6 pilaren van zelfvertrouwen – Vind jij het moeilijk om aan iets nieuws te beginnen? Ben jij alsmaar bezig met wat anderen van jou vinden? Het is ontzettend lastig wanneer je onzeker bent. Dit heeft zelfs impact op je algehele stemming en op je dagelijks leven. En dat is jammer. Je wil immers goed in je vel zitten en alles uit het leven halen wat erin zit.
Door je verder te verdiepen word je in staat gesteld om je zelfvertrouwen te vergroten. Zodoende bespreken we in dit blogbericht de 6 pilaren van zelfvertrouwen. Wat zijn het? En welke oefeningen voor zelfvertrouwen vergroten hebben een positief effect? Lees snel verder voor het antwoord op al je vragen.
Wat is de betekenis van zelfvertrouwen?
In dit artikel staat zelfvertrouwen centraal. Het is niet onbelangrijk om de betekenis van zelfvertrouwen uitgebreid door te spreken met elkaar. Dit maakt de informatie immers begrijpelijker. Allereerst geven we het antwoord op de volgende vraag: Wat is zelfvertrouwen precies?
Zelfvertrouwen betekent dat jij vertrouwen hebt in je eigen kunnen en in je eigenwaarde. Je weet heel goed waar je kwaliteiten liggen. Daarbij weet je ook wat je ‘mindere kanten’ zijn en kun je deze volledig accepteren. Je weet immers waar je goed in bent. Ook zorgt zelfvertrouwen ervoor dat je keuzes durft te maken en aan nieuwe dingen kunt beginnen. Met andere woorden: je kunt dat wat je wil uit het leven halen.
Is zelfvertrouwen een must in het leven? Nee, niemand zegt jou dat zelfvertrouwen een vereiste is. Toch heeft het meer effect dan de meeste mensen denken. Onzekerheid kan er namelijk voor zorgen dat je anders in het leven gaat staan. Het kan goed zijn dat je je somber voelt, afzondert van sociale activiteiten of bang bent om aan iets nieuws te beginnen. Dit belemmert een groot deel van je leven. Bovendien heeft het grote gevolgen voor je algehele mentale gezondheid.
Wil onzekerheid zeggen dat er niets aan te doen is? Nee, gelukkig niet. Voor zelfvertrouwen bestaan er genoeg tips. Deze bespreken we in het restant van dit artikel.
Over het algemeen is zelfvertrouwen gebaseerd op een gevoel. Dit ervaart iedereen op zijn of haar eigen manier.
Hoe wordt zelfvertrouwen gevormd?
Als mens beschikken we over allerlei karaktertrekken en kwaliteiten. Daar worden we echter niet mee geboren. Later in ons leven worden deze gevormd en ontwikkelen we deze verder. Hetzelfde geldt voor zelfvertrouwen.
Tijdens onze kindertijd leren we zelfvertrouwen uitstralen en ontwikkelen. Dit leren we onder andere van onze ouders, leraren en andere mensen in onze directe omgeving. Wanneer we niet het goede voorbeeld hebben gehad van onze opvoeders, kan er een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaan en zijn de gevolgen hiervan op latere leeftijd nog duidelijk merkbaar.
Zelfvertrouwen kan echter beïnvloed worden door invloeden of gebeurtenissen van buitenaf. Een goed voorbeeld hiervan is pesten.
Wat zijn de 6 pilaren van zelfvertrouwen?
Volgens de Canadees-Amerikaanse schrijver en psycholoog dr. Nathaniel Branden, bestaat zelfvertrouwen uit 6 belangrijke aspecten. Dit zijn de 6 pilaren van zelfvertrouwen en deze heeft hij in zijn boek The Six Pillars of Self-Esteem beschreven.
Dit zelfhulpboek over zelfvertrouwen kwam uit in 1994 en is door de jaren heen in verschillende talen vertaald. De 6 pilaren van zelfvertrouwen zien er volgens Nathaniel Branden als volgt uit:
- Bewustwording: Je staat met je volle bewustzijn, met beide benen op de grond. Je focust niet alleen op grote of impactvolle gebeurtenissen. Nee, je ziet juist de kleine of simpele dingen die het leven mooi maken.
- Zelfacceptatie: Zelfvertrouwen uitstralen draait voor een groot deel uit zelfacceptatie. Je bent letterlijk in staat om jezelf te accepteren zoals je bent en wie je bent. Zo ben je natuurlijk meer dan tevreden met je kwaliteiten, maar geef je ook je mindere kanten een plekje. Ook laat je gevoelens en gedachten toe.
- Verantwoordelijkheid: Jij hebt de touwtjes in handen. Dit betekent onder meer dat je zelfstandig keuzes maakt en daarachter staat. Zelfs als deze minder goed uitpakken dan je dacht.
- Assertiviteit: Je kunt anderen in hun waarde laten, maar daarbij cijfer je jezelf niet weg. Dit betekent dat je achter je eigen standpunten en meningen staat. Bovendien durf je je grenzen aan te geven.
- Doelen: Heb jij ambities of dromen in je leven? Wie heeft deze niet tegenwoordig? Niet iedereen durft ze echter achteraan te gaan. Met genoeg zelfvertrouwen durf je deze doelen niet alleen te stellen, maar je kunt ze ook daadwerkelijk najagen. Nieuwe dingen proberen vormen geen obstakel in dit geval en je weet precies wat je wil.
- Integriteit: Dit zegt alles over de omgang met anderen en met jezelf. Kort gezegd: Je bent eerlijk en houdt rekening met een ander zijn of haar normen en waarden.
De 6 pilaren van zelfvertrouwen zijn niet zomaar feitjes. Je kunt ze eveneens omzetten in oefeningen om je zelfvertrouwen op te bouwen. Bovendien zijn het mooie handvaten voor je verdere leven.
Zelfvertrouwen ontwikkelen? 3 handige tips
De 6 pilaren van zelfvertrouwen geven een duidelijk beeld van waar zelfvertrouwen uit bestaat. Wil je tips om je zelfvertrouwen te ontwikkelen? Misschien heb je hier iets aan:
- Zelfvertrouwen uitstralen helpt je om je daadwerkelijk zo te voelen. Loop rechtop, verzorg jezelf en eet gezond. Dit heeft een positief effect op je mindset.
- Omring je met positieve mensen en laat je niet langer meevoeren door negatieve invloeden van buitenaf. Dit helpt je om positiever in het leven te staan en je zelfvertrouwen op te bouwen.
- Durf eens uit je comfortzone te stappen. Een spannende onderneming is misschien eng, maar het geeft je na afloop meer zelfvertrouwen.
Conclusie – Zo werk je aan de 6 pilaren van zelfvertrouwen
In dit artikel hebben we de 6 pilaren van zelfvertrouwen van dr. Nathaniel Branden uitgebreid met elkaar besproken. Daarbij weet je wat de betekenis is van zelfvertrouwen en hoe je hiermee oefent.
Wil je meer leren over zelfvertrouwen? Dan is de zelfvertrouwen cursus Blijvend Zelfvertrouwen misschien een goed idee. Deze training wordt begeleid door professionals en zij laten je aan de hand van huiswerk- en praktijkopdrachten zien hoe je je zelfvertrouwen eigenhandig kunt opbouwen. Meld je nu aan voor de cursus en maak direct een start!