Wat te doen bij een gebrek aan zelfvertrouwen?

Het hebben van zelfvertrouwen betekent eigenlijk niets meer dan de mate waarin jij in jezelf gelooft. Als je veel vertrouwen in je eigen kunnen hebt, heb je voldoende zelfvertrouwen.

Het ontwikkelen van je zelfvertrouwen begint al in je kinderjaren. Een groot gedeelte daarvan wordt bepaald door de manier waarop je bent opgevoed en de omgeving waar je opgroeit.

Door bepaalde situaties mee te maken en te overwinnen krijg je meer zelfvertrouwen. Maar als de situaties die je hebt meegemaakt aangrijpend zijn geweest zoals bijvoorbeeld gepest worden, is de kans groot dat je zelfvertrouwen niet is waar het zou moeten zijn.

Gelukkig kun je genoeg dingen doen om je zelfvertrouwen te vergroten. Ook kun je ervoor zorgen dat je je zelfvertrouwen kunt behouden als het even tegen zit.

Wat is een gebrek aan zelfvertrouwen?

Als je gebrek hebt aan zelfvertrouwen betekent het dat je niet in of weinig in jezelf gelooft. Je gelooft niet dat je in staat bent om bepaalde dingen te doen of uitdagingen te overwinnen.

Hoe meer slechte ervaringen je mee maakt in je leven, hoe groter de impact dat geeft op je zelfvertrouwen.

Daarom is het belangrijk bij een weinig zelfvertrouwen om je verleden achter je te laten en je te focussen op de toekomst.

Wat zijn de Symptomen?

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, merk je dat vaak direct al aan je handelen. Als er een moeilijke uitdaging in de weg staat is de kans groot dat je die uit de weg gaat of zo lang mogelijk uitstelt.

Dat komt vooral omdat je jezelf onderschat en niet in geloofd dat je de uitdaging zal overwinnen. Een van de grootste symptomen van een gebrek aan zelfvertrouwen is dat je je continu vergelijkt met andere mensen en hierbij jezelf op de laatste plek zet.

Je denkt dat iedereen om je heen beter is en alles goed voor elkaar heeft. Hierdoor ga je nog minder in jezelf geloven. Doordat je niet in jezelf gelooft heb je geen energie om de dingen te doen die moeilijk zijn.

Vooral als je ouders je vroeger beschermend hebben opgevoed is de kans groot dat je daardoor weinig zelfvertrouwen hebt ontwikkeld. Als je dan de volwassen wereld ingaat krijg je moeite met zelfstandig je problemen op te lossen.

Toch is de enige manier om je zelfvertrouwen te ontwikkelen door wel die uitdagingen aan te gaan en te ervaren dat je wel dingen kunt. Je kunt namelijk pas meer zelfvertrouwen krijgen als je een positieve ervaring hebt gehad.

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, is de kans ook groot dat je denkt dat niemand om je geeft. Je denkt namelijk dat je zelf niets waard bent en verwacht dan van andere mensen dat zij dat ook zullen denken.

Wat te doen bij gebrek aan zelfvertrouwen?

Als je nu weinig zelfvertrouwen hebt, betekent het niet dat dit voor altijd zo hoeft te blijven. Allereerst is het belangrijk dat iedereen iets waard is en dat iedereen ergens goed in kan zijn.

Het is daarom belangrijk om er voor jezelf achter te komen waar jij goed in bent en waarin jij kunt uitblinken.

Daarnaast is het vooral belangrijk om je verleden achter je te laten en je vanaf nu gaan focussen op het heden en de toekomst.

zelfwaardering vergrotenWat er in het verleden allemaal is gebeurd, kun je nu niets meer aan veranderen. Wel kun je vanaf nu aan de slag gaan om de persoon te worden die je graag wilt zijn.

Het is belangrijk om te weten dat je je zelfvertrouwen niet in een dag terugkrijgt. Je moet er namelijk dagelijks voor aan het werk om je zelfvertrouwen terug te krijgen.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen die je zelfvertrouwen direct vergroten.

Kleed jezelf goed

Jezelf goed kleden doet iets met je gevoel. Als je mooie kleding aan hebt waar jij je lekker in voelt, ga je je direct zelfverzekerder voelen. Doordat je zelf vindt dat je er goed uitziet zal je dat ook uitstralen naar de buitenwereld. Ook zullen andere mensen denken dat je veel zelfvertrouwen hebt en je hiernaar behandelen.

Ga sporten

Wat ook een hele goede manier is om snel meer zelfvertrouwen te krijgen is door te gaan sporten. Als je namelijk een gezond en fit lichaam hebt geeft dat automatisch meer zelfvertrouwen.

Je kunt hiervoor naar de sportschool gaan, maar je kunt natuurlijk ook een andere sport kiezen. Probeer minimaal 3 keer per week actief te sporten en zorg ervoor dat je iedere dag minimaal een half uur beweegt.

Gezonde voeding

Ook gezonde voeding zorgt ervoor dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Als je namelijk gezond eet zit je veel beter in je vel dan wanneer je ongezond eet. Met gezonde voeding heb je veel meer energie om de dag door te komen en geeft het je positieve energie om al je uitdagingen te overwinnen.

Dit zorgt ervoor dat je steeds meer gaat geloven in jezelf. Ook andere mensen zullen positiever over je zijn als je er gezond uitziet.

Geef jezelf iedere dag een compliment

Als je aan je zelfvertrouwen gaat werken, gaat dat vooral in het begin niet vanzelf. Je moet waarschijnlijk dingen doen die je eigenlijk liever niet doet. Het is dan een goed idee om jezelf iedere dag een compliment te geven over iets dat je goed vond van jezelf per dag. Dit geeft je zelfvertrouwen een grote boost op de lange termijn.

Zelfvertrouwen cursus

Een andere manier om aan je zelfvertrouwen te werken is door een zelfvertrouwen cursus te volgen. In een cursus leer je stap voor stap hoe je meer zelfvertrouwen krijgt en welke stappen je daarvoor moet zetten.

Eigenwaarde vergrotenHet voordeel van het volgen van een zelfvertrouwen cursus is dat het dient als een stok achter de deur.

Door een cursus te volgen heb je iedere dag iets om naar toe te werken en is de kans dat je sneller meer zelfvertrouwen krijgt veel groter.

Een online zelfvertrouwen cursus die je daarbij kan helpen is de cursus blijvend meer zelfvertrouwen. Wil je meer informatie over de cursus? Neem dan een kijkje op de cursus pagina.

Leave a Comment