Wat doen tegenslagen met je zelfvertrouwen?

We hebben allemaal weleens te maken gehad met een tegenslag. Deze kan een grote impact hebben, maar het kan ook om iets kleins en iets simpels gaan. Hoe groot of hoe klein de tegenslag ook is, dit doet iets met ons allemaal en het maakt vaak ook wat indruk. Hoe zit dat eigenlijk met ons zelfvertrouwen? Wat doen tegenslagen met je zelfvertrouwen?

Het zou inderdaad zo kunnen zijn dat tegenslagen iets met je zelfvertrouwen kunnen doen. Je kunt je onzekerder gaan voelen of even flink balen van jezelf op zo’n moment. Heb je een gezonde dosis zelfvertrouwen? Dan kun je wat makkelijker over een tegenslag heen stappen en hiermee omgaan.

Wil je nu meer weten over wat tegenslagen met je zelfvertrouwen doet of kun je wat tips gebruiken voor het omgaan met tegenslagen? Dat is geen probleem, want daar kan ik je bij helpen. Lees het artikel gewoon tot het einde en je weet straks alles over wat tegenslagen met je zelfvertrouwen kunnen doen.

Wat doen tegenslagen met je zelfvertrouwen?

Wat doen tegenslagen met je zelfvertrouwen?

Om te beginnen hebben wij als mensen allemaal weleens te maken of te maken gehad met tegenslagen. Of dat nu werk gerelateerd of in je privéleven is. Eigenlijk is geen enkel mens uitgezonderd als het gaat om tegenslagen. Het hoort nu eenmaal bij het leven en het is iets waar we mee om moeten leren gaan.

Misschien heb je een promotie gemist op je werk, ben je te laat gekomen op school of is die ene goede vriend niet op komen dagen. Tegenslagen komen in allerlei soorten en maten voor.

Hoe zit dat met je zelfvertrouwen? Keldert deze dan niet heel erg omlaag? Je zou misschien zeggen van wel. Dat klopt ook wel een beetje. Tegenslagen kunnen inderdaad iets doen met je zelfvertrouwen. Zo kun je je bijvoorbeeld wat onzekerder gaan voelen of baal je op zo’n moment flink van jezelf.

Nu is het wel zo dat wanneer jij over een gezonde dosis zelfvertrouwen beschikt, je goed in je vel zit, en zelfvertrouwen iets is wat je vanaf je jeugd is aangeleerd, je een tegenslag wat beter kunt verwerken en naast je neer kunt leggen. Tuurlijk baal je ervan en ben je misschien verdrietig, maar je bent in staat om vanuit daar verder te gaan.

Wanneer je zelfvertrouwen wat lager ligt, is een tegenslag verwerken een stuk lastiger en kun je je hierdoor nóg onzekerder gaan voelen. Laag zelfvertrouwen kan bijvoorbeeld ontstaan door een verleden met pesten of doordat je dit nooit hebt meegekregen van je ouders. Het is dus belangrijk dat je beschikt over een gezonde dosis zelfvertrouwen en dat je leert met tegenslagen om te gaan.

Is iedereen onzeker?

Bij het zien van mensen die barsten van het zelfvertrouwen kun je je automatisch onzeker gaan voelen. Onzeker over jezelf of over je prestaties.

Het lijkt alsof iedereen om je heen veel zelfvertrouwen heeft en dat jij de enige bent die zich zo voelt. Is dat ook echt zo?

Wat doen tegenslagen met je zelfvertrouwen?

Iedereen kan weleens onzeker zijn en dat is eigenlijk ook vrij normaal. Je hoeft er dus helemaal niet vanuit te gaan dat jij de enige bent in je omgeving die zich onzeker voelt, want dat is niet zo. Wist je dat onzeker zijn heel erg menselijk is?

Hoe kun je omgaan met tegenslagen?

Zoals je hebt kunnen lezen krijgt iedereen weleens te maken met een tegenslag en die is niet altijd even groot. Hoe groot of hoe klein deze ook is, het is vrijwel altijd erg vervelend en je kunt hierdoor flink in de put raken.

Zeker als je niet zoveel zelfvertrouwen hebt, kan een kleine tegenslag al flink bij je binnenkomen en indruk maken. Dat is helemaal niet gek. Je zit tenslotte al niet zo lekker in je vel en dan komt er ook nog eens iets bovenop.

Tips verwerken tegenslag

Het is in zo’n geval belangrijk om te proberen om te gaan met de tegenslagen die op je pad kunnen komen. Hoe je kunt omgaan met tegenslagen? Hieronder vind je wat tips die jou misschien wel kunnen helpen daarbij. Het is in ieder geval het proberen waard.

  • Komen er veel emoties los bij een tegenslag? Daar hoef je je niet voor te schamen en het is al helemaal niet gek. Een tegenslag kan zorgen voor boosheid, frustratie of zelfs verdriet. Laat het er maar zijn en krop het niet allemaal op. Door het te laten zijn voel je je een stuk lichter en opgelucht.
  • Is er iemand in je omgeving met wie je erover kan praten? Niet alleen lucht het op om over een tegenslag te praten, misschien heeft diegene wel wat tips voor je. Praat erover met een goede vriend, vriendin, één van je ouders of met een collega waar je goed mee overweg kunt.
  • Focus je er vooral niet te veel op. Op deze manier kun je een kleine tegenslag al vrij snel groter maken. Focus je liever op al het positieve wat er in je leven speelt, hoe klein of hoe simpel dit ook lijkt.
  • Praat jezelf geen schuldgevoel aan na een tegenslag. Je kunt er tenslotte niet altijd iets aan doen. Dingen gebeuren nu eenmaal en jezelf een gigantisch schuldgevoel aanpraten is helemaal niet op zijn plek. Ook jij bent maar een mens en je doet je best.

Conclusie

Hoewel ieder mens te maken krijgt of te maken heeft gekregen met tegenslagen, hoeft dat niet direct te betekenen dat iedereen hier goed mee om kan gaan. In het artikel hebben we alles besproken over tegenslagen en wat dit voor effect kan hebben op je zelfvertrouwen. Mocht je hier wat meer over willen weten, dan raad ik je aan om even terug te scrollen naar boven.

Blijvend ZelfvertrouwenZeker als je weinig zelfvertrouwen hebt en je bent onzeker, is een tegenslag wel het laatste wat je kunt gebruiken. In zo’n geval zou je graag meer zelfvertrouwen willen. Dat hoeft niet moeilijk of onmogelijk te zijn. Volg gewoon de cursus Blijvend Zelfvertrouwen en leer hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen.

Blijvend Zelfvertrouwen is een cursus die helemaal online gevolgd kan worden. Van ervaren professionals leer jij alles over zelfvertrouwen en hoe je dit kunt vergroten. De cursus wordt gegeven door instructievideo’s en effectieve praktijk opdrachten. Ook jij kunt straks veel zelfvertrouwen hebben en omgaan met zelfvertrouwen.

Leave a Comment