Hoe kan ik vertrouwen opbouwen binnen een vriendschap?

Vertrouwen opbouwen – Door een vriendschap voel je je geliefd, begrepen en geaccepteerd. Wist je dat vriendschappen veel invloed hebben op je algehele gezondheid? Zo voel je je bijvoorbeeld gelukkiger en sta je positiever in het leven. Helaas zijn niet alle vriendschappen vanzelfsprekend, want deze kan beschadigen.

Nu zijn niet alle vriendschappen verloren. Nee, want je kunt de vertrouwensband opnieuw opbouwen. Vaak begint dit bij jezelf. Wil je weten hoe je het vertrouwen binnen een vriendschap weer kunt opbouwen? In dit artikel geven we je informatie en tips die je daarbij helpen. We nodigen je uit om verder te lezen!

Wat betekent vertrouwen opbouwen?

In dit artikel staat “vertrouwen opbouwen” centraal. Zoals je in de introductie kon lezen, zoomen we vooral in op vriendschappen. Maar voor het zover is, willen we je eerst belangrijke basisinformatie geven. Misschien weet je niet wat vertrouwen opbouwen precies betekent.

Vertrouwen opbouwen betekent, dat je je vaardigheden gaat verbeteren en werkt aan jezelf. Je kunt het vertrouwen in een ander opbouwen, maar je kunt ook het vertrouwen in jezelf herstellen. Dit noemen we zelfvertrouwen.

Wist je dat iedereen vertrouwen op een andere manier ervaart? Dat heeft te maken met het gevoel dat je erdoor krijgt en dat is niet bij iedereen hetzelfde. Dat is overigens ook bij zelfvertrouwen het geval.

In de eerste plaats is vertrouwen in jezelf belangrijk. Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je gelukkig in het leven staat, je doelen kunt behalen en dat je je kwaliteiten kunt benutten. Maar ook het vertrouwen in een vriendschap is essentieel. Dat brengt het volgende met zich mee:

Vertrouwen opbouwen vriendschapsband

  • De band wordt hechter: Als jullie op elkaar vertrouwen, merk je dat dit een positieve uitwerking heeft voor de vriendschap. Jullie band wordt sterker en jullie kunnen op elkaar bouwen.
  • Acceptatie: Hebben jullie allebei een andere mening of andere doelen? Dat hoeft binnen een vriendschap geen probleem te zijn. Je kan jezelf zijn en je hoeft je niet anders voor te doen. Dit heeft opnieuw een positieve werking op je mentale gezondheid en kwaliteit van leven.
  • Veiligheid: Wanneer je elkaar volledig vertrouwt, voel je je veilig genoeg om alles aan elkaar te vertellen. Je weet dat de ander hier vertrouwelijk mee omgaat. Er valt een last van je schouders af en als je je hart kunt luchten. Heb jij zo’n vriend of vriendin bij wie dit kan?

Waarom vertrouwen opbouwen in een vriendschap?

Vertrouwen binnen een vriendschap is een belangrijke bouwsteen voor acceptatie en een hechte band. Nu kunnen er redenen zijn waarom dit vertrouwen opnieuw opgebouwd moet worden:

Het vertrouwen is beschadigd

Er kunnen verschillende situaties voorbijkomen die de vriendschap, en dus ook het vertrouwen, hebben beschadigd. Wat zich precies heeft voorgevallen, dat is bij iedere vriendschap anders.

Dit kan gaan om het afzeggen van afspraken, het verder vertellen van informatie of door een partner die tussen de vriendschap komt te staan. Dit zijn teleurstellingen, die gevolgen hebben voor de vriendschapsband.

Vertrouwensband opbouwen tips

Je hebt weinig zelfvertrouwen

Je kunt een ander pas vertrouwen als je jezelf vertrouwt. Jouw onzekerheid kan ervoor zorgen dat je ook een ander wantrouwt. Onzekerheid kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een angstige gebeurtenis, een pestverleden of door een onveilige jeugd.

Maar ook een beschermde jeugd kan een rol spelen. Hierbij leer je niet zelfstandig te worden en zelfvertrouwen op te bouwen. Een vertrouwensband met jezelf opbouwen is eveneens zo belangrijk. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan ervoor zorgen dat anderen over je heen lopen, je afhankelijk bent van een ander of dat je het lastig vindt om de vriendschap te onderhouden.

5 tips voor vertrouwen opbouwen in je vriendschap

Vriendschappen verrijken je leven, geven je plezier en zorgen ervoor dat je meer levensgeluk ervaart. Zelfs als jullie band al ijzersterk is, kunnen jullie het vertrouwen verder opbouwen. Met andere woorden; de vriendschapsband sterker maken. Een goede vertrouwensband opbouwen gaat niet van de één op de andere dag, maar het is niet onmogelijk:

  1. Omarm verschillen. We zijn allemaal anders en uniek. In een vriendschap kan dat voor discussies of meningsverschillen zorgen. Het is juist de kunst om elkaar en de bijkomende verschillen te accepteren. Dit schept vertrouwen en respect voor elkaar.
  2. Deel je fouten. Er is niemand die geen fouten maakt, hoe groot of hoe klein ze ook zijn. Deel deze fouten om het volste vertrouwen van een ander te krijgen. Naast dat dit de meest hilarische gesprekken oplevert, laat je zien wie je écht bent.
  3. Geef complimenten. Door iemand anders complimenten te geven, laat je zien dat je de ander ziet en ook bewondering hebt. Zo kun je de vertrouwensband opbouwen en nog sterker maken.
  4. Doe wat je zegt. Beloftes die je niet nakomt, zorgen niet alleen voor frustratie, maar ook voor wantrouwen. Een ander kan het op deze manier lastig vinden om op jou te bouwen en je te vertrouwen. Wil je het vertrouwen juist opbouwen binnen je vriendschappen? Kom je beloftes na en doe wat je zegt.
  5. Toon interesse in de ander. Jij vindt het leuk als iemand geïnteresseerd is in je leven, maar andersom geldt dat net zo goed. Vertel dus niet alleen over jezelf, toon ook interesse in de ander. Hierdoor bouw je de vertrouwensband op, omdat je op deze manier oprecht overkomt en anderen jou ook in vertrouwen durven te nemen.

Conclusie – Zo bouw je zelfvertrouwen op

Een goede vriendschapsband is een bijzondere toevoeging aan je leven. Het is niet zomaar een invulling. Nee, je wordt er gelukkiger van en het zorgt voor meer kwaliteit van leven. Er zijn echter genoeg redenen waarom de vertrouwensband opnieuw opgebouwd moet worden.

Bijvoorbeeld door teleurstellingen. We hebben in dit artikel gedeeld hoe je opnieuw vertrouwen kunt opbouwen binnen je vriendschap. Wist je dat vertrouwen in een ander bij jezelf begint? Als je niet van jezelf houdt, hoe kun je een ander dan waarderen?

Blijvend ZelfvertrouwenAls je zoekt naar een manier om zelfvertrouwen op te bouwen, dan is de cursus Blijvend Zelfvertrouwen een goed idee. Hier leer je onder begeleiding je onzekerheden herkennen en om te zetten naar kwaliteiten!

Leave a Comment