Onzekerheid loslaten? Volg deze praktische tips

Veel mensen doen altijd alsof ze heel zeker zijn. Zeker met de opkomst van alle social media en gewone media, komt het vaak over of iedereen zeker moet zijn en zeker van zichzelf is. Veel influencers, modellen en bekende mensen laten blijken dat ze een fijn en gelukkig leven hebben. Ze scheppen een ideaalbeeld voor mensen, veel mensen willen hieraan voldoen. Daardoor willen veel mensen aan dit ideaalbeeld voldoen. Het is immers wat de maatschappij ons voorschoteld. Ik ben zelf altijd heel onzeker geweest.

Op en dag wou ik dit niet meer. Ik wou stoppen met onzeker zijn. Door de juiste informatie op te zoeken en hulp te zoeken slaagde ik erin om mijn zelfvertrouwen op te krikken. Ik pakte eerst mijn zelfbeeld aan. Daarna ging ik aan de slag met gezond eten en creëerde ik mijn eigen beeld. Toch bleef de onzekerheid. Het was alsof het deel van mij was. Ondanks dat ik aan veel punten had gewerkt, bleef het knagen. Mijn onzekerheid moest weg. Ik ontdekte dat ik me eraan vast hield. Ik las toen iets over losten. Ik wil jou ook helpen om je onzekerheid te leren loslaten. Lees daarom snel verder en laat je onzekerheid los.

Wat is onzekerheid?

Voordat ik verder ga met dit artikel wil ik je eerst vertellen wat onzekerheid precies is. Alleen dan kun je het loslaten. Onzekerheid is niets anders als het hebben van een laag zelfbeeld. Je beschikt dan over een laag zelfvertrouwen. Je hebt een beeld gevormd waaraan je wilt voldoen, maar daar voldoe je niet aan. Dit maakt je onzeker, met alle gevolgen van dien.

Hoe laat je het los?

Loslaten is heel simpel gezegd dat je iets letterlijk loslaat. Je zit er niet meer emotioneel aan vast. Daardoor kun je makkelijker met de dingen in het leven omgaan en hou je niet meer vast aan andermans idealen. Je kunt jezelf meer in jezelf verplaatsen. Je bent niet meer afhankelijk van emoties en beelden van andere. Je kunt je eigen ik zijn.

Waardoor ontstaat onzekerheid?

Onzekerheid ontstaat doordat je weinig zelfvertrouwen hebt. Je hebt een laag zelfbeeld. Eigenlijk is het een gebrek aan zelfliefde. Onzekerheid kan door diverse dingen ontstaan zoals:

  1. Het feit dat je gepest bent in het verleden. Mensen zeiden dat je niet goed genoeg was, of dat je uiterlijk niet voldeed. Hierdoor voelde jij jezelf buitengesloten en ging je dit ook geloven.
  2. Problemen in je verleden zoals: misbruik, fysiek en geestelijk geweld, slechte jeugd of andere traumatische gebeurtenissen.
  3. Je hangt vast aan het ideaalbeeld van de media.
  4. Je bent eenzaam en hebt geen vrienden.
  5. Je houdt niet van jezelf.
  6. Je bent niet gelukkig.
  7. Je weet niet wie jezelf bent.
  8. Slechte hechting met je ouders.

Waarom is zelfvertrouwen belangrijk?

Door meer zelfvertrouwen bij jezelf te creëren leer je om meer voor jezelf op te komen. Je laat je niet langer een negatief zelfbeeld aanpraten. Bovendien leer je om anders naar jezelf te kijken. Je bent niet langer beïnvloedbaar voor allerlei meningen en beelden van andere. Door meer zelfvertrouwen bij je zelf op te bouwen leer je om beter met situaties om te gaan. Je zit lekkerder in je vel, gaat gezonder leven, beter voor jezelf zorgen, leert meer van jezelf houden en je kan beter met tegenslagen omgaan. Kortom je bent sterker en laat jezelf stralen.

Hoe kun je onzekerheid loslaten?

Veel mensen zoals jij en ik denken dat het lastig is om onzekerheid los te laten. Toch is dit niet waar. Het is zeer eenvoudig om het los te laten, maar je moet even weten hoe. Dit kun je doen door een aantal stappen  te volgen:

Stap 1: Erken dat je onzeker bent

Pas als je erkent dat je onzeker bent kun je het ook aanpakken. Je weet dat je onzeker bent, waardoor je er aan kunt gaan werken. Als je dit erkent kun je het bij de wortels aanpakken. Je erkent dit door te kijken naar je gedrag. Kijk hoe je jezelf voelt. Beantwoord diverse vragen zoals: Ben ik onzeker? Wat maakt me onzeker? Waarom ben ik onzeker? Wanneer voel ik me onzeker? Wil ik mijn onzekerheid aanpakken?

Stap 2: Leer wat onzekerheid is

Bij erkenning hoort ook kennis. Je weet nu wat onzekerheid is, maar je hebt nu ook kennis nodig. Als je niet weet wat het precies is dan kun je het ook niet aanpakken. Ga boeken lezen of volg een cursus. Bijvoorbeeld de cursus ‘Blijvend meer zelfvertrouwen.’ Deze cursus leert jou wat onzekerheid is. Daardoor ontwikkel je inzicht.

Stap 3: Pak je onzekerheid aan

Nu je weet wat het is en waar het vandaan komt kun je het ook aanpakken. Dit kun je doen door naar een speciale training of specialist te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om een online cursus te volgen. Er zijn diverse online cursussen te volgen. De cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’ is opgezet van Frank de Moei (coach) is ervaringsdeskundige. Hij ontwikkelde deze cursus voor mensen die onzeker zijn. Onzekerheid ontstaat door een tekort aan zelfvertrouwen. In deze cursus leer je stap-voor-stap hoe je onzekerheid kunt aanpakken. Op deze manier krijg je het inzicht dat je nodig hebt en pak je jouw onzekerheid bij de wortels aan. Je bouwt zelfvertrouwen op en gaat meer van jezelf houden.

Zelfvertrouwen is geloven in jezelfStap 4: Neem genoeg rust

Je weet nu wat je moet doen om aan je zelfvertrouwen te werken. Hiermee pak je jouw onzekerheid op de juiste manier aan. Nu kun je dit wel aanpakken, maar zonder de juiste aanpak heeft het nog geen zin. Neem voldoende rust en leer om aan jezelf te denken. Anders loop je over je eigen grenzen heen. Ga eens mediteren. Leer om je eigen grenzen te ontdekken. De cursus ‘Blijvend Zelfvertrouwen’ zal je daar ook bij helpen. Ga eens een boswandeling maken of doe leuke dingen. Je moet niet alleen maar bezig zijn met het probleem. Ook door rust te nemen en aan je grenzen te denken leer je om je onzekerheid los te laten.

Stap 5: Leer om te accepteren

Door dingen te accepteren zoals ze zijn kun je ook loslaten. Accepteer dat je soms onzeker bent, laat het op te inwerken en omarm het. Op deze manier accepteer je het. Dit helpt jou om je onzekerheid los te laten.

Leave a Comment