Wat te doen als je eigenwaarde is aangetast?

Ben je vaak onzeker en geloof je niet in jezelf? Dan is de kans groot dat jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde laag is. Er zijn verschillende redenen waarom je nu een laag beeld van jezelf hebt. Het zou kunnen zijn dat je in een moeilijke periode zit waar alles even niet zo lekker loopt, maar het kan ook zijn dat je eigenlijk altijd al onzeker bent geweest over jezelf. In dit blogbericht gaan we het hebben over wat je moet doen als je eigenwaarde is aangetast. Ook lees je hier hoe je ervoor kunt zorgen dat je snel weer meer zelfvertrouwen krijgt. Lees daarom vooral verder.

 

Wat is Eigenwaarde?

Eigenwaarde is eigenlijk de mate van respect dat jij voor jezelf hebt. Als je een lage eigenwaarde hebt, betekent het dat jij jezelf niet zo veel waard vindt. Dat kan komen doordat er vaak dingen misgaan in je leven of doordat iemand anders je heeft verteld dat je niet veel waard bent.

Daarnaast heeft het hebben van een lage eigenwaarde alles te maken met de hoeveelheid zelfvertrouwen dat je hebt. In veel geval geldt de regel dat hoe meer je in jezelf gelooft, hoe respect je voor jezelf hebt.

Daarom is het vooral als je een laag zelfbeeld hebt, belangrijk om ook zo snel mogelijk aan je zelfvertrouwen te werken om weer te leren geloven in jezelf.

Is je eigenwaarde aangetast?

Als je eigenwaarde is aangetast, kan dat veel verschillende oorzaken hebben. Zoals eerder al gezegd kan het komen doordat je een aantal negatieve ervaringen hebt meegemaakt waardoor je eigenwaarde nu is aangetast.

Ook kan het te maken hebben met de omgeving waarin je bent opgegroeid, als je thuis bijvoorbeeld vaak straf hebt gekregen omdat je dingen fout doet zoals bijvoorbeeld een glas drinken omgooien, bestaat de kans dat je al opgroeit met een laag zelfbeeld.

Gelukkig maakt het voor nu niet uit hoe het komt dat jij een laag zelfbeeld hebt. Het goede nieuws is namelijk dat je door bepaalde stappen te zetten je eigenwaarde kunt vergroten. Hoewel het krijgen van meer eigenwaarde niet altijd makkelijk is, is het zeker de moeite waard om ervoor te gaan.

4 eigenwaarde ontwikkelen tips

Nu je weet dat het mogelijk is om je eigenwaarde te vergroten, wil je natuurlijk graag weten hoe je dat dan doet. Daarom geef ik je 4 tips die je direct helpen om meer respect voor jezelf te krijgen en je zelfvertrouwen te vergroten.

1. Vergelijk je zelf niet met anderen

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen om je eigenwaarde terug te krijgen is jezelf niet meer vergelijken met anderen. Ook is het belangrijk om niet meer te vragen om goedkeuring van andere mensen. Jij moet jezelf accepteren om meer eigenwaarde te krijgen. Het maakt daarom niet uit of andere mensen het goed vinden wat je doet. Zolang jij maar in jezelf gelooft.

Vergelijk jezelf daarom niet meer met andere mensen maar kijk alleen naar jezelf. Pas dan krijg je snel meer eigenwaarde.

2. Denk positief in plaats van negatief

Als je een laag zelfbeeld hebt zeg je al snel dat je iets niet kunt of dat iets niet voor je is weggelegd. Probeer in plaats van negatief te zijn over jezelf nu eens alles om te draaien. In plaats van dat je tegen jezelf zegt dat je iets niet kunt, zeg je nu eens dat je het wel kunt. Alleen door te veranderen hoe je praat over jezelf, draagt direct bij aan een beter beeld van jezelf en meer eigenwaarde.

3. Zet elke dag een stap voor meer eigenwaarde

Een laag zelfbeeld ontwikkelen gebeurt natuurlijk niet in een dag. Er zijn meerdere dingen gebeurd die ervoor hebben gezorgd dat jij nu een laag beeld van jezelf hebt. Hierdoor is je eigenwaarde steeds minder geworden en heb je nu weinig respect voor jezelf.

Het is dan ook belangrijk om te weten dat je niet in een dag je zelfvertrouwen en eigenwaarde weer terug zal krijgen. Hiervoor moet je iedere dag een stap zetten die je in de goede richting stuurt.

Een van die stappen is door tegen jezelf te zeggen dat je dingen wel kunt in plaats van dat je nergens goed in bent. Daarnaast is het ook een goed idee om het verleden achter je te laten en je vanaf nu te focussen op het heden en de toekomst. De toekomst heb je namelijk het meeste invloed op.

4. Geniet van succesmomentjes

Omdat je op dit moment weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld hebt, is de kans groot dat je het niet eens door hebt als je een succesmomentje hebt. Je wuift het succes snel weg, zonder er eigenlijk bij stil te staan dat je iets goeds hebt gedaan.

Daarom is het vanaf nu belangrijk om juist stil te staan bij je successen. Deze successen helpen je namelijk om meer eigenwaarde te ontwikkelen. Heb je iets gedaan dat goed ging? Vertel dat dan tegen jezelf en beloon jezelf ervoor.

Zo leer je langzaam weer dat jij ook dingen goed kan en dat niet alles wat je doet slecht gaat.

 

Cursus blijvend meer zelfvertrouwen

Eigenwaarde vergroten

Eigenwaarde en zelfvertrouwen gaan natuurlijk hand in hand. Als je veel zelfvertrouwen hebt, is de kans groot dat je ook veel eigenwaarde hebt. Je weet dan namelijk van jezelf wat je allemaal kunt. Geen uitdaging is dan te groot. Hoe meer successen je behaalt, hoe meer eigenwaarde je daarmee ontwikkelt. Daarom is het een goed idee om zo snel mogelijk te beginnen met werken aan je zelfvertrouwen.

Met de cursus Blijvend meer Zelfvertrouwen, werk je stap voor stap aan het krijgen van meer zelfvertrouwen en leer je ook hoe je dat zelfvertrouwen kunt behouden. Na het volgen van de cursus heb je voldoende zelfvertrouwen en merk je direct dat je ook weer wat meer respect hebt voor jezelf.

Als je nu een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen hebt, is de cursus blijvend meer zelfvertrouwen de oplossing. Ben jij benieuwd wat je allemaal leert in de cursus? Dan raad ik je aan eens te kijken op de pagina van de cursus.

Leave a Comment