Onzekerheid in relatie | 3 herkenbare signalen

Ervaar je onzekerheid in je relatie? Hier kun je je vraagtekens bij hebben. Het is moeilijk om te achterhalen waar dit vandaan komt. Vooral omdat dit erin insluipt, zonder dat je dit beseft. Deze onzekerheid kan jou ongelukkig maken, maar ook je partner.

Als je erachter komt waar deze onzekerheid in je relatie vandaan komt, kun je hier vervolgens actief aan werken. Wil je je onzekerheid in je relatie overwinnen? We bespreken als eerste de signalen. Daarna delen we enkele tips die je mogelijk helpen tijdens dit proces. Als je op zoek bent naar antwoorden, dan raden we je aan om verder te lezen.

3 signalen van onzekerheid in je relatie

Het is knap vervelend als je onzekerheid in je relatie ervaart. Zo kan je relatie onder druk komen te staan. Ook kan de communicatie met je partner verslechteren of voel je je simpelweg ongelukkig. Heb je je twijfels? We bespreken 3 herkenbare signalen die onzekerheid in een relatie aantonen:

1.      Je maakt geen keuzes

“Welke vind jij mooier?” of “Wat zou jij doen?” Eén van de herkenbaarste signalen van onzekerheid in een relatie, is moeite hebben met keuzes maken. Met andere woorden: je hebt behoefte aan bevestiging met je partner. Dit komt vaak voort uit een negatief zelfbeeld.

Doordat je jezelf niet waardeert, zoek je juist naar de waardering van je partner. Nu is het helemaal niet erg om eens in de zoveel tijd om bevestiging of aandacht te vragen. Je kunt immers belangstellend zijn naar iemand anders zijn of haar mening. Het kan je zelfvertrouwen zelfs vergoten. Maar gebeurt dit wekelijks tot dagelijks? Dan kan dit behoorlijk vervelend zijn voor je partner, wat de relatie vervolgens op scherp kan zetten.

2.      Checken waar je partner is

Bel je je partner meerdere keren op een dag? Stuur je ieder uur of half uur een berichtje? Dit kan een signaal van onzekerheid binnen je relatie zijn. Zo kan het zijn dat je bang bent dat je partner je verlaat. Ook kun je bang zijn dat hij of zij vreemdgaat. Daardoor kun je jaloers gedrag gaan vertonen. Deze tak van onzekerheid wordt vaak veroorzaakt door een vervelende ervaring uit je jeugd of uit vorige relaties. Daarover later meer.

Onzekerheid in relatie

3.      Je komt niet uit voor je mening of gedachten

In een gezonde relatie kun je jezelf zijn. Er is ruimte voor eigen meningen en gedachten. Deze hoeven niet met elkaar overeen te komen. Het kan juist leuk en verfrissend zijn om hierover te discussiëren. Maar als je onzekerheid in je relatie ervaart, kan dit anders zijn.

Zo durf je misschien niet uit te komen voor je eigen meningen en gedachten over een bepaald vraagstuk. Wat als je partner je niet meer leuk vindt? Of dat je wordt afgewezen? Hierdoor ga je je volledig aanpassen aan je partner, waardoor je geen eigen stem hebt in de relatie.

Waarom ervaar ik onzekerheid in mijn relatie?

Herken je de bovengenoemde signalen? Misschien kun je aan de hand daarvan concluderen, dat je onzeker bent in je relatie. De exacte signalen zijn niet voor iedereen hetzelfde, maar het zou goed kunnen dat je er iets in herkent.

Het kan helpend zijn om eerst de oorzaak van deze onzekerheid te ontdekken. Als je weet wáárom je die onzekerheid ervaart, kun je er vervolgens effectief aan werken. In de meeste gevallen komt dit voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Dat kan door een aantal gebeurtenissen zijn ontstaan:

Je hebt weinig zelfvertrouwen

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan veel effect hebben op je huidige relatie. Misschien voel je je niet goed genoeg als partner. Dit kan later in je leven zijn ontstaan, maar meestal liggen de wortels in je jeugdjaren:

  • Je hebt veel kritiek gehad als kind
  • Je hebt iets traumatisch meegemaakt
  • Je hebt geen (goede) rolmodellen gehad

Dat gebrek aan zelfvertrouwen lijkt onschuldig. Maar eenmaal in een relatie, kan dit juist getriggerd worden, waardoor de relatie of je partner onder druk komen te staan.

Invloed vorige relaties

Heb je eerdere relaties gehad? Hier kijk je misschien goed en prettig op terug. Er kunnen echter ook relaties bijzitten die het tegenovergestelde gevoel oproepen. Misschien kreeg je veel kritiek van je partner(s), heeft er een vorm van mishandeling plaatsgevonden of was er sprake van overspel.

Deze ervaringen kunnen vervolgens doorwerken in je huidige relatie. Wat als het wéér gebeurd? Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je je continu moet aanpassen of op je tenen loopt.

Onzekerheid tijdens relatie

Tips om je onzekerheid in je relatie te overwinnen

De onzekerheid in je relatie loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is geen schakelaar die je zomaar kunt omzetten. Dat betekent niet dat je er niet aan kunt werken. We hopen dat deze tips jou en je partner verder op weg helpen, zodat jullie het geluk weer tegemoet gaan:

  • Sluit je niet af, maar praat erover: Je partner kan moeilijk inschatten hoe jij je voelt of wat je precies denkt. Deze onwetendheid kan voor strubbelingen zorgen. Probeer, hoe moeilijk dit ook is, te blijven communiceren met elkaar.
  • Vraag professionele hulp: Samen met een (relatie)therapeut kun je werken aan de onzekerheid in je relatie. Samen komen jullie erachter wat de oorzaak is, en wat jullie samen kunnen doen om het te verbeteren.
  • Zoek afleiding: Het kan erg fijn zijn om afleiding te zoeken en om je te focussen op iets anders. Dit zorgt voor ontspanning en voor andere inzichten. Focus je dus niet alleen op het leven met je partner, maar ook op het leven daarbuiten.

Conclusie – Zo krijg je meer zelfvertrouwen in je relatie!

Door onzekerheid in je relatie kunnen jij, je partner en de relatie zelf onder spanning staan. Het kan moeilijker worden om te genieten van elkaar en van de dingen om jullie heen. Erg zonde, want het is juist zo fijn om lekker in je vel te zitten.

Blijvend ZelfvertrouwenIn dit artikel hebben we besproken wat de signalen van onzekerheid in een relatie zijn. Wil je nu werken aan je eigen zelfbeeld en onzekerheid? Meld je dan aan voor de cursus Blijvend Zelfvertrouwen!

Leave a Comment