Eigenwaarde en assertiviteit zijn twee psychologische termen die hand in hand met elkaar gaan. Als we het over assertiviteit hebben, spreken we over het behandelen van andere mensen met respect. Een persoon met een assertief karakter, durft te zeggen waar het op slaat, maar laat hierbij wel een ieder in zijn/haar waarde. Het draait dus om het uitspreken van je gevoelens op een juiste c.q. genuanceerde manier. Je bent hierdoor in staat om je gevoelens te uiten én dat gaat niet ten koste van anderen.
Wat is dan het verband tussen assertiviteit en eigenwaarde? Nou, je kunt alleen assertief zijn als je eigenwaarde in orde is. Om andere mensen in hun waarde te laten, moet je immers respect voor hen hebben. Je kunt echter geen respect voor anderen hebben als je geen respect voor jezelf hebt. Assertiviteit begint dus met het verbeteren van jouw eigenwaarde.
Men zegt ook wel eens dat assertiviteit draait om twee factoren: eigenwaarde en de waarde die je toekent aan mensen om je heen. Deze twee factoren moeten in balans met elkaar zijn. Is dat niet het geval? Dan denk je hoogstwaarschijnlijk alleen aan jezelf en breng je zodoende geen respect op voor de mensen om je heen. Zijn deze twee factoren wel in balans? Dan kan je je zowel verbaal als non-verbaal perfect uiten, terwijl dit niet ten koste gaat van de gevoelens van anderen. Je laat hen namelijk óók in hun waarde, net zoals dat je een bepaalde waarde aan jezelf toe kent.
Wat zijn de kwaliteiten van een assertief persoon?
Volgens velen is het een voordeel als je assertief bent. Is dat zo? Ja, in onze ogen is dat ook zeker een voordeel. Als je assertief bent, kan je namelijk van de volgende kwaliteiten genieten.
Je bent in staat om:
- feedback te geven, maar óók om feedback te ontvangen
- perfect te communiceren, ook in gevallen van conflict en/of stress
- te zeggen wat je denkt; dit doe je echter op een genuanceerde en nette manier
- nee te zeggen; nee is ook een antwoord en je voelt je niet bezwaard om dat antwoord uit te spreken
- grenzen voor jezelf te stellen; deze grenzen stel je zowel voor jezelf als voor je medemens
- je eigen kwaliteiten te herkennen; je herkent daardoor ook je mindere kwaliteiten/eigenschappen
- charismatisch te zijn en zodoende ben je een prettige gesprekspartner voor een ieder
Hoe kan je van bovenstaande voordelen/kwaliteiten genieten? Dat is pas mogelijk als je eigenwaarde op orde is. Hieronder lees je meer over het belang van voldoende eigenwaarde en enkele manieren waarop je jouw eigenwaarde kunt verbeteren.
Wat is het belang van voldoende eigenwaarde?
Het mag duidelijk zijn dat je pas een assertief persoon kunt zijn als je eigenwaarde op orde is. Je moet tevreden met jezelf zijn, je moet vertrouwen in jezelf hebben en je moet op jezelf kunnen bouwen. Als dat niet het geval is, is het ook niet mogelijk om van bovenstaande kwaliteiten te genieten. Het is dus voor een ieder absoluut van belang om de eigenwaarde op het juiste/gewenste niveau te krijgen. Hoe je dat kunt doen? Wij hebben drie handige tips voor je geselecteerd:
Tip 1: voorkom c.q. verander zelfkritiek. Het is onwijs makkelijk om kritisch op jezelf te zijn. Gedachtes zoals ‘Ik ben niet goed genoeg’ en ‘Alles wat ik doe, is gedoemd om te mislukken’ komen bij veel mensen naar boven. Zijn dergelijke gedachtes nodig? Nee. Zijn dergelijke gedachtes bevorderlijk voor je eigenwaarde? Nee, absoluut niet. Observeer dan ook de kritiek die je naar jezelf uit. Is deze kritiek wel terecht? En zou het niet veel prettiger zijn als je positieve feedback aan jezelf gaat leveren? Ja, dat is absoluut vele malen prettiger. Om je eigenwaarde te verhogen, is het van belang dat je de negatieve gedachtes om gaan zetten naar positieve gedachtes. Je kunt tegen jezelf uitspreken dat je goed bezig bent en dat je toch wel een leuk mens bent. Door dergelijke zaken tegen jezelf uit te spreken, werk je op een efficiënte manier aan jouw eigenwaarde.
Tip 2: durf voor jezelf te kiezen. Heb je enig idee wie de enige persoon is om jouw eigenwaarde te verbeteren? Juist, dat ben jij zelf. Voor het verbeteren van je eigenwaarde is het onwijs belangrijk om aan jezelf te gaan denken. Durf voor jezelf te kiezen en hecht niet al te veel waarde aan de mening van anderen. Je kunt het namelijk nooit goed voor een ieder doen. Je kunt het echter wel goed voor jezelf doen. Juist daar heb je ontzettend veel aan.
Tip 3: durf positieve doelen te stellen. het leven is een opeenstapeling van ups en downs. Om echt van het leven te kunnen genieten, is het voor veel mensen prettig om positieve doelen te stellen. Dat helpt niet alleen om van het leven te genieten, maar ook om je eigenwaarde te verbeteren. Stel bijvoorbeeld doelen op het gebied van werk, op het gebied van sport en op het gebied van vriendschap. Hanteer hierbij wel doelen die haalbaar zijn en hanteer bij voorkeur meerdere kleine doelen. Als je één van de doelen bereikt, ben je direct gemotiveerd om ook de andere doelen te behalen.
Aan de slag met eigenwaarde en assertiviteit
Wil je ook serieus aan de slag gaan met jouw eigenwaarde en assertiviteit? Dan hebben we tot slot nog één tip voor je: meld je aan voor de cursus Blijvend meer Zelfvertrouwen. Met deze cursus werk je op zowel de korte als op de lange termijn aan jouw eigenwaarde.
Hierdoor ben je ook in staat om assertief te worden en zodoende een prettige gesprekspartner voor een ieder te worden. Ook ben je daardoor in staat om grenzen voor jezelf te stellen, in staat om feedback te geven én te ontvangen en om te zeggen wat je denkt.
Hierbij hou je wél rekening met de gevoelens en emoties van anderen. Wil je dat ook voor elkaar krijgen? De cursus Blijvend meer Zelfvertrouwen zet jou ongetwijfeld op het juiste spoor!