Vertrouwen winnen bij jezelf | Zo win je je zelfvertrouwen terug

Als we het hebben over vertrouwen winnen, zijn er verschillende vormen. Zo komt het vaker voor, dat mensen het vertrouwen van hun partner willen terugwinnen. Maar ook bij onze huisdieren herkennen we dit. Bijvoorbeeld het vertrouwen winnen van je hond. Hoewel het belangrijk is dat je op anderen kan bouwen, is het misschien nóg belangrijker om op jezelf te vertrouwen.

Jezelf vertrouwen is belangrijker dan je denkt. Het zorgt er niet alleen voor dat je lekker in je vel zit, maar ook dat je gestelde doelen en ambities achterna durft te gaan. Je schat jezelf naar waarde en je weet, zonder de bevestiging van anderen, over welke kwaliteiten je beschikt.

Heb je geen vertrouwen in jezelf? Merk je dat je dat je daardoor beperkt wordt? Gelukkig is daar iets aan te doen. In dit artikel gaan we je meer vertellen. Zo vertellen we hoe je het vertrouwen bij jezelf terug kunt winnen. Ben je nieuwsgierig geworden? Het enige wat jij hoeft te doen, is de tekst tot het einde te lezen. Laten we snel beginnen.

Wat is vertrouwen in jezelf?

Laten we eerst eens teruggaan naar de kern. Voordat we je meer vertellen over vertrouwen winnen, beginnen we eerst bij het begin. Want, wat betekent vertrouwen in jezelf eigenlijk?

Dat kan lastig zijn om uit te leggen. Laten we vooropstellen, dat dit gebaseerd is op een gevoel. Ieder persoon ervaart dit op zijn of haar eigen manier. Daardoor kan het gevoel moeilijk gevangen worden. De één voelt genoeg moed om op de voorgrond te treden, terwijl de ander uit durft te komen voor zijn of haar mening.

Vertrouwen in jezelf, ook wel zelfvertrouwen genoemd, betekent dat je jezelf naar waarde schat. Dat klinkt misschien zweverig, maar zoals eerder gezegd, is dit vooral gebaseerd op je eigen gevoel. Als je over een gezonde dosis zelfvertrouwen beschikt, dan ben in je staat tot het volgende:

  • Keuzes maken. Je durft je eigen keuzes te maken, zonder dat je aan iemand anders bevestiging vraagt. Jij weet zelf dat je het juiste doet en hier sta je volledig achter.
  • Realistische doelen stellen. Als je genoeg vertrouwen hebt in jezelf, kun je doelen stellen. Dat is niet het enige, want deze zijn ook haalbaar en realistisch. Jij weet namelijk precies wat je kunt en wat je daarvoor nodig hebt.
  • Kwaliteit van leven. Doordat je je goed voelt over jezelf en jezelf accepteert, krijg je hier kwaliteit van leven voor terug. Onzekerheden kunnen namelijk een groot obstakel vormen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe vertrouwen in jezelf voelt. Als je het vertrouwen in jezelf kwijt bent, dan wil je dit terugwinnen. Zo sta je sterker en positiever in het leven.

Vertrouwen terug winnen bij jezelf

Waarom ben ik mijn vertrouwen kwijt?

Dat kan verschillende oorzaken hebben en ook dat is bij iedereen anders. Dit kan simpel zijn, maar ook complex. Zo kun je het vertrouwen in jezelf verliezen, door bijvoorbeeld een tegenslag. Dit kan een ontslag zijn, het verliezen van een vriendschap, het beëindigen van een relatie of door een affaire.

Deze situaties maken dat de onzekerheden toenemen. Je kunt het gevoel hebben dat het aan jou lag of dat jij dit had kunnen voorkomen. Het kan lastig zijn om dit te relativeren.

Nu kun je je vertrouwen ook kwijtraken door bijvoorbeeld mentale problemen of door een vervelende ervaring. De oorzaak achterhalen kan belangrijk zijn, want dit geeft een richting waar je naartoe wilt werken. Vaak kun je samen met een professional achterhalen waarom je je vertrouwen kwijt bent. Dit kan bijvoorbeeld met een zelfvertrouwen coach. Nu kun je zelf ook het één en ander doen om vertrouwen te winnen.

Vertrouwen winnen tips

Vertrouwen winnen bij jezelf? Dit zijn 5 handige tips

Als je je zelfvertrouwen kwijt bent of deze is laag, dan is het fijn als je dit terugkrijgt. Zoals je eerder al kon lezen, zorgt dit ervoor dat je je gelukkiger voelt en plezier hebt in de dingen die je doet. Wist je dat je de eerste stappen zelf kunt zetten?

Met de 5 onderstaande tips willen we je helpen om je vertrouwen terug te winnen. Met andere woorden: je zelfvertrouwen terugkrijgen. Houd er wel rekening mee, dat de tips geen garantie zijn. Je vertrouwen terug winnen kun je niet binnen enkele dagen winnen. Dit heeft tijd nodig. Maar, uiteindelijk is dit de moeite waard.

  1. Geef je grenzen aan. Zet je anderen op de eerste plaats? Dat siert jou, maar op deze manier kan je je vertrouwen niet terug winnen. Het kan je zelfs onzekerder maken. Durf je grenzen aan te geven en zeg ook eens ‘nee’. Dit is uiteindelijk een overwinning.
  2. Durf je te ontwikkelen. Begin je liever niet aan iets nieuws? Misschien ben je bang om fouten te maken. Maar door juist voor ontwikkeling te gaan, kun je veel voldoening krijgen.
  3. Noteer je gedachten. Dagelijks gaan er heel wat gedachten door je heen. Als je onzeker bent, zijn veel van deze gedachten negatief en deze laten je zelfvertrouwen kelderen. Noteer deze gedachten eens, zodat je ziet wat je denkt en dit kunt relativeren.
  4. Sta rechtop. Als je er goed uitziet, dan voel je je ook goed. Dit is een simpel en handig trucje om toe te passen. Loop rechtop en zet je schouders trots naar achteren. Jij mag er zijn.
  5. Vier je successen. Hoe klein je successen ook zijn, sta er bewust bij stil. Je mag trots zijn op jezelf en dit zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen groeit. Zo laat je jezelf zien dat je het wél kan.

Conclusie – Vertrouwen winnen doe je zo!

Blijvend ZelfvertrouwenIn dit artikel stond vertrouwen winnen centraal. Er zijn verschillende oorzaken waardoor je je vertrouwen kwijt bent geraakt. Bijvoorbeeld door het beëindigen van een relatie of door een vervelende ervaring. Naast onze 5 tips, zijn er nog andere stappen die je kunt ondernemen. Zo is de cursus Blijvend Zelfvertrouwen een grote aanrader.

In deze cursus krijg je persoonlijke begeleiding en online opdrachten. Tijdens deze weken durende cursus, kun je je vertrouwen terug winnen en leer je je eigen onzekerheden kennen. Meld je vandaag nog aan en begin aan je nieuwe leven.

Leave a Comment