wie dat is en hoe jij dit gaat doen, dat is aan jou.
  • Besef dat vertrouwen opbouwen niet binnen een dag of een week gaat. Neem de tijd en accepteer een mogelijke terugval.
  • Zoek professionele hulp. Zoals eerder gezegd kan weinig vertrouwen in mensen een bepaalde oorzaak hebben. Mocht deze complex liggen, dan is de juiste behandeling essentieel en belangrijk.

Conclusie – Deze cursus gaat jou helpen

Heb jij op dit moment geen vertrouwen in mensen? Hoe cliché het misschien ook klinkt, jij bent niet de enige die hiermee worstelt. Op het eerste gezicht lijkt het onbelangrijk en geen invloed te hebben, maar je kunt op een punt komen waarbij dit tegen gaat werken.

In dit artikel hebben we besproken waarom jij geen vertrouwen meer hebt en wat jij hier aan kunt doen. Dat niemand te vertrouwen is, dat is niet altijd waar.

Blijvend ZelfvertrouwenKun jij echter hulp gebruiken bij de opbouw hiervan? Dan kunnen wij jou doorverwijzen naar de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen. Tijdens deze cursus word jij begeleid door alleen maar professionals. Door middel van informatie, huiswerk én praktijkopdrachten ga jij zelfstandig aan de slag. Waar wacht je nog op? Meld je vandaag nog aan en breng een positieve verandering in jouw leven!

Leave a Comment