Wat is laag zelfvertrouwen? – Dit kan laag zelfvertrouwen met je doen!

Wat is laag zelfvertrouwen? – Je bent niet altijd blij met jezelf. Je vindt dat bepaalde dingen beter of anders kunnen. Bovendien lijken andere mensen het altijd verder te schoppen dan jij. Ieder mens is weleens onzeker en daar is helemaal niks mis mee. Het hoort er nu eenmaal bij.

Toch kan deze onzekerheid verder gaan en andere vormen aan gaan nemen. Wanneer je altijd naar een ander kijkt en vindt dat je het nooit goed doet, dan kunnen we spreken van laag zelfvertrouwen.

Echter weten maar weinig mensen wat laag zelfvertrouwen precies is en zijn de symptomen niet altijd aan elkaar te linken. Mocht jij met dezelfde vraagtekens zitten over dit onderwerp, dan ben je hier aan het juiste adres. Lees je mee?

Wat is laag zelfvertrouwen?

Je kunt over veel dingen onzeker zijn. Dit kan gaan om uiterlijke kenmerken, je karakter, gedrag of om je maatschappelijke positie. Over het algemeen hoeft dit niet iets zorgelijks te zijn. Ieder mens heeft weleens last van onzekerheid en kan hier zelfs prima mee omgaan. De frequentie ervan kan na verloop van tijd afzakken of naar de achtergrond verdwijnen.

Echter zou dat met laag zelfvertrouwen een ander verhaal kunnen zijn. Wanneer jijzelf te maken hebt met laag zelfvertrouwen, dan kunnen we dit ook aanduiden als een laag zelfbeeld of als een negatief zelfbeeld. Dat is namelijk hetzelfde.

Laag zelfvertrouwen heeft een hogere frequentie dan onzekerheid die bij iedereen weleens voorkomt. De mensen om je heen lijken het altijd beter te doen dan jij en jouw kwaliteiten vallen daarmee volledig in het niet. Sterker nog, je vindt het makkelijker om op te noemen wat je niet kan dan wat je wél kan. Als deze zelfkritiek langer aanhoud en je hier van overtuigd bent, dan heb je laag zelfvertrouwen.

Deze negatieve gedachten kunnen je op den duur erg somber en lusteloos laten voelen. Het is niet gek dat veel mensen met een laag zelfvertrouwen kampen met een depressie.

Wat is laag zelfvertrouwen

Wat zijn de symptomen van laag zelfvertrouwen?

Laag zelfvertrouwen kan veel invloed hebben. Bijvoorbeeld op je mentale gezondheid of op jouw dagelijkse activiteiten. Zo zou het lastiger kunnen worden om deel te nemen aan sociale gelegenheden met vrienden of om überhaupt dagelijks op je werk te verschijnen.

Zo kan laag zelfvertrouwen herkend worden aan een aantal kenmerkende symptomen. Dit zouden de volgende kunnen zijn:

 • Je zoekt vaak naar bevestiging (bij vrienden, collega’s of familie)
 • Je vindt dat een ander het altijd beter doet of het beter voor elkaar heeft
 • Je neemt liever niet het voortouw of de leiding
 • Het liefst ga je achterin zitten (in de klas of bij een vergadering)
 • Je vindt jezelf minder waard dan een ander
 • Je vindt het moeilijk om je eigen mening uit te spreken
 • Je bent niet trots op jezelf of op behaalde prestaties

Hoe ontstaat laag zelfvertrouwen?

Veel mensen denken dat laag zelfvertrouwen aangeboren is en diep geworteld zit in de genen. Echter kunnen we deze aanname ontkrachten. Laag zelfvertrouwen komt niet zomaar uit de lucht vallen, want hier gaat iets aan vooraf.

Dit kan namelijk het gevolg zijn van een bepaalde gebeurtenis of van een ervaring. Dit zouden de volgende kunnen zijn:

 • Eén van je ouders heeft laag zelfvertrouwen, waardoor je dit zelf niet hebt meekregen
 • Je hebt een verleden met pesten (op school, in de buurt of op een sportclub)
 • Je hebt een verleden met misbruik of mishandeling
 • Je heb vanuit huis nooit of weinig waardering gekregen voor wie je bent of voor wat je hebt gepresteerd

Je kunt dus stellen dat aan laag zelfvertrouwen iets vooraf gaat en je dit meeneemt in je verdere leven. Laag zelfvertrouwen kan daarentegen opgelost en aangepakt worden. Hoe je dit kunt doen? Lees hieronder verder!

Wat is laag zelfvertrouwen?

Wat te doen bij laag zelfvertrouwen? 3 effectieve tips!

Je kunt laag zelfvertrouwen aanpakken. Door je beste beentje voor te zetten en hier effectief mee aan de slag te gaan, kun je heel veel overwinnen. Hoe mooi is dat vooruitzicht?

Wat je dan kunt doen bij laag zelfvertrouwen? We geven je 3 effectieve tips die jou hierbij kunnen helpen. Je kunt ze hieronder vinden:

Tip 1: Draag oogkleppen

Je vindt dat anderen altijd beter presteren of er beter uitzien dan jij. Nu je je lage zelfvertrouwen wil gaan aanpakken, is het tijd om hier verandering in te brengen. Want zeg nu zelf, dit is toch vermoeiend?

Zet jouw figuurlijke oogkleppen op en stop definitief met vergelijken. Dit gaat je veel meer rust geven. Ook jij beschikt over prachtige eigenschappen.

Tip 2: Ontcijfer je gedachten

Laag zelfvertrouwen gaat samen met veel negatieve gedachten. Misschien heb je zelf al ondervonden wat dit met je kan doen. Probeer je gedachten eens vast te leggen, om ze vervolgens te ontcijferen. Waar gaan je negatieve gedachten over? Door hier inzicht in te krijgen, kun je er meer grip op krijgen.

Hoe je deze gedachten vastlegt, is aan jou. Je kunt ze bijvoorbeeld opschrijven of inspreken op je smartphone.

Tip 3: Zoek steun

Negatieve gedachten en ervaringen kunnen als een zware last aanvoelen. Dit is een last die je niet alleen kan en hoeft te dragen. Zoek steun voor wat verlichting en begrip.

Dit kan door erover praten met een familielid, met vrienden of met een goede collega. Bovendien is er ook professionele hulp beschikbaar waar je altijd terecht kunt. Aarzel niet om contact op te nemen, het kan je namelijk helpen!

Conclusie – Begeleiding bij laag zelfvertrouwen

Laag zelfvertrouwen komt niet zomaar uit de lucht vallen. In dit blogbericht hebben we besproken wat laag zelfvertrouwen is, hoe het ontstaat en wat je hieraan kunt doen. De bovenstaande tips kunnen jou vast helpen om het aan te pakken en hiermee aan de slag te gaan.

Blijvend ZelfvertrouwenHeb je echter behoefte aan begeleiding bij laag zelfvertrouwen? Dat kan met de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen. Deze cursus staat volledig in het teken van jouw zelfvertrouwen aanpakken en vergroten.

Zo ga je samen met professionals aan de slag en krijg je veel handvaten aangereikt die verlichting en inzichten zullen geven. Meld je je vandaag nog aan? Dan kun je direct starten.

Leave a Comment