Als je net geboren bent heb je nog niet direct veel eigenwaarde, dat komt namelijk met de jaren. Als je jeugd goed verloopt bouw je vanzelf een mate van eigenwaarde op.
Toch kunnen er tijdens je ontwikkeling een heleboel dingen misgaan die ervoor zorgen dat je nu een lage eigenwaarde hebt. In dit blogbericht gaan we dieper in op wat de oorzaken van een lage eigenwaarde kunnen zijn en wat je eraan kunt doen. Lees daarom zeker verder.
Wat is eigenwaarde eigenlijk?
Eigenwaarde betekent eigenlijk niets anders dan de hoeveel jij jezelf waard vindt. Als je een goede jeugd hebt gehad en een leuke tijd, dan is de kans groot dat jij een gezonde mate van eigenwaarde hebt. Je weet wat je kunt en je bent tevreden met jezelf. Hoe beter je dus over jezelf denkt hoe meer eigenwaarde je hebt.
Met eigenwaarde wordt je niet geboren, maar bouw je met de jaren op. Hoewel het opbouwen van eigenwaarde vaak met de jaren komt, is het niet vanzelfsprekend dat je je eigenwaarde tijdens het opgroeien ook behoudt. Je kunt in tussentijd ook je eigenwaarde of een gedeelte daarvan verliezen.
Wat is de oorzaak van een lage eigenwaarde?
Het verliezen van je eigenwaarde kan door verschillende omstandigheden voorkomen. Het kan zijn dat jij een normale en goede jeugd hebt gehad waarbij je een gezonde mate van eigenwaarde hebt opgebouwd. Maar op de middelbare school ging het helemaal mis en ben je dagelijks gepest door je klasgenoten.
Dit zorgt er direct voor dat je langzaam je eigenwaarde verliest. De mensen op school vertellen je dan namelijk dagelijks wat er slecht aan je is. Daarnaast kan het ook zijn dat je een slechte jeugd hebt gehad doordat bijvoorbeeld je ouders zijn gescheiden en dat jij dacht dat het jouw schuld is.
Je eigenwaarde verliezen lijkt daarom makkelijker te gaan dan het op te bouwen. Als laatste is er nog een belangrijke oorzaak die ervoor kan zorgen dat jij een lage eigenwaarde krijgt. Dat is namelijk door weinig successen te ervaren in je leven.
Als alles altijd misgaat bij jou, heeft dat grote gevolgen voor je eigenwaarde. Helemaal als je niet kunt accepteren dat fouten maken nou eenmaal hoort bij het leven. Als je veel dingen “fout”doet, ga je al snel geloven dat jij niet goed genoeg bent. Terwijl fouten maken eigenlijk heel gezond en goed is.
Hoe pak je een lage eigenwaarde aan?
Ben je op dit moment niet tevreden met jezelf? Houd je niet van jezelf? Dan is het zeker belangrijk om daar zo snel mogelijk verandering in te brengen. Het is namelijk super belangrijk dat jij tevreden bent met jezelf.
Als je namelijk denkt dat je nergens goed in bent, is de kans groot dat je nooit een stap verder zal komen. Moeilijk uitdagingen ga je dan uit de weg en nieuwe dingen zal je niet ondernemen omdat je bang bent om het fout te doen.
De eerste stap is dan om te accepteren dat niet alles in een keer goed kan gaan en dat je fouten moet maken om te leren. Eigenlijk is het maken van fouten juist heel goed. Wel is het dan natuurlijk ook belangrijk dat je leert van de fouten die je maakt.
Door veel fouten te maken en ervan te leren, kom je steeds een stap dichterbij het behalen van je successen. Wist je dat de meest succesvolle mensen in de wereld vaak de meeste fouten maken? Dat komt omdat zij weten hoe belangrijk leren van je fouten is.
Naast dat je moet accepteren dat fouten maken goed is, is het ook belangrijk om jezelf af en toe eens een complimentje te geven. De kans is groot dat er dagelijks best wel wat dingen heel goed gaan in je leven, maar doordat je zo gefocust bent op wat fout gaat zie je dat niet meer.
Sta daarom bewust stil bij de dingen die wel goed gaan en complimenteer jezelf daar ook voor. Zo zal je automatisch steeds vaker focussen op wat wel goed gaat en wat minder op de dingen die niet goed gaan.
Door jezelf complimenten te geven, kom je er al snel achter dat er eigenlijk meer goed gaat dan je denkt.
Accepteer het verleden en ga verder
Een van de dingen die vaak gebeuren bij een lage eigenwaarde is dat je blijft hangen in je verleden. Je lage eigenwaarde is een resultaat van wat er in het verleden is gebeurd. Het is daarom belangrijk om je verleden nu achter je te laten en je te gaan focussen op de toekomst.
Wat er in het verleden is gebeurd kun je namelijk niet meer veranderen, maar hoe jou toekomst eruit zal komen te zien heb je nog veel invloed op. Daarom is het nu tijd om vooruit te kijken in plaats van achteruit.
Ga vanaf nu je uitdagingen niet meer uit de weg maar grijp ze met twee handen aan. De kans is groot dat je al lang niet meer bent wie je vroeger was en dat biedt nieuwe kansen.
Pak al het zelfvertrouwen dat je hebt bij elkaar en werk aan je toekomst. Probeer veel nieuwe dingen, maak veel fouten en leer daar van. Dan kan ook jij straks weer van jezelf gaan houden.
Lees hier hoe je meer zelfvertrouwen krijgt
Zelfvertrouwen cursus
Om verder te komen in het leven heb je vooral als je een lage eigenwaarde hebt, veel zelfvertrouwen nodig. Je zelfvertrouwen en eigenwaarde staan daarom met elkaar in verbinding. Door te werken aan jezelf vertrouwen wordt het een stuk makkelijker om je eigenwaarde te verhogen.
Met de Cursus Blijvend Meer Zelfvertrouwen werk je stap voor stap toe naar een leven vol eigenwaarde en zelfvertrouwen. Het voordeel van het volgen van deze cursus is dat je stap voor stap begeleiding krijgt met aan jezelf te werken.
Hierdoor merk je sneller resultaat en kun je sneller afscheid nemen van je leven met een lage eigenwaarde. Je leert dan weer geloven in jezelf en gaan voor de dingen die je wilt.
Wil je meer weten over de cursus blijvend meer zelfvertrouwen? Bekijk dan de cursus pagina >>