Waarom heb ik weinig zelfvertrouwen? – Je hebt opgemerkt dat je weinig zelfvertrouwen hebt. Hier is niks meer aan te doen. Althans, zo sta je er op dit moment in. Dit kan namelijk een vrij moedeloos gevoel geven. Alsof alles verloren is. Zeker als je je omgeving bekijkt. Het lijkt alsof jouw gehele sociale omgeving bulkt van het zelfvertrouwen. Alles gaat ze voor de wind.
Toch is dit een vertekend beeld. Doordat je over weinig zelfvertrouwen beschikt, focus je je meer op jouw omgeving. Dit maakt dat je jezelf naar beneden gaat halen. Bij hun gaat alles goed en bij jou gaat alles fout. Dit is een vertekend beeld. Want hoe uitzichtloos de situatie op dit moment ook lijkt, weet dat dit niet zo hoeft te zijn en zo hoeft te blijven.
In dit blogbericht krijg je antwoord op de vraag; waarom heb ik weinig zelfvertrouwen? Bovendien leer je aan de hand van een aantal tips, hoe je dit effectief kunt opbouwen. Lees het blogbericht helemaal tot het eind en je kunt aan de slag gaan.
Waarom heb ik weinig zelfvertrouwen?
Je hebt weinig zelfvertrouwen. Heb je dit zelf opgemerkt? Dan heb je al een stapje in de goede richting gezet. Dit geeft namelijk aan, dat je ook bereid bent om hieraan te gaan werken. In dit blogbericht ga je hier meer over kunnen lezen.
Je hebt het in de introductie al kunnen lezen. Door te weinig zelfvertrouwen, word jouw focus al vrij snel op jouw sociale omgeving gelegd. Bij hun gaat alles goed. Ze lijken te bulken van het zelfvertrouwen. In de praktijk werkt dit vaak anders. Hoeveel zelfvertrouwen iemand ook lijkt te hebben, iedereen heeft bepaalde onzekerheden. Dat is heel normaal.
Waarom heb ik weinig zelfvertrouwen? Dat vraag je je vast af. In dit geval kunnen we ook spreken van een ‘gebrek aan zelfvertrouwen.’ Wat je vaak ziet, is dat dit tijdens de kinderjaren ontstaat. Als kind hoor je een bepaalde mate van zelfvertrouwen mee te krijgen. Voornamelijk van jouw ouders. Heb je dit niet meegekregen, was de thuissituatie onveilig of waren jouw ouders onzeker? Dan heb je dit als kind gemist. Dit maakt dat je ook later in je leven over weinig zelfvertrouwen kan beschikken.
Daarbij spelen externe situaties ook een rol. Hierbij kun je denken aan een pestverleden of aan traumatische ervaringen. Ook hierdoor kan een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaan. Dit draag je in je volwassen leven nog met je mee.
Heb jij weinig zelfvertrouwen? Deze 3 tips kunnen jou hierbij helpen!
Eén ding is zeker; jij wil over meer zelfvertrouwen beschikken. Dit maakt dat je lekkerder in je vel zit, dingen durft te ondernemen en haalbare doelen kunt stellen. En dit zijn nog maar enkele voorbeelden. Denk je eens in, hoe fijn het zou zijn als je meer zelfvertrouwen krijgt.
Zoals eerder gezicht, lijkt de situatie op dit moment nog wat uitzichtloos. Je zit in een cirkel waar je niet zo gemakkelijk uit komt. Toch hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Als het gaat om zelfvertrouwen, ben jij zelf de sleutel tot succes. Jij bent namelijk in staat, om jouw zelfvertrouwen op te bouwen. Wat een mooi vooruitzicht.
Hier kun je vast wat tips bij gebruiken. Dat komt dan goed uit. Die kun je hieronder namelijk vinden.
Tip 1: Houd je niet teveel met anderen bezig
Wanneer je over weinig zelfvertrouwen beschikt, leg je de focus vaak op anderen. Dit kan zelfs automatisch en vanzelf gaan. Je voelt je onzeker over jezelf en dus kijk je liever naar een ander.
Een ander lijkt het dan ook altijd beter te doen. Het uiterlijk en maatschappelijke prestaties bijvoorbeeld. Vergelijken noemen we dat. Dit kan maken dat het onzekere gevoel versterkt word en je dieper in de put raakt.
Verleg de focus liever naar de positieve punten van jezelf. Waar voel je je goed over? En wat kan jij goed? Pak eens pen en papier erbij. Schrijf het voor jezelf op, om dit beeldend te maken. Hierbij mag je best hulp vragen van jouw omgeving, om je op weg te helpen hierbij.
Tip 2: Werk aan een zelfverzekerde houding
Wanneer je je rot of onzeker voelt, is dit terug te zien aan jouw houding. Je kruipt wat meer in je schulp. Je schouders gaan hangen, staan onder spanning en je loopt wat meer voorovergebogen. Geen gek verschijnsel. Maar of het helpt? Dat niet. Bovendien erg pijnlijk voor rug, schouders en nek.
Probeer daarom eens te werken aan je houding. Loop eens rechtop en laat je schouders ontspannen vallen. Het lijkt in theorie niks uit te maken, maar in de praktijk zul je versteld staan van het resultaat. Het draagt wel degelijk bij.
Tip 3: Zie fouten maken als iets positiefs
“Fouten maken, dat is toch altijd iets negatiefs?” Grote kans dat dit jouw denkwijze is. Over het algemeen worden fouten gezien als falen of als not done. Toch zit er een positieve twist aan. Daarom dat ik je deze tip ook wil meegeven.
Zie fouten maken als iets positiefs. Fouten zijn er niet zomaar. Niet om je te pesten of om je rot te laten voelen. Deze zijn er om van te leren. Door een fout te maken en hier leer uit te trekken, ben je in staat om het de volgende keer anders aan te pakken. Het gevolg? Een succesresultaat. Hoe mooi is dat?
Conclusie – Werk effectief aan jouw weinige zelfvertrouwen
Waarom heb je weinig zelfvertrouwen? Grote kans dat je je dit afvraagt. Je bent tenslotte niet voor niks bij dit blogbericht terecht gekomen. Je bent op zoek naar antwoorden.
In het blogbericht hebben we besproken waar een gebrek aan zelfvertrouwen vandaan kan komen. Zoals je hebt kunnen zien, hebben de kinderjaren een grote invloed hierop. Dat is duidelijk. Bovendien heb je een aantal tips gekregen die jouw de nodige handvaten kunnen geven.
Zou jij effectief willen werken aan jouw weinige zelfvertrouwen of heb je simpelweg een klein zetje nodig? Ook daar hoef je niet lang naar te zoeken. Meld je in dat geval aan voor de cursus Blijvend Zelfvertrouwen. Een online cursus die jou helpt bij het effectief opbouwen van zelfvertrouwen. Dit met behulp van opdrachten, instructievideo’s en professionals. Ook jij verdient het om lekker in je vel te zitten.