Wat doet onzekerheid met je gezondheid?

Onzekerheid, veel mensen kampen ermee, de één meer dan de ander. Onzekerheid kan je permanent parten spelen, maar het kan natuurlijk ook dat je je in bepaalde situaties onzeker voelt. Als dat situaties zijn waar je niet vaak voor staat, zoals het toespreken van een vol stadion, dan is het niet zo erg. Maar als je onzeker bent over dingen waar je dagelijks mee te maken hebt dan wordt het een ander verhaal. Zeker als die onzekerheid een negatieve invloed heeft op je gezondheid.

Wat kunnen de gevolgen zijn van onzekerheid voor je gezondheid?

Als je heel onzeker bent dan kan dat leiden tot gezondheidsklachten. Het kan gebeuren dat je vaak wakker ligt omdat je piekert over zaken waar anderen luchtig overheen stappen. Het kan ook zijn dat je voortdurend stress ervaart omdat je het gevoel hebt dat wat je doet niet goed genoeg is. Dit kan op je werk zijn, maar ook in je privé situatie. Deze zaken kunnen leiden tot typische stressklachten zoals hoofdpijn en concentratiestoornissen. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot ernstige lichamelijke klachten waarvoor je door een arts behandeld moet worden.

Onzekerheid kan al op jonge leeftijd een rol spelen

Je kunt als kind al op jonge leeftijd te maken krijgen met onzekerheid. Dit kan komen doordat je ouders je onvoldoende stimuleren om dingen te leren en te ontdekken. Het kan ook komen door pesten op school. Uiteraard kunnen ook kinderen gezondheidsklachten krijgen door onzekerheid. Ze kunnen gaan bedplassen of last krijgen van slaapproblemen of nachtmerries. Een jeugd vol onzekerheden en negatieve ervaringen kan er bovendien voor zorgen dat je ook als volwassene niet zeker bent van jezelf. De situatie kan op latere leeftijd verergeren omdat er als volwassene nu eenmaal meer van je wordt verwacht als het op daadkrachtig handelen aankomt.

Onzekerheid in de thuissituatie

Als je een partner hebt die je voortdurend het gevoel geeft dat je dom bent of die je steeds weer het gevoel geeft dat je tekort schiet, dan kan dit leiden tot een intens gevoel van onzekerheid. Zeker als het gepaard gaat met huiselijk geweld kunnen de gevolgen ernstig zijn. Als dit aan de orde is, dan is het natuurlijk van het grootste belang dat je actie onderneemt. Als een gesprek met je partner, eventueel onder leiding van een deskundige, geen oplossing biedt dan zal je uiteindelijk de keuze moeten maken of je de relatie wilt beëindigen en hier indien nodig hulp bij zoeken.

Onzekerheid op je werk

Pesten op het werk krijgt gelukkig steeds meer aandacht. Steeds meer werkgevers zijn er alert op als medewerkers onheus worden bejegend door collega’s of leidinggevenden. Pesten komt helaas niet alleen onder kinderen en jongeren voor maar ook bij volwassenen. Zeker als je door meerdere collega’s wordt gepest of genegeerd kan dit grote gevolgen hebben voor je prestaties op het werk en daarnaast uiteraard ook op je gezondheid. In geval van pesten op het werk kun je contact opnemen met je leidinggevende. Als het juist je leidinggevende is door wie je wordt gepest dan kun je een gesprek aanvragen met personeelszaken of je kunt naar een externe vertrouwenspersoon stappen.

Ga aan de slag met je onzekerheid

Als je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Voor je werk, voor relaties, voor vriendschappen. Het kan je leven een stuk minder leuk maken. Natuurlijk is het niet nodig dat jij altijd als eerste ergens op af stapt of op de tafel staat te dansen tijdens een feest. Maar meer zelfvertrouwen maakt je leven wel gelijk een stuk leuker en vaak ook makkelijker. Je kunt werken aan je zelfvertrouwen door de cursus ‘Blijvend meer zelfvertrouwen’ te volgen. Deze cursus leert je om zelfverzekerder over te komen in verschillende situaties.

Laat je talenten zien

Een goede manier om je minder onzeker te voelen is om je talenten te laten zien. Dat kan zowel op je werk als in de privé situatie. .Als mensen zien waar je heel goed in bent en ze prijzen je daarvoor dan krijg je vanzelf meer zelfvertrouwen. Natuurlijk moet je wel het juiste moment uitkiezen om je talenten aan te bieden. Opdringerigheid wordt vaak niet gewaardeerd en zal er uiteindelijk voor zorgen dat je zelfvertrouwen weer een deuk oploopt.

Een make-over kan je meer zelfvertrouwen geven

Als je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt en dit gaat zo ver dat je gezondheid eronder lijdt, dan kun je overwegen om wat aan je uiterlijk te doen. Je hoeft er niet als een filmster bij te lopen, maar soms kunnen kleine aanpassingen al wonderen doen. Ga naar de kapper of trakteer jezelf op een nieuwe outfit. Bezoek een schoonheidsspecialiste als je een slechte huid hebt, hier kan veel aan worden gedaan. Als je weet dat je er goed uitziet, dan voel je je vaak ook meteen een  stuk zekerder.

Een relatie is in principe voor iedereen weggelegd

Vandaag de dag zijn steeds meer mensen single. Sommigen kiezen daar zelf voor. Als jij single bent omdat je onzeker bent of anderen je wel leuk genoeg vinden dan is de kans groot dat je je erg alleen voelt. Wil je dolgraag een relatie, dan kun je je bijvoorbeeld inschrijven bij een relatiebemiddelingsbureau. Zij kijken naar je karakter, hobby’s en interesses en proberen daar een goede match bij te vinden. De kans dat dit succesvol is, is vaak groter dan wanneer je online gaat daten of afwachtend in een kroeg aan de bar gaat zitten in de hoop dat iemand je aanspreekt.

Een cursus kan helpen om van je onzekerheid af te komen

Eigenwaarde vergrotenWanneer je last hebt van onzekerheid en je hebt daar zoveel hinder van dat je er gezondheidsklachten van krijgt, dan is het natuurlijk belangrijk om hier niet mee rond te blijven lopen.

Door een cursus ‘Blijvend meer zelfvertrouwen’ te volgen leer je door middel van oefeningen in de praktijk hoe je je zekerder kunt voelen in verschillende situaties.

Je leert om je mening te geven of om vragen te stellen als iets je niet duidelijk is. Hierdoor kun je bijvoorbeeld beter functioneren op je werk of in sociale contacten met anderen.

Leave a Comment