Onzekerheid over je baan? 7 Praktische tips!

Ben je onzeker over je baan? Dan kan je zelfvertrouwen en eigenwaarde best wat zorg en aandacht gebruiken. Dat zorgt er namelijk voor dat je meer geluk en plezier kunt ervaren. Ook als het om je werk gaat. Je zult het ook nodig hebben om verschillende werkzaamheden te kunnen doen.

De basis van onzekerheid over je baan ligt vaak aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je herkent het misschien wel dat je opkijkt tegen een collega of je steeds bang bent om het niet goed te doen. Dan is dit hét moment om daaraan te werken. Waarvoor je natuurlijk de juiste handvatten nodig zal hebben en een gezond portie doorzettingsvermogen. Je verandert onzekerheid over je baan niet in een dag. Daar heb je langer voor nodig omdat het een groeiproces is.

Vraag je dus niet af of je wat aan de onzekerheid over je baan kunt doen. Maar begin vandaag nog en pak jouw onzekerheid aan waardoor je meer zelfvertrouwen en eigenwaarde krijgt.

Tip 1: aan je persoonlijke verzorging werken

Ga niet bij de pakken neer zitten maar raap jezelf bij een. Kies voor een goed verzorgd uiterlijk waar je absoluut zelfvertrouwen door zal uitstralen. Hoe ongemakkelijk het ook voor je is nu je aan de slag bent met je haren, scheren of make-up. Je zult merken dat een goed verzorgd uiterlijk garant staat voor meer zelfvertrouwen.

Bij werken aan je persoonlijke verzorging gaat het natuurlijk niet om een dikke laag make-up, je haren glad van de gel over je hoofd of de baard in het bedrijfslogo scheren. Het gaat erom dat jij je comfortabel en zeker voelt. Omdat je weet er goed uit te zien en verzorgd te zijn.

Tip 2: je op een zelfverzekerde manier kleden

Ga niet vertellen dat kleding niet belangrijk is. Je op een zelfverzekerde manier kleden geeft je heel veel meer zelfvertrouwen. Je neemt vaak ongemerkt een andere houding aan en bent vast en zeker trots op hoe je eruit ziet. Samen met een goed verzorgd uiterlijk toon jij aan dat er tijd, zorg en veel aandacht is besteed om goed voor de dag te komen.

Wanneer je bedrijfskleding draagt is dit vaak een stuk lastiger. Maar dan kun je wel denken aan de manier hoe je dit draagt. Kies ervoor dat alles netjes glad als een geheel zit. Doe een leuke pen in je borstzakje of doe opvallende schoenen aan. Soms kunnen kleine eigen inbrengen tot iets groots als meer zelfvertrouwen leiden. Waardoor je niet meer onzeker bent over je baan.

Tip 3: meer energie door voeding en beweging

Wanneer je onzeker bent of weinig zelfvertrouwen hebt kan dit een behoorlijke invloed hebben op de manier hoe jij je voelt. Door gezonder te eten en meer te bewegen krijg je snel meer energie en zin in werken. Je bent er uiteindelijk mee begonnen omdat de baan je geweldig leek. Dat gevoel moet dus weer terugkomen. Ga hier dus voor en werk aan je gezondheid.

Bij veel bedrijven is er een mogelijkheid om in een bedrijfsruimte te sporten of met korting naar een sportschool te gaan. Daar kun je vaak zonder verplichtingen aan je werkgever aan deelnemen. Dat is misschien een mooie stap in de richting van meer zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen overwinnen

Tip 4: jezelf de juiste doelen stellen

Ben je onzeker? Heb je weinig zelfvertrouwen of eigenwaarde? Dan is het hoog tijd om doelen te stellen waardoor jij jezelf kunt uitdagen. Maar ook waardoor jij weer trots kunt zijn bij het behalen van een doel. Het stellen van doelen is een van de beste motivatie voor onzekerheid op het werk of over je baan.

Bij het stellen van doelen mag je best realistisch zijn. Je moet een doel namelijk wel kunnen bereiken op een bepaald moment. Dat je er hard voor moet werken is hierbij niet erg. Maar je moet er niet onzekerder van worden omdat het te hoog gegrepen is.

Sommige leidinggevenden kunnen je erbij helpen. Om realistische doelen te stellen en je te sturen in de richting van persoonlijke groei.

Tip 5: beloon en bewonder jezelf

Je mag jezelf best belonen en bewonderen wanneer je weer iets hebt bereikt. Of je die omzet nu hebt behaald, nieuwe klanten hebt binnengehaald of je afdeling er weer picobello uitziet. Laat wat anderen vinden of vertellen even buiten beschouwing en ga af op wat jouw trots maakt. Een ander zal het altijd anders doen, verschillen van mening of werk onderschatten. Dit leer je ook in de cursus blijvend meer zelfvertrouwen.

Tip 6: verzamel de juiste mensen om je heen

Met de juiste mensen om je heen heb je bijna niets te vrezen. Deze groep mensen zal waarderen dat jij een lid van het team bent of wat je doet. De juiste mensen zijn medebepalend voor jouw succes en groei. Om de juiste mensen te verzamelen mag je best eens een compliment uitdelen of gesprek met een collega aangaan.

Laat je niet tegenhouden en probeer door het leggen van content te groeien met de juiste mensen.

Tip 7: blijf voortdurend in ontwikkeling.

Wanneer jij je doelen hebt bereikt, denkt op de juiste plek te zitten of in de sleur van het werk raakt kan je dit behoorlijk tegenstaan. Dan is het tijd voor nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen. Of dit nu op persoonlijk vlak of voor je baan is. Alleen met de juiste uitdagingen waardoor je in beweging blijft kun je bouwen aan een gezond portie zelfvertrouwen.

Er zijn tal van mogelijkheden voor werknemers om te blijven ontwikkelen. Vaak krijgt een werkgever hiervoor een tegemoetkoming of subsidie. Vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden.

Meer zekerheid tijdens je werk?

Eigenwaarde vergrotenVeel van de genoemde tips en handvatten komen ook terug in de cursus blijvend meer zelfvertrouwen die ik al een aantal keren genoemd heb. Een cursus die een echte professional is opgesteld waardoor je sneller resultaat hebt. Bij het volgen van deze cursus werk je de komende weken aan een praktische opdracht. Deze krijg je tijdig per mail. Daarnaast krijg je ook nog een aantal aantrekkelijke ebooks waarmee je aan de slag kan.

Werken aan je zelfvertrouwen en onzekerheid? Dan is de cursus blijvend meer zelfvertrouwen echt iets voorjou.

Klik hier om naar de cursus Blijvend meer zelfvertrouwen te gaan. 

Leave a Comment