Vertrouwen herstellen in team: Waarom is vertrouwen in een team belangrijk?

Vertrouwen herstellen in team – Ben je werkgever, werknemer of vrijwilliger? Werk je om wat voor reden dan ook in een team? Dan is het goed om te weten dat vertrouwen een belangrijke basis vormt voor de samenwerking. Dit zorgt namelijk voor de beste prestaties.

Maar wat moet je doen als de samenwerking stroef verloopt of als er geen vertrouwen is? Dit artikel staat in het teken van vertrouwen herstellen binnen een team. Laten we er niet langer omheen draaien en snel beginnen!

Waarom is vertrouwen in een team essentieel?

Vertrouwen vormt de basis in iedere relatie. Dit kan een relatie tussen partners zijn, maar ook binnen een team. Teams zijn er in allerlei soorten en maten. Een groep werknemers binnen een bedrijf is het meest voor de hand liggend.

Daarentegen zijn er ook teams binnen de sport. Dat vertrouwen essentieel is binnen een team is makkelijk gezegd. Je vraagt je vast af waarom dit zo essentieel is.

  • Ieder teamlid kan zichzelf zijn: Vertrouwen zorgt voor acceptatie. Ieder teamlid is anders en heeft andere kwaliteiten in te brengen
  • Communicatie loopt op rolletjes: Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld het behalen van doelstellingen. De taken worden helder verdeeld en ieder teamlid weet wat er van hem of haar wordt verwacht
  • Eerlijk durven zijn: Door het vertrouwen is het team een veilige plek om eerlijk te zijn, hulp te vragen en opbouwende kritiek met elkaar te delen – zonder scheve gezichten of beledigd te zijn
  • Goede sfeer: Dit zorgt natuurlijk voor extra plezier en gezelligheid binnen de samenwerking. Veel mensen hier het meeste waarde aan.

Hoe merk je dat het vertrouwen in het team laag is?

Vertrouwen creëert sfeer, een goede communicatie en eerlijkheid. Dat hebben we inmiddels vastgesteld. Juist aan deze punten is te zien hoe de samenwerking verloopt. Maar wat gebeurt er als het vertrouwen in het team daalt? Dan kun je het volgende tegenkomen:

  • Geen enkel teamlid durft hulp te vragen, waardoor de kans op fouten toeneemt
  • De sfeer in het team gaat naar beneden. Deze kan bijvoorbeeld gespannen of beladen aanvoelen
  • De communicatie loopt stroever. Daardoor weet niet ieder teamlid wat zijn of haar taak is. Bovendien kan het voor irritaties zorgen

Een gebrek aan vertrouwen binnen een team is voor geen enkel teamlid een prettige situaties. Het kan er zelfs voor zorgen dat je stressklachten ontwikkelt. Als je als team met elkaar verder wilt, dan is het belangrijk om het vertrouwen te herstellen.

Hoe herstel je het vertrouwen in een team?

Vertrouwen is niet altijd in een woord of gevoel te vangen. Iedereen ervaart dit op zijn of haar eigen manier. Vertrouwen is ook niet iets wat je binnen een mum van tijd hebt opgebouwd.

Vertrouwen in team herstellen

Dat is het geval bij zelfvertrouwen, maar ook als het gaat om vertrouwen herstellen in een team. Hier moeten jullie samen aan werken. Om het proces gemakkelijker en soepeler te maken, delen we 5 tips die daarop aansluiten.

Tip 1: Stel het doel van de samenwerking vast

Je kon al lezen dat er verschillende teamsamenstellingen bestaan. Ieder team heeft logischerwijs een ander doel voor ogen. Het kan gaan om het behalen van een bepaalde deadline of een prestatie. Om het vertrouwen te herstellen als team, raden we als eerste aan om het daadwerkelijke doel vast te stellen.

Waar werken jullie als team naartoe? Hoe gaan jullie dat doen en wat is daar voor nodig? Zorg daarbij ook voor een heldere rolverdeling. Ieder teamlid kan hier een andere opvatting of mening over hebben en daardoor kan er miscommunicatie ontstaan. Bespreek dit uitvoerig en noteer het desnoods.

Tip 2: Open communicatie

Op een werkvloer wordt onderling gekletst. Daar kun je nauwelijks omheen. Nu kunnen verkeerde of misplaatste opvattingen ervoor zorgen dat de sfeer en het vertrouwen in het team daalt. Vooral uitspraken uit derde hand zijn giftig en bevatten meestal niet de waarheid.

Om het vertrouwen in het team te herstellen, is het belangrijk om de communicatie open te houden. Durf meningsverschillen en misvattingen met elkaar te bespreken, zodat jullie er samen uitkomen. Wees daarbij ook niet gevoelig voor ‘roddels’ op de werkvloer en verifieer de informatie bij de juiste persoon.

Tip 3: Vraag om hulp

Je kunt als teamlid niet alle ballen in de lucht houden. Wist je dat hulp vragen vertrouwen schept? Het geeft aan dat je je teamleden genoeg vertrouwt en waardeert om deze stap te zetten. Dat creëert vertrouwen in het gehele team en daar willen jullie samen naartoe. Bovendien werkt dit sneller en efficiënter.

Tip 4: Doe wat je zegt

Je wilt binnen een team op elkaar bouwen. Dit doe je door vertrouwen te creëren in het team, maar ook als individueel teamlid. Je wilt dat teamleden naar jou toe willen komen en dingen durven te bespreken.

Daarom is het van belang om je beloftes na te komen. Als jij waarmaakt van je zegt, dan weten je teamleden dat je je afspraken nakomt. Maak daarom ook duidelijke afspraken met jezelf. Wanneer jij dingen roept en vervolgens geen actie onderneemt, is de kans groot dat de andere teamleden je niet serieus nemen.

Vertrouwen in team herstellen

Tip 5: Complimenteer elkaar

Tot slot is elkaar complimenteren een belangrijke factor als het gaat om vertrouwen herstellen binnen een team. Dit laat namelijk zien dat je elkaars kwaliteiten en prestaties opmerkt. Dit verbetert de band onderling, waardoor ook de sfeer een boost krijgt. Zeg nu zelf; wie vindt een compliment nu niet fijn?

Conclusie

Het vertrouwen binnen een team kan om verschillende redenen laag zijn. Misschien kennen jullie elkaar niet goed of heeft zich een bepaalde situatie voor gedaan. In dit artikel hebben we besproken hoe je het vertrouwen in een team kunt herstellen en wat daar voor nodig is. Je weet overigens ook waarom vertrouwen belangrijk is.

Blijvend ZelfvertrouwenNu is zelfvertrouwen eveneens zo belangrijk. Dit stelt je in staat om anderen te vertrouwen en om kritiek niet persoonlijk op te vatten. Denk je dat je zelfvertrouwen een boost kan gebruiken? Meld je dan aan voor de cursus Blijvend Zelfvertrouwen en leer binnen enkele weken hoe je voortaan vertrouwen uitstraalt.

Leave a Comment