Voel je je verdrietig, somber of hopeloos? Je bent niet de enige wiens vertrouwen beschadigd is. Er zijn verschillende situaties waarin je bent teleurgesteld. Dit kan tijdens een relatie gebeurd zijn, maar ook in een vriendschap of op de werkvloer, met een werknemer of collega. De gevolgen kunnen je dagen tot maandenlang bezighouden.
Maar wat moet je doen als je vertrouwen is beschadigd? Wat merk je ervan? Het is goed dat je bij dit artikel terecht bent gekomen. Hier vertellen we je wat je kunt doen als het vertrouwen weg is.
Waarom is mijn vertrouwen beschadigd?
Je voelt je ongetwijfeld vervelend en gekwetst als je vertrouwen is beschadigd. Niet alleen vertrouwen op jezelf is belangrijk, maar ook vertrouwen op een ander. Je kunt jezelf zijn, op een ander bouwen en je durft het achterste van je tong te laten zien.
Dat vertrouwen kan echter beschadigen en dat kan verschillende oorzaken hebben gehad. Wat de precieze oorzaak is, dat is voor iedereen verschillend en persoonlijk. Maar als je vertrouwen beschadigd is, kan dat de volgende oorzaken hebben:
Overspel van je partner
Ben je erachter gekomen dat je partner overspel heeft gepleegd? Dit is zonder twijfel een pijnlijk moment, wat de meeste mensen niet snel vergeten. Je vertrouwen in je partner raakt beschadigd, maar ook in de relatie zelf.
Het kan er zelfs voor zorgen, dat je het in de volgende relaties moeilijk vindt om je nieuwe partner te vertrouwen. Wat als het wéér gebeurd?
Conflicten in een vriendschap
Beschadigd vertrouwen komt niet alleen in romantische relaties voor. Want ook in vriendschappen kunnen er verschillende conflicten ontstaan. Bijvoorbeeld door leugens, smoesjes of omdat je het gevoel hebt dat de ander van jou profiteert. Ook na deze situaties, is het niet makkelijk om een ander te vertrouwen. Ook kun je aan jezelf gaan twijfelen.
Trauma’s
Je vertrouwen in een ander of in jezelf kan beschadigen, doordat je iets vervelends hebt meegemaakt. Dit kan tijdens je jeugdjaren gebeurd zijn, maar ook in je latere leven. Voorbeelden zijn misbruik, mishandeling of een pestverleden.
Dit kan fysiek of mentaal zijn geweest. Het kan ervoor zorgen dat je een ander niet snel vertrouwd. Het is je immers aangedaan. Daarnaast kan ook het vertrouwen in jezelf verloren gaan. Je kunt een laag zelfbeeld creëren.
Merk je dat het trauma je dagelijks leven beheerst, waardoor je moeilijker functioneert? Het is verstandig om professionele hulp te zoeken. Dit kan bij een praktijkondersteuner, een coach of bij een psycholoog. Deze hulpverleners bieden de hulp die nodig is.
Wat merk ik van beschadigd vertrouwen?
Je vertrouwen kan door verschillende oorzaken beschadigen. Eerder in dit artikel hebben we hier over gesproken. Als je vertrouwen beschadigd is, kun je hier dagelijks last van krijgen. Dit is opnieuw persoonlijk, maar misschien herken je je in de volgende punten:
- Je voelt je somber of depressief
- Je bent snel emotioneel
- Je vindt het moeilijk om deel te nemen aan sociale gelegenheden
- Je zoekt bevestiging bij je partner of anderen
- Je denkt dat je minder belangrijk bent dan een ander
- Je bent nooit trots of tevreden met jezelf
- Je zet een ander op de eerste plek, niet jezelf
- Je durft niet aan iets nieuws te beginnen, want je bent bang dat het mislukt
Wat zijn de gevolgen van beschadigd vertrouwen?
Heb je je nooit eerder verdiept in vertrouwen of zelfvertrouwen? Misschien weet je niet wat de gevolgen van beschadigd vertrouwen zijn. Veel mensen denken dat dit geen kwaad kan. Toch kunnen de gevolgen heftiger zijn dan je zou verwachten. Enkele hiervan gaan we hieronder met je bespreken:
Depressies of angsten
Doordat je vertrouwen beschadigd is, kun je mentale klachten ervaren. Dit kan somberheid of een depressie zijn, maar ook angsten. Zo kun je bijvoorbeeld ook paniekaanvallen krijgen of herbelevingen, zeker als je iets traumatisch hebt meegemaakt.
Je gaat andere mensen uit de weg
Is je vertrouwen beschadigd door iets of iemand? Uit angst op herhaling, kun je andere mensen bewust uit de weg gaan. Je bent liever alleen en je wenst niemand anders in de buurt. Een sociaal isolement kan de kans op somberheid of een depressie echter vergroten. Bovendien wordt het moeilijker om je in de toekomst sociaal op te stellen.
Je voelt je ongelukkig
Vriendschappen en relaties kun je door het beschadigde vertrouwen als negatief ervaren. Hierdoor kun je je ongelukkig voelen. Je haalt geen geluk uit de mensen om je heen, maar ook niet uit jezelf. Misschien zie je de fijne dingen van het leven niet of vind je het überhaupt moeilijk om te genieten.
Hoe beschadigd vertrouwen herstellen?
Ongeacht of je vertrouwen is beschadigd in een relatie of niet, het is belangrijk om dit te herstellen. Niet alleen voor de omgang met anderen, maar vooral voor je eigen gezondheid. Wil je weten hoe je beschadigd vertrouwen kunt herstellen? We hebben enkele tips voor je:
- Durf jezelf uit te spreken. Je partner of vriend kan niet raden hoe je je voelt of wat je denkt. Daarom is jezelf uitspreken een belangrijke factor. Dit is de manier om misvattingen en eventuele twijfels uit de wereld te helpen. Bovendien leer je op deze manier jezelf kwetsbaar op te stellen.
- Pak het geleidelijk aan. Je vertrouwen is niet van de één op de andere dag hersteld. Dit kost tijd en ja, ook energie. Pak het daarom geleidelijk aan en zorg ervoor dat je niet te snel wilt. Zo leer je jezelf beter kennen gedurende dit proces.
- Accepteer hulp. Niet alleen van professionals, maar ook van je omgeving. Zo laten dierbaren zien dat ze om je geven. Durf hulp aan te pakken, zodat je ook meer begrip voor je gedrag krijgt.
Conclusie – Leer je vertrouwen te herstellen
Is je vertrouwen beschadigd? Zat je in een vervelende relatie, heb je iets naars meegemaakt of heb je een vriendschap moeten beëindigen? Dit kan veel stress, verdriet en onbegrip met zich meebrengen.
In dit artikel bespraken we hoe vertrouwen beschadigd raakt en wat je kunt doen om dit te herstellen. Wil je nu meer weten of leren over vertrouwen in een ander of in jezelf? Meld je vandaag nog aan voor de cursus Blijvend Zelfvertrouwen en investeer in je eigen geluk!