Wat zijn Symptomen van een lage eigenwaarde?

Als je weinig zelfvertrouwen hebt en daarbij ook een lage eigenwaarde, dan kan dat jouw succes in het leven behoorlijk verstoren. Doordat je weinig vertrouwen in jezelf hebt, durf je geen nieuwe uitdagingen in het leven aan te gaan en kom je daardoor geen stap verder. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk je lage eigenwaarde aan te pakken en aan de slag te gaan met het krijgen van meer zelfvertrouwen.

In dit blogbericht gaan we dieper in op wat de symptomen zijn van een lage eigenwaarde en hoe jij ervoor kunt zorgen dat je weer met meer zelfvertrouwen door het leven gaat.

Wat zijn de symptomen van een lage eigenwaarde?

Als je last hebt van een lage eigenwaarde, stel je jezelf al snel achterop en zet je moeilijke dingen in het leven snel voor je uit om de uitdagingen niet aan te gaan. Een lage eigenwaarde krijg je meestal niet vanzelf. Dit komt namelijk vaak voort uit een aantal gebeurtenissen in je leven. Het zou kunnen zijn dat jij op school gepest bent waardoor je niet van jezelf houdt. Ook kan het zijn dat je thuis nooit iets goed kon doen waardoor je nu geen vertrouwen hebt in jezelf. Hoe het ook komt dat jij nu een lage eigenwaarde hebt, ik help je graag om snel meer eigenwaarde te krijgen met een aantal handige tips.

Je hebt moeite met besluiten nemen

Een van de meest voorkomende symptomen van een lage eigenwaarde is dat je veel moeite hebt met het nemen van besluiten. Je bent steeds bang dat je de verkeerde besluiten neemt en daarom neem je maar geen besluit. Het is belangrijk om te weten dat het voor jou juist belangrijk is om nu besluiten te nemen in het leven.

Alleen door wel besluiten te nemen in je leven kom je vooruit en kun je werken naar een leven met meer eigenwaarde. Probeer daarom elke dag er juist voor te kiezen om besluitvaardig te zijn en de dingen niet van je af te schuiven.

Je verbergt jezelf

Heb je vaak ervaren dat jij jezelf snel op de achtergrond zet als je in een groep met meer mensen bent? De kans is groot dat jij vaak achteraan gaat staan en je zoekt daarmee nooit het middelpunt van de belangstelling op. Ook meng jij je niet in gesprekken en discussies met meerdere mensen omdat je bang bent voor wat andere mensen over je denken.

Om snel meer zelfvertrouwen en eigenwaarde te krijgen, is het belangrijk dat jij gesprekken aangaat met andere mensen en dat je wat meer in het middelpunt van de belangstelling komt. Je zal dan merken dat mensen vaak helemaal niet slecht over je denken.

Je geeft snel op als het niet lukt

Als je een lage eigenwaarde hebt, denk je vaak al snel dat jij dingen niet kunt en daarom geef je snel op als iets niet lukt. Als er ook maar iets fout gaat, ga je niet meer verder en laat je het voor wat het is. Het is belangrijk om te weten dat je juist fouten moet maken om te kunnen groeien.

Je kunt namelijk alleen maar leren van fouten en hierdoor beter worden in wat je doet. Probeer daarom te leren dat het goed is om fouten te maken en dat het helemaal niet erg is als niet alles direct goed gaat.

Je stelt geen doelen voor jezelf

Om te kunnen groeien in het leven is het belangrijk dat jij aan de slag gaat met het stellen van doelen voor jezelf. Het is hierbij belangrijk dat je geen doelen stelt die te makkelijk haalbaar zijn, maar dat je doelen gaat stellen die je in stappen kunt voltooien. Door doelen te stellen krijg je een misie in het leven en heb je dagelijks iets om naar toe te werken.

Als je een doel behaald hebt, zal je direct merken dat jij je beter voelt en dat helpt je om meer eigenwaarde te krijgen.

Je vergelijkt jezelf met anderen

Een van de grootste problemen die je vaak ervaart als je een lage eigenwaarde hebt, is dat jij jezelf snel vergelijkt met andere mensen. Bij een lage eigenwaarde lijkt het vaak alsof alle andere mensen alles hebben in het leven en dat jij niets voorstelt. Het is daarom belangrijk om te weten dat andere mensen alleen maar het beste van zichzelf laten zien en niet hun problemen.

Op die manier kun je eigenlijk nooit een eerlijk vergelijking maken en is het beter om jezelf helemaal niet te vergelijken met andere mensen. Iedereen heeft wel zijn of haar problemen, maar de meeste mensen laten dat niet zomaar zien aan de buitenwereld.

Je accepteert geen complimenten

Als je een lage eigenwaarde hebt, houd je niet van jezelf. Dat betekent ook dat je niet snel een compliment zal accepteren van iemand anders. Dat komt vooral omdat je er op dit moment niet in gelooft. Het is daarom belangrijk om te weten dat als iemand je een compliment geeft, diegene dat ook echt meent. Je mag daarom trots op jezelf zijn als je een compliment krijgt.

Werken aan je zelfvertrouwen

Eigenwaarde vergrotenHeb jij een lage eigenwaarde en zelfvertrouwen? Dan is het goed om te weten dat een lage eigenwaarde en het hebben van weinig zelfvertrouwen met elkaar in verbinding staan. Door te werken aan je zelfvertrouwen, werk je daarmee ook direct aan je eigenwaarde. Om je nog meer te helpen, willen we je graag kennis laten maken met de cursus Blijvend meer zelfvertrouwen. Dit is een online training waarin je direct aan de slag gaat met het vergroten van je zelfvertrouwen. Zodat jij weer met veel zelfvertrouwen en eigenwaarde door het leven kan.

Wil je meer weten over de cursus blijvend meer zelfvertrouwen? Dan raad ik je aan eens op de pagina van de cursus te kijken. Hier krijg je alle informatie over de cursus en kun jij voor jezelf bepalen of het iets voor je is of niet.

Klik hier voor meer informatie over de cursus Blijvend meer Zelfvertrouwen. 

 

 

Leave a Comment