Wil je vertrouwen op jezelf? Dit mechanisme helpt je om gelukkig en zelfverzekerd door het leven te gaan. Daarnaast zorgt vertrouwen op jezelf ervoor dat je keuzes durft te maken en een ander niet boven jezelf stelt. Dat klinkt misschien makkelijk of vanzelfsprekend, maar in de praktijk heb je vast gemerkt dat het tegenovergestelde waar is.
Gelukkig ben je bij dit artikel terecht gekomen. We bespreken eerst wat vertrouwen op jezelf betekent. Daarna krijg je tips om het vertrouwen in jezelf te vergroten. Ben je op zoek naar antwoorden? Lees snel verder om deze te vinden.
Wat betekent vertrouwen op jezelf?
Je kunt veel leren over zelfvertrouwen. Op het internet staan immers genoeg artikelen over dit onderwerp. Allemaal leuk en aardig, maar ieder artikel vertelt je iets anders. Voordat we bespreken of je kunt vertrouwen op jezelf, beginnen we eerst bij de basis. Misschien weet je niet wat het betekent.
“Vertrouw op jezelf”. Het word je vaak genoeg op het hart gedrukt. Er zijn verschillende opvattingen, maar het houdt simpelweg in dat je jezelf waardeert. Nu wil dat niet zeggen dat je jezelf op een voetstuk plaatst, maar wel dat je tot het volgende in staat bent:
Eigen mening
Nederland staat centraal voor vrijheid van meningsuiting. Dat mag wel zo zijn, maar een groot deel van de mensen durft zijn of haar mening niet uit te spreken. Dat kan met onzekerheid te maken hebben. Want stel dat mensen je raar of uitgesproken vinden? Als je vertrouwen hebt in jezelf, dan spreek je je mening wel uit en sta je hier ook achter. Uiteraard kun je dit genuanceerd doen, zonder een ander te kwetsen.
Vertrouwen in doelen
Wil je je eigen business opzetten? Wil je stoppen met roken of heb je een ander doel voor ogen? Vertrouwen in jezelf maakt dat je dit doel kunt stellen. Vervolgens ben je ervan overtuigd dat je je werk tot een succesvol einde kunt brengen.
Omgaan met tegenslag
Het leven is niet alleen rozengeur en maneschijn. Tegenslagen kunnen we niet voorspellen. We weten echter wel dat we er vroeg of laat mee te maken krijgen. Heb je vertrouwen in jezelf? Je kunt met deze tegenslag omgaan. Zo kun je het naast je neerleggen en vat je het niet persoonlijk op. Daarbij kun je een positieve leer trekken uit de tegenslag. Wat ga je de volgende keer anders doen?
Wat zijn de voordelen van vertrouwen op jezelf?
We zijn er achter gekomen wat vertrouwen op jezelf betekent. Ook hebben we vastgesteld waar je toe in staat bent. Graag willen we de voordelen hiervan belichten.
- Je voelt je gelukkiger
- Je zit lekkerder in je vel
- Je gaat zelfverzekerd door het leven
- Je kunt oplossingsgericht denken
Waarom vertrouw ik niet op mezelf?
Merk je dat je geen vertrouwen hebt in jezelf? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Er wordt weleens gedacht dat onzekerheid aangeboren is, maar dat klopt niet. Natuurlijk is je karakter bepalend, maar ook gebeurtenissen en andere omstandigheden hebben invloed op jou als persoon.
Als eerste vormt je jeugd de fundering voor jou als persoon. Is er iets vervelends gebeurd of heb je geen rolmodellen gehad als kind? In dit geval is de kans groter dat het vertrouwen in jezelf niet groeit.
Ook kan een gebrek aan vertrouwen later in je leven ontstaan. Bijvoorbeeld door een traumatische gebeurtenis, medische oorzaak, psychische oorzaak, schulden of door het overlijden van een dierbare. Ook een relatiebreuk kan een oorzaak zijn.
Als je geen vertrouwen hebt in jezelf, dan is het belangrijk om terug te gaan naar de kern. Waar en wanneer is dit ontstaan? Vanuit daar kun je verder werken. Soms is het raadzaam om de hulp van een professional in te schaken. Zeker als je moeite hebt met functioneren.
Hoe kan ik het vertrouwen in mezelf herstellen?
Je kunt je vertrouwen herstellen door hier actief mee aan de slag te gaan. Het is absoluut geen verloren zaak. Wil je weer vertrouwen op jezelf en gelukkig(er) door het leven gaan? We delen 3 tips die je hier misschien bij helpen.
1. Daag jezelf uit
Door een gebrek aan zelfvertrouwen kun je angsten ontwikkelen. Misschien herken je dat wel. Vind je drukbezochte ruimtes spannend? Of durf je een bepaalde outfit niet te dragen? Net als velen anderen, ga je deze obstakels liever uit de weg. Maar als je zelfvertrouwen wil ontwikkelen, dan kan het juist helpen om jezelf uit te dagen en je angsten aan te gaan. Doe dit wel op je eigen tempo.
2. Push jezelf niet
Continue druk heeft een averechts effect. Als je jezelf blijft pushen en uitdagen, kun je oververmoeid raken. Bovendien leg je de lat te hoog voor jezelf. Als je vertrouwen wil krijgen in jezelf, dan is het net zo belangrijk om lief te zijn voor jezelf. Investeer niet alleen in zelfontwikkeling, maar ook in ontspanning en bezinning.
3. Accepteer je valkuilen
Je kunt vertrouwen opbouwen. Dat wil echter niet zeggen dat je binnen enkele weken verschil merkt. Het kan maanden tot jaren duren voordat je je onzekerheid de baas bent. Iedereen doorloopt zijn of haar proces. Probeer je valkuilen te accepteren en omarm je onzekerheid. Een gebrek aan zelfvertrouwen is niet leuk, maar wel nodig om er sterker uit te komen. Houdt rekening met de lange termijn.
Conclusie – Leer vertrouwen op jezelf
“Ik heb geen vertrouwen in mezelf”. Herken je deze uitspraak? Met jou zijn er veel andere mensen die kampen met een gebrek aan zelfvertrouwen. Er zijn verschillende oorzaken, maar deze is bij iedereen anders. Misschien heb je iets traumatisch meegemaakt of heb je geen rolmodellen gehad in je jeugd.
Vertrouwen in jezelf lijkt overbodig, maar dat is het niet. We hebben vastgesteld dat het helpt om je doelen te stellen en om gelukkig(er) door het leven te gaan. Als je het vertrouwen wil herstellen, dan kun je met onze 3 tips aan de slag gaan.
Wil je juist een stok achter de deur of meer weten over vertrouwen in jezelf? Meld je vandaag nog aan voor Blijvend Zelfvertrouwen en je krijgt hulp van professionals. Meer dan 30.000 cursisten zijn je al voorgegaan.