Wat is het belang van eigenwaarde bij een depressie

Tijdens een depressie kun je veel last hebben van lagere eigenwaarde. Misschien zelfs zo erg dat je bijna geen eigenwaarde meer hebt. Dat maakt je kwetsbaar, boos, negatief maar vooral heel erg somber. Maar aan de andere kant kan een lage eigenwaarde ook een depressie veroorzaken. Je merkt het al een beetje. Het is een heel dun lijntje waar je op balanceert wanneer je spreekt over eigenwaarde bij een depressie.

Je eigenwaarde staat ook wel bekend als zelfrespect. Het is de mate waarin je zelfvertrouwen hebt. Hoeveel eigenwaarde je hebt is niet aan leeftijd te koppelen. Zowel jongeren, jong volwassenen als volwassenen kunnen van nature een lagere eigenwaarde hebben. Maar ook een lagere eigenwaarde krijgen doordat hen een depressie overkomt.

Als je niets met je eigenwaarde doet nadat je een depressie hebt gehad, herstellende bent van een depressie kun je een lage eigenwaarde blijven houden. Je moet er dus echt mee aan de slag. Door goede training, specialistische hulp of lezen over lage eigenwaarde kan je helpen.

Wat is een depressie?

Eigenlijk heeft iedereen wel eens last van een soort depressie. Je voelt je somber, triest, lusteloos of misschien niet begrepen. Vaak is dit dan van korte duur. De gevoelens die je hebt  verdwijnt snel weer. Daar hoef je niets voor te doen. Als deze gevoelens langer duren kan dat betekenen dat je een depressie hebt. Vaak ontwikkel je tijdens een depressie ook verschillende klachten die er maar weinig mee te maken hebben.

Een depressie is dus echt een aandoening die iedereen kan overkomen. Een ander veel gebruikt woord voor depressie is stemmingsstoornis of angststoornis. Hoewel een depressie de klachten vaak het best omschrijft.

Tijdens een depressie is het lastig om dagelijkse activiteiten voort te zetten. Je hebt er vaak geen of weinig interesse in. Je kunt je er niet toe zetten. Eigenlijk heb je helemaal nergens zin in. Daar kun je op sociaal gebied ook onder leiden. Door onbegrepen te worden, bijvoorbeeld door familie of vrienden die je al je hele leven kennen. Op het werk waar jij altijd vrolijk jezelf kon zijn.

Burnout

Heb ik een depressie of lage eigenwaarde?

Je bent misschien al een aantal weken neerslachtig. Het lukt je niet meer om aan dagelijkse activiteiten, werk of je sociale leven toe te komen. Wat je altijd deed is inmiddels ook een opgave geworden. Dan bestaat de kans dat je een depressie hebt. Je kunt op verschillende websites informatie vinden die niet op deze pagina staat. Maar er ook voor kiezen om een van de gratis online tests te doen. De ingevulde test met het resultaat kun je uitprinten. Deze kun je bijvoorbeeld meenemen naar een afspraak bij de huisarts.

Het is altijd verstandig om bij het vermoeden van een depressie naar de huisarts te gaan. De huisarts kan je doorverwijzen voor de juiste specialistische hulp als dat nodig is.

Het hoeft natuurlijk geen depressie te zijn. Het kan ook een andere stoornis zijn of te maken hebben met je eigenwaarde. Doordat je iets is overkomen bijvoorbeeld. Ook in dat geval kan een huisarts je doorverwijzen. Maar je kunt bij een lage eigenwaarde natuurlijk ook zelf hulp zoeken. Zo kun je onderaan deze pagina lezen over de cursus blijvend meer zelfvertrouwen.

Wat is je eigenwaarde?

Iedereen kan zich onzeker voelen. Daar hoef je echt geen depressie voor te hebben. Stel je voor dat iedereen die zich onzeker zou voelen wel een depressie had. Maar wanneer je onzeker bent heeft dat indirect veel invloed op je eigenwaarde. Omdat je niet voor jezelf op durft te komen. Jij je gepasseerd voelt. Van mening bent onbelangrijk te zijn, bijvoorbeeld op het werk, in je relatie of bij vrienden.

Wanneer je een depressie hebt komt een lage eigenwaarde vaker voor omdat je denkt niet goed begrepen te worden. Je ontwikkelt door gevoelens een lagere eigenwaarde.

Een lage eigenwaarde heeft niets te maken met hoe een ander je ziet. Het gaat om hoe jij jezelf ziet. Hoe belangrijk jij jezelf vindt. Of je voor jezelf op durft te komen. Met als uitwerking dat een ander je onzekerheid ziet waardoor je gevoelsmatig een nog lagere eigenwaarde zal hebben. Een lage eigenwaarde maakt gevoeliger. Waardoor je kwetsbaarder bent.

Waarom je kwetsbaarder bent tijdens een depressie

Je kunt het je misschien voorstellen. Je voelt je somber, bent niet geïnteresseerd in anderen, komt niet meer toe aan dagelijkse activiteiten. Het dagelijks leven wat je had wordt aldoor een stuk kleiner. Daardoor ook de sociale contacten die je had. Wat als uitwerking heeft dat je niet meer de mooiste versie van jezelf durft te zijn. Jammer, je hebt het immers nog altijd in je. De kleine cirkel waarin je terecht bent gekomen maakt je kwetsbaarder.

Dat je kwetsbaarder bent tijdens een depressie heeft alles te maken met je eigenwaarde. Je bent het leven dat je had even kwijt. Wordt voortdurend overspoeld door verschillende emoties. Krijgt geen grip meer op alledaagse zaken. Daardoor ben je afhankelijker van hulp of aandacht die de ander je geeft.

Bij een depressie zijn vrienden die je steunen ontzettend belangrijk. Ze geven je een groot deel van je eigenwaarde terug die je verloren bent. Maar vaker komt het voor dat de steun niet door vrienden wordt gegeven.

Meer eigenwaarde, meer zelfvertrouwen

Eigenwaarde vergrotenNu is het moment dat jij gaat bouwen aan meer eigenwaarde voor meer zelfvertrouwen. Jij staat er niet alleen voor. Met de cursus blijvend meer zelfvertrouwen is er voor je. Aan de hand van praktische informatie, adviezen maar ook video’s ga jij het leren. Werken aan een positief zelfbeeld. Zodat jij weer kan stralen om wie je werkelijk bent.

De cursus blijvend meer zelfvertrouwen is er voor iedereen. Daar hoef je natuurlijk geen depressie voor te hebben. Ook als jij kwetsbaar bent door je onzekerheid is deze cursus de manier om te bouwen aan wie je daadwerkelijk bent. De beste versie van jezelf. Het geeft je heel veel inzichten waar je misschien al die tijd al naar zocht.

Wil jij bouwen aan een blijvend zelfvertrouwen? Je kunt je vandaag nog aanmelden om er gelijk mee te starten.

Leave a Comment