Onzekerheid overwinnen? Zo pak je dat aan.
Als je onzeker bent zorgt dat vaak voor veel problemen. Je durft jezelf niet goed te laten zien en weet soms zelfs niet eens wie je eigenlijk bent. Je vraagt je af waarom jij rondloopt op deze wereld en voelt jezelf een nietsnut.
Als je jezelf zo voelt kan dat veel slechte gevolgen geven in je leven, je relatie, je werk maar ook je gezondheid.
Omdat onzekerheid niet aangeboren is kun je er dus ook weer afkomen. Zo kun je weer vrolijk door het leven en vooral van jezelf. In dit artikel gaan we je helpen de volgende stappen naar meer zekerheid te zetten. Zodat jij uiteindelijk je onzekerheid overwint en weer een stap verder kunt in je leven.
Hoe ontstaat onzekerheid?
Onzekerheid begint meestal al in de kinderjaren. Het kan te maken hebben met de manier waarop je bent groot gebracht, de omgeving waar je in woont, maar ook als je niet de juiste begeleiding hebt gehad van je ouders. Daarnaast is het ook mogelijk dat je op school wordt gepest om je uiterlijk of je afkomst.
Hoe langer je in een onzekere omgeving blijft hangen hoe groter de kans is dat je ernstige onzekerheid ontwikkelt. Hierdoor is het vaak moeilijker om er bovenop te komen. Om onzekerheid in de jonge jaren al te bestrijden is het vooral belangrijk dat je iemand hebt om te praten over de dingen waar je mee zit zodat je ze al vroeg in je leven leert oplossen.
Vaak is dit niet mogelijk voor kinderen die onzekerheid ontwikkelen en wordt de onzekerheid in rond de puberteit pas echt een probleem.
Ook is het in deze tijd een stuk moeilijker om ervan af te komen, omdat rond deze leeftijd een grote druk ontstaat om jezelf te bewijzen zodat je jezelf kunt meten aan je omgeving.
Wat mis je als je onzeker bent?
Als je onzeker bent mis je vanzelfsprekend zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen ontwikkel je normaal door bepaalde omstandigheden en situaties op te lossen. Hierdoor krijg je vertrouwen in jezelf en weet je dat je bepaalde dingen kunt overwinnen.
Als je nooit hebt geleerd om problemen en situaties op je eigen manier op te lossen, leer je er ook niet mee omgaan. Hier ontstaat dan onzekerheid omdat je niet weet wat je in bepaalde situaties moet doen.
Ook mis je als je onzeker bent de kracht om moeilijke situaties in te schatten en op te lossen. Je denkt van jezelf dat je het niet aankunt en gaat hierdoor je problemen uit de weg. Doordat je deze problemen uit de weg gaat, wordt de onzekerheid alleen nog maar groter en kom je geen stap verder.
Hoe kom je van onzekerheid af?
Als je van je onzekerheid af wil komen en meer zelfvertrouwen wil ontwikkelen moet je vanaf vandaag direct beginnen met stappen zetten. Als je nu vooral moeilijke situaties uit de weg gaat is het belangrijk dat je ze vanaf nu gaat confronteren.
Hoe is het probleem ontstaan en wat kun je eraan doen om het op te lossen? In het begin ga je waarschijnlijk geen mogelijke oplossing vinden omdat je niet van jezelf gelooft dat je het kan.
Door jezelf af te vragen wat andere mensen in deze situatie zouden doen kom je al snel tot de oplossing. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is alle stappen te zetten die een einde maken aan het probleem.
Natuurlijk is dit niet makkelijk en kost het je vooral in het begin veel moeite. Een goede methode om langzaam te wennen aan de confrontaties aangaan is, door kleine stapjes naar de oplossing te nemen.
Als je bijvoorbeeld ruzie hebt met iemand en je durft er niet direct naartoe te gaan om erover te praten, kun je als tussenstap kiezen om eerst een WhatsApp te sturen om te vragen of hij of zij met je wil praten.
De eerste stap als je onzeker bent
Wat dan belangrijk is, is dat je ongeacht welk antwoord je krijgt, je het positief opneemt en na gaat denken over hoe hij of zij zich voelt. Als diegene aangeeft wel met je te willen praten heb je dus al een stap in de goede richting gezet.
Daarna is het de bedoeling dat je ook daadwerkelijk dat gesprek aangaat en probeert te allen tijde rustig te blijven, goed te luisteren en te leren om niets meer persoonlijk op te vatten. Hierdoor blijf je helder nadenken en kun je het probleem makkelijker oplossen.
Nu is ruzie slechts een voorbeeld. Maar de manier van problemen oplossen in deelstappen werkt eigenlijk voor elke situatie. De reden dat dit werkt is omdat je dan minder grote stappen hoeft te zetten naar het eind resultaat.
Voor elk probleem dat je oplost krijg je steeds een beetje meer vertrouwen in jezelf. Zo kom je uiteindelijk van je onzekerheid af.
Hoe zorg je ervoor dat je niet terugvalt in je oude patroon?
Omdat onzekerheid meestal diep zit, kun je na een slechte gebeurtenis makkelijk terugvallen in je oude patroon en je weer onzeker voelen. Wat je dan vooral tegen jezelf moet zeggen is dat het niet aan jou ligt en dat je jezelf al genoeg bewezen hebt dat je in staat bent om ook deze gebeurtenis te overwinnen.
Stop het dan niet direct weg, maar ga direct op zoek naar de oplossing voor de situatie. Hierdoor voorkom je dat je weer onzekerheid opbouwt.
Onzekerheid overwinnen cursus
Als je na het lezen van dit bericht nog steeds niet weet wat je moet doen, of je voelt je na het zetten van deze stappen nog steeds onzeker, dan hebben wij de ideale cursus voor jou. Deze cursus helpt je stap voor stap je onzekerheid aan te pakken. Na het volgen van deze cursus is je zelfvertrouwen weer terug en kun je met een zelfverzekerd gevoel door het leven.
De cursus behandelt veel aspecten om je onzekerheid te overwinnen zoals:
- Werk en onzekerheid
- Relaties en onzekerheid
- Jezelf in persoon en onzekerheid
Ook geeft deze cursus je diverse mogelijkheden om je zelfvertrouwen terug te krijgen. Zo is er voor iedereen wel een methode die werkt.
Ben jij benieuwd naar de cursus? Bekijk de cursus dan hier.