Meer zelfvertrouwen door vechtsport

Veel mensen hebben vanaf jonge leeftijd al last van onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen. Naast dat we al heel veel tips geven die je zelf kunt doen om meer zelfvertrouwen te krijgen, is er ook nog de mogelijkheid om op vechtsport te gaan. Met vechtsport leer je bepaalde mentale eigenschappen die je meer zelfvertrouwen geven.

 

 

 

Vechtsport geeft direct meer zelfvertrouwen

 

Als je op vechtsport gaat leer je voor jezelf opkomen. Ook leer je hoe je jezelf in moeilijke situaties moet verdedigen. De grootste reden hiervoor is dat je bij de meeste vechtsporten een bepaalde mindset geleerd krijgt.

Dingen zoals:

  • Nooit opgeven
  • Doorgaan tot het uiterste
  • Innerlijke rust bewaren
  • Behendigheid

Al deze dingen dragen bij aan het krijgen van meer zelfvertrouwen. Daarbij ben je ook minder snel bang als je op vechtsport gaat omdat je weet waar je toe in staat bent. Je krijgt een positief eigenbeeld van jezelf.

 

Wanneer is vechtsport het meest effectief voor zelfvertrouwen

 

Vooral bij kinderen is effectief. Uit een onderzoek in 2014 is gebleken dat kinderen die op een vechtsport zijn veel weerbaarder zijn. Dat zou betekenen dat als je als kind al vroeg begint met vechtsport, de kans groot is dat je veel meer zelfvertrouwen hebt op latere leeftijd.

Je leert de kwaliteiten om te overleven. Je zelf sterk maken en uitdagingen aangaan. Veel kinderen hebben dit niet en weten daardoor niet hoe ze lastige situaties moeten oplossen en worden daardoor onzeker.

De onzekerheid gaat meestal niet weg met de tijd en wordt alleen maar erger. Daarom is het belangrijk om als kind al deze kwaliteiten te leren zodat je ze op latere leeftijd nog beter kan toepassen in de grote wereld.

Onzekerheid komt meestal voort uit een tal van moeilijke situaties die je zelf niet kon oplossen, of waarvan anderen vonden dat je het slecht hebt gedaan. Door vechtsport te doen ga je zelf beter om met deze moeilijke situaties.

 

Welke vechtsport is het beste voor meer zelfvertrouwen?

 

Vooral Aikido is een vechtsport om je weerbaarheid te vergroten. Je leert bij Aikido niet alleen je weerbaarheid vergroten maar ook op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Omdat dit ook op scholen geleerd wordt is Aikido de beste vechtsport voor en kind om zich zelf te leren kennen en respectvol te leren zijn maar ook hoe je zelf respect krijgt als iemand niet respectvol naar jou is.

Hiermee wordt natuurlijk geen vechten bedoeld. Respect krijgen doe je volgens de Aikido vechtkunst door het op te eisen. Leren praten op een manier waarbij jij de gene bent die wijs is. Ook leer je op een respectvolle manier waarschuwingen geven.

Zo weet diegene tegenover je direct dat je het meent en dat hij beter een stapje terug kan doen. Dit kan natuurlijk alleen maar als je zelfvertrouwen hebt. Gelukkig leer je dat vooral bij Aikido heel goed.

Andere sporten die ook geschikt zijn voor je zelfvertrouwen zijn:

  • Judo
  • Boksen
  • Taekwondo
  • karate

Deze sporten zijn lang niet zo uitgebreid als Aikido en leren weer net wat andere vaardigheden. Deze sporten zijn echte zelfverdedigingsporten en leren weer andere vaardigheden dan respectvol met elkaar omgaan. Hier wordt vooral gericht op jezelf te verdedigen in vechtsituaties.

De vaardigheden die je hier geleert krijgt zijn weerbaarheid in vechtsituaties, Fysieke en mentale weerbaarheid, uithoudingsvermogen, vergroten van je zelfbeeld en het versterken van je sociale vaardigheden.

Ook als je Aikido niets lijkt kun je altijd voor een van deze andere sporten kiezen. Hoewel ze niet zozeer gericht zijn op respectvol met elkaar omgaan leer je toch hoe je een beter zelfbeeld krijgt. Dit geeft je zelfvertrouwen natuurlijk een enorme boost.

 

Zo jong mogelijk beginnen voor maximaal resultaat

 

Vechtsport

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat kinderen die al vroeg met vechtsport beginnen, op latere leeftijd veel meer zelfvertrouwen hebben dan kinderen die dat niet deden. Het heeft allemaal te maken met de mentaliteit die je bouwt.

Je gelooft in jezelf omdat je geleerd krijgt in jezelf te geloven. Je krijgt complimenten als je iets goed doet, en vooruit geholpen als je het fout doet. Door deze manier van trainen kun je eigenlijk alleen maar meer zelfvertrouwen krijgen.

De reden dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen is omdat je als kind zijnde veel makkelijker leert. Je bent nog niet zo gevormd door verschillende situaties waardoor de omschakeling naar een andere mentaliteit makkelijker is.

Hoe ouder je wordt hoe moeilijker een aanpassing in je leven wordt en hoe meer je denkt ervoor te moeten opgeven.

Ook als je al wat ouder bent is het nog steeds mogelijk om met vechtsport je zelfvertrouwen te verbeteren. Het enige verschil is dat het proces wat langer kan duren omdat er veel diepere wortels zijn als je al wat ouder bent.

Waarschijnlijk heb je al lang rondgelopen met onzekerheid en dat gaat natuurlijk niet zo makkelijk weg.

Als je als kind zijnde al vroeg op vechtsport gaat is de kans op onzekerheid en weinig zelfvertrouwen bijna niet aanwezig en ga je daar op latere leeftijd veel plezier van hebben.

Veel kinderen spelen liever in de zandbak dan dat ze elke keer verplicht naar vechtsport moeten, maar de onderzoeken liegen er niet om, het is echt beter voor een kind.

Meer zelfvertrouwen maar niet op vechtsport?

Als je nu geen zelfvertrouwen hebt maar geen zin hebt of niet op vechtsport durft, Hebben we op deze website nog veel andere tips die je kunt toepassen om je zelfvertrouwen te vergroten. Om weer in jezelf te geloven moet je jezelf vertrouwen.

Ook bieden we op deze website een cursus aan die je stap-voor-stap helpt je zelfvertrouwen te verbeteren. Zo kun je gewoon in je eigen veilige omgeving werken aan je zelfvertrouwen.

Je kunt het gemakkelijk downloaden door onderstaande link. Je krijgt dan een E-book met allemaal praktische tips die je helpen je zelfvertrouwen te verbeteren. Wanneer je al deze tips goed weet toe te passen heb je over een tijdje zeker meer zelfvertrouwen.

Ga hier naar de pagina om stap-voor- stap je zelfvertrouwen te vergroten .

 

 

 

Leave a Comment