Wat moet je doen als je geen zelfvertrouwen hebt?

Ieder mens is weleens onzeker. Dat is iets wat erg normaal is en wat ook helemaal geen probleem hoeft te zijn. Nu ben je het vast wel met me eens, dat het erg lastig kan zijn als je geen zelfvertrouwen hebt.

 

Je kan je onzeker voelen en niet lekker in je vel zitten. Wat moet je doen als je geen zelfvertrouwen hebt? En, is daar wel iets aan te doen? Gelukkig wel.

 

Je zit bij dit artikel wat dat betreft helemaal goed. Hier gaan we het samen uitgebreid hebben over zelfvertrouwen in het algemeen en krijg je een aantal tips die jou kunnen ondersteunen bij het krijgen van zelfvertrouwen of, die ervoor zorgen dat je wat lekkerder in je vel gaat zitten. Lees het artikel helemaal tot einde en kom erachter wat je moet doen als je geen zelfvertrouwen hebt.

Wat is zelfvertrouwen?

We gaan het in dit artikel dus hebben over zelfvertrouwen. Voordat ik de tips met je ga bespreken, gaan we eerst kijken naar wat zelfvertrouwen eigenlijk is. Misschien weet je dit al maar, kan je wel even een geheugensteuntje gebruiken.

 

Het woord zelfvertrouwen zal al een hoop vertellen. Zelfvertrouwen betekent namelijk letterlijk en figuurlijk het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Je hebt vertrouwen in dat wat je kunt en je weet ook waar je kwaliteiten liggen. Je weet dus wat je kan, maar ook wat je minder goed kan. Dat is oké. Niet alleen weet je wat je goed kan, ook ben je in staat om gestelde doelen te kunnen behalen. Zelfvertrouwen kan ervoor zorgen dat je lekker in je vel zit.

 

Er wordt weleens gezegd dat zelfvertrouwen ervoor zorgt dat je arrogant word. Dat is deels waar, maar deels ook niet. Zelfvertrouwen zorgt niet direct voor arrogantie maar, je moet het natuurlijk ook niet gaan overdrijven. Met een gezonde dosis zelfvertrouwen, daar is helemaal niets mis mee.

 

Ik heb geen zelfvertrouwen, hoe kan dat?

Zeker als je zelf duidelijk merkt dat je geen zelfvertrouwen hebt, dan kan ik me goed voorstellen dat je je afvraagt waar dit vandaan komt en of hier überhaupt wel een oorzaak achter zit. Vaak is er wel degelijk een oorzaak. Houd er rekening mee dat dit mogelijke oorzaken zijn en dat dit geen harde feiten zijn. Ieder mens is anders, ook wat zelfvertrouwen en onzekerheid betreft.

 

In de meeste gevallen ontstaat onzekerheid tijdens de kinderjaren. Bijvoorbeeld omdat je je als kind niet veilig hebt gevoeld thuis of omdat je merkte dat je ouders erg onzeker waren. Als ouders niet het goede voorbeeld geven wat zelfvertrouwen betreft, dan neem je dat onbewust over. Je kan dat als kind met je mee blijven dragen en opgroeien met deze onzekerheid. Ook kan onzekerheid ontstaan door nare gebeurtenissen tijdens de jeugd of tijdens het volwassen leven. Misschien ben je vroeger gepest op school of is er iets gebeurt waar je erg onzeker bent geworden.

 

Als laatste kan onzekerheid ontstaan doordat je ouders of leraren hoge eisen aan je hebben gesteld. Dat de eisen of verwachtingen zo hoog waren, dat je daar niet aan kon voldoen. Je snapt, dat is niet bevorderlijk voor je zelfvertrouwen. Dit kunnen eventuele oorzaken zijn waardoor je ervaart dat je geen zelfvertrouwen hebt. Nogmaals, dit zijn voorbeelden en geen harde feiten.

 

Wat moet je doen als je geen zelfvertrouwen hebt? – Tips

Als je voelt dat je geen zelfvertrouwen hebt, dan kan ik goed begrijpen dat je daar iets aan wilt doen. Er is gelukkig ook iets aan te doen. Jij kan actief aan de slag gaan met het krijgen van meer zelfvertrouwen. Helemaal zelf, of met iemand samen. Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen. Het is geen garantie tot succes, maar misschien heb je er wel iets aan. Proberen kan nooit kwaad.

 

  • Stel haalbare doelen voor jezelf. Als je je doel hebt gehaald, dan zul je merken dat dat veel voldoening geeft en je langzaam maar zeker meer zelfvertrouwen krijgt. Houd de doelen wel haalbaar, dat is belangrijk.
  • Kijk altijd naar het positieve, in plaats van naar het negatieve. Waar werd je gelukkig van vandaag? Wat vond je goed gaan?
  • Neem iemand in vertrouwen over je onzekerheid. Misschien lucht het op en vindt je het fijn om erover te praten met iemand.
  • Kies iedere dag voor een outfit waar jij je goed in voelt. Kleding doet veel voor een mens, zeker wat zelfvertrouwen betreft.
  • Ga sporten of beweeg wat meer op een dag. Sporten maakt een gelukshormoon vrij waar je je beter van gaat voelen.

 

Hulp bij geen zelfvertrouwen

Geen zelfvertrouwen hebben. Dat kan heel erg vervelend en lastig zijn. Gelukkig is daar iets aan te doen en kan ook jij straks over een flinke dosis zelfvertrouwen beschikken. Dat lijkt nu misschien nog als een onmogelijke zaak, maar het tegendeel is waar. Als je het artikel tot en met hier hebt gelezen, dan heb je een aantal tips gekregen voor het krijgen van meer zelfvertrouwen. Kan je nog wel een extra steuntje in de rug gebruiken? Dan is Blijvend Zelfvertrouwen jouw reddende engel.

wat moet je doen

Wat Blijvend Zelfvertrouwen is? Dat is een online cursus, geschikt voor een hele brede doelgroep. Of het nu gaat om weinig of geen zelfvertrouwen, iedereen kan terecht bij Blijvend Zelfvertrouwen. Je volgt de cursus vanuit huis met behulp van professionals. Door middel van instructie video’s en wekelijkse praktijkopdrachten ga jij een aantal weken actief aan de slag met het krijgen van meer zelfvertrouwen. Uiteindelijk zul jij duidelijk het verschil gaan merken.

 

Wil jij graag hulp bij het krijgen van zelfvertrouwen? Volg dan vooral de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen. Je hoeft dit nooit alleen te doen.

 

Conclusie

Wat moet je doen als je geen zelfvertrouwen hebt? Met deze vraag zijn we begonnen. Je weet inmiddels wat zelfvertrouwen is en je weet welke oorzaken onzekerheid hebben. Misschien herken je jezelf erin, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Je hebt in het artikel een aantal tips gekregen die je kunnen helpen bij het krijgen van zelfvertrouwen. Wil je hier liever wat hulp bij? Volg dan de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen. Ook voor jou is er altijd hulp.

 

Leave a Comment