Iedereen ervaart weleens een onzekere periode. Het is normaal en vaak gaat dit ook weer vanzelf over. Bij een gebrek aan zelfvertrouwen liggen die verhoudingen anders. Dit kan veel meer impact hebben. Waar komt een gebrek aan zelfvertrouwen vandaan?
Een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaat vrijwel altijd in de kinderjaren, omdat het zelfvertrouwen zich tijdens deze jaren hoort te ontwikkelen. Door verschillende oorzaken kan hier een gebrek aan ontstaan, wat later in je leven weer gevolgen zou kunnen hebben. Alles is met elkaar verbonden als het ware.
Waar een gebrek van zelfvertrouwen vandaan komt, hoe het voelt en wat de gevolgen hiervan zijn? Die antwoorden ga je allemaal kunnen vinden in dit blogbericht. Ik raad je aan om deze helemaal tot het einde te lezen, zodat je over alle informatie beschikt die je nodig hebt of naar je benieuwd naar bent.
Waar komt een gebrek aan zelfvertrouwen vandaan?
In de meeste gevallen is een gebrek aan zelfvertrouwen niet iets wat zomaar uit de lucht komt vallen. Daar gaat namelijk iets aan vooraf. De oorzaken hiervan zijn vrijwel altijd anders, omdat ieder mens natuurlijk ook anders is en andere dingen heeft meegemaakt. Waar een gebrek aan zelfvertrouwen precies vandaan komt, dat kan om het volgende gaan:
- Je hebt een verleden gehad met pesten. Met name tijdens de jeugd kan dit een grote impact hebben, waardoor je dit je latere leven nog met je mee kan nemen. Hierdoor heeft het zelfvertrouwen zich niet goed kunnen ontwikkelen of heeft het een flinke klap gehad.
- Tijdens je opvoeding heb je niet meegekregen van je ouder(s) wat zelfvertrouwen is en hoe je dit kunt ontwikkelen. Als kind spiegel je het gedrag van je ouders.
- De thuissituatie was niet veilig. Doordat je je onveilig voelt thuis, is het lastiger om zelfvertrouwen te krijgen en te behouden.
- Als kind heb je weinig tot geen complimentjes gekregen. Met andere woorden; er is je nooit verteld dat je het goed hebt gedaan. Bijvoorbeeld door je ouders, leerkrachten of andere mensen om je heen. Uiteindelijk kan ook dat ervoor zorgen dat je een gebrek aan zelfvertrouwen ontwikkeld.
Wat je duidelijk opvalt aan de bovenstaande punten, is dat de jeugd essentieel is. Tijdens de kinderjaren leer je het zelfvertrouwen namelijk te ontwikkelen, om dit in je verdere leven met je mee te nemen en verder te ontwikkelen. Ontstaat er tijdens deze jaren een kink in de kabel, dan kan daar dus een gebrek aan zelfvertrouwen uit ontstaan.
Het is alles behalve nodig om jezelf hier de schuld van te geven. Je kunt er vaak helemaal niks aan doen. En wist je dat hier nog steeds iets aan te doen is? Er is namelijk nog helemaal niks verloren.
Wat is een gebrek aan zelfvertrouwen?
Waar het voor ons mensen heel normaal is om onzeker te zijn over bepaalde dingen, is dat bij een gebrek aan zelfvertrouwen een ander verhaal.
Bij een gebrek aan zelfvertrouwen ben je namelijk niet zomaar onzeker, maar beschik je over heel weinig of zelfs geen enkel zelfvertrouwen. Je hebt geen enkel vertrouwen in je eigen kwaliteiten en je vindt het lastig om bepaalde dingen tot een goed einde te kunnen brengen. Puur en alleen doordat je niet over voldoende zelfvertrouwen beschikt.
Een gebrek aan zelfvertrouwen is in dit geval dus niet te vergelijken met onzekerheid. Zeker als je kijkt naar hoe het voelt en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Later in dit artikel gaan we het daar uitgebreider over hebben. Lees dus vooral even verder.
Wat voel je hierbij?
Hoewel een gebrek aan zelfvertrouwen op het eerste gezicht weinig impact lijkt te hebben, is het tegendeel echter waar. Zeker bij wat je voelt en ervaart. Het kan namelijk veel gevoelens naar boven halen en deze zijn niet altijd even positief.
Wat voel je bij een gebrek aan zelfvertrouwen? Ieder mens is anders en ervaart ook andere gevoelens. Hier is dus geen feitelijke lijn in te trekken. Over het algemeen zou je het volgende kunnen voelen en ervaren:
- Angstige gevoelens
- Moeite met jezelf of andere vertrouwen
- Emotioneel
- Het gevoel alsof je in je schulp wilt kruipen
- Onzekerheid
- Het verliezen van zin om dingen te ondernemen
Gebrek aan zelfvertrouwen gevolgen
Dat je een bepaalde periode wat onzekerder bent of wat minder lekker in je vel zit, dat kan gebeuren. Dat hebben we allemaal weleens en in de meeste gevallen gaat dit met de tijd vanzelf weer over.
Bij een gebrek aan zelfvertrouwen kan dat anders gaan. Omdat het in de meeste gevallen in de kindertijd is ontstaan, is het wat dat betreft wat hardnekkiger en kunnen de gevolgen ook anders zijn. Wat zijn de gevolgen van een gebrek aan zelfvertrouwen?
Wanneer we kijken naar de gevolgen, zal het je voornamelijk opvallen dat het psychische gevolgen zijn. Een aantal gevolgen kunnen zijn dat er een eetstoornis ontwikkeld kan worden, een depressie of een angst voor sociale gelegenheden waar veel mensen bij aanwezig zijn. Het liefst vermijd je die dan ook. Mochten zulke psychische klachten naar de oppervlakte komen, is het altijd goed om een professional in te schakelen voor hulp.
Conclusie – Zo kun je het herstellen
In de meeste gevallen komt het niet allemaal zomaar uit de lucht vallen. Hier gaat iets aan vooraf. Voornamelijk de kinderjaren zijn hierin cruciaal en spelen dan ook een grote rol. Je weet hoe een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaat en hoe dat zou kunnen voelen.
Hoe groot of hoe klein het gebrek aan zelfvertrouwen ook is, het is best vaak op te lossen. Hier kun je namelijk zelf mee aan de slag gaan om dit als het ware te herstellen. Dit herstellen kun je samen met de cursus Blijvend Zelfvertrouwen doen.
Blijvend Zelfvertrouwen is een online cursus die gericht is op het krijgen van meer zelfvertrouwen. Hier krijg je hulp bij van professionals, wat vaak ontzettend fijn is. Zo hoef je het niet alleen te doen. Door wekelijkse praktijkopdrachten en video-instructies ga je hier actief mee aan de slag. Meld je vandaag nog aan en ga direct aan de slag.