Onzekerheid in de liefde? Praktische tips!

11Verliefd zijn is iets ontzettend moois. Je bent op een roze wolk en niets is voor jou te veel. Alles om je heen is mooi en je denkt dat je de hele wereld aankan. Maar dan komt het moment dat je jezelf onzeker gaat voelen.

Liefde is gewoon iets moois, maar het brengt ook je diepste gevoelens naar boven. Ik kan er zelf over mee praten. Daarom schrijf ik dit artikel. Om je te inspireren, te informeren en te leren hoe je met onzekerheid in de liefde om kunt gaan.

Hoe ontstaat onzekerheid in de liefde?

Iedereen voelt zich wel eens onzeker in de liefde. Of je nu al lang in een relatie zit of net een relatie hebt, of nog op zoek bent naar een date het maakt niet uit. Maar als je niet weet waar die onzekerheid vandaan komt kun je er ook niets aan doen.

Wordt ik afgewezen? Ben ik wel een leuke partner? Dit zijn vragen die ik dikwijls aan mezelf heb gesteld. Het hoeft niets te zeggen over je relatie, maar het kan wel vervelend zijn. Deze onzekere gevoelens kunnen een weerslag hebben op jullie relatie. Denk aan: het steeds zoeken van bevestiging of angst.

Dit zijn allen voorbeelden die te maken hebben met je zelfvertrouwen. Je bent zelf heel onzeker omdat je niet veel zelfvertrouwen hebt. Daardoor ga je aan jezelf twijfelen. Omdat je geen goed zelfbeeld hebt ga je dat soort vragen aan jezelf en je partner stellen. Je partner heeft voor jou gekozen omdat hij of zij je leuk vindt. Ook als je steeds geen liefde vindt kan dit een oorzaak zijn. Je straalt onzekerheid uit en dit kan mensen benauwen.

Oorzaken onzekerheid in relatie

Een probleem ontstaat altijd door oorzaken. Doordat er onzekerheid bij jouw is ontstaat er onzekerheid in je relatie. Kwetsbaarheid is iets moois, alleen kan het ook heel moeilijk zijn. Heb je een nieuwe relatie? Dan kan het soms zijn dat je jezelf kwetsbaar voelt. Je vindt het moeilijk om je open te stellen, je bent bang om iets kapot te maken.

Al deze dingen kunnen veel onzekerheid veroorzaken als je een nieuwe liefde hebt gevonden. Dit verschilt natuurlijk per persoon en situatie. Een van de oorzaken kan zijn dat je een moeilijk verleden achter de rug hebt. Je bent veel gepest, of je hebt iets ergs meegemaakt zoals: mishandeling, misbruik of verslaving. Dit soort gebeurtenissen kunnen de oorzaak zijn van een negatief zelfbeeld en maken jou onzeker. Dit kan een oorzaak zijn van onzekerheid in je relatie.

Er kunnen vragen bij jezelf opkomen als:

  • Hoe kan hij of zij mij nou leuk vinden?
  • Gaat mijn partner mij nou ook pijn doen?
  • Wil ik dit wel?
  • Wil mijn partner mij niet alleen voor de seks?

Deze emotionele littekens kunnen voor veel onzekerheid zorgen, met alle gevolgen van dien.

zelfvertrouwen opkrikken 4Hechtingsproblemen

Hechting is heel belangrijk, vooral voor een pasgeboren kind. Verder in de opvoeding is dit ook van cruciaal belang voor je verdere leven. Indien je geen goede band hebt opgebouwd met je ouders heb jij nooit geleerd hoe je een band met een ander op moet bouwen. Je voelde je als kind onveilig en deze onveiligheid voel je nu ook in de liefde.

Je bent bang dat mensen je in de steek laten. Je hebt nooit geleerd om je te hechten. Dit maakt je onzeker en dit werkt mee in de liefde. Hechten aan een nieuwe partner gaat moeilijk, onzekerheid speelt op in combinatie met angst en je bent bang dat je in de steek wordt gelaten.

Hoe los je onzekerheid op?

Is er sprake van onzekerheid bij jezelf en in de liefde? Los dit dan op door:

  • Genoeg met elkaar te communiceren. Vertel hoe jij jezelf voelt en waar je tegenaan loopt. Dit zorgt voor begrip en een sterke relatie.
  • Bespreek wat je verwacht van elkaar, dit voorkomt teleurstellingen en de onzekerheid neemt weg.
  • Zoek hulp in de vorm van relatietherapie of andere therapie als je er echt niet uitkomt. Het kan jezelf helpen waardoor je relatie wordt versterkt.
  • Ontwikkel voldoende zelfkennis. Ga bij jezelf goed na waardoor je jezelf onzeker voelt. Wat is de bron? Waar komt het gevoel vandaan?
  • Lees boeken over onzekerheid en leer jezelf goed kennen.
  • Kijk of je voldoende zelfliefde hebt. Je kunt pas echt van iemand houden als je van jezelf houdt. Leer van jezelf houden, zo gaat de onzekerheid weg.
  • Focus jezelf niet alleen op je relatie ga ook zelf dingen ondernemen en zoek een hobby of bezigheid.

Wat heeft zelfvertrouwen te maken met onzekerheid in de liefde?

Eigenlijk; is het heel logisch dat je met weinig zelfvertrouwen onzekerheid in de liefde tegenkomt. Je hebt immers een negatief zelfbeeld en vertrouwt niet genoeg op jezelf. Het is een kwestie van je eigen gebrek aan zelfvertrouwen die je op de ander projecteert. Je bent zelf niet zeker dus denk je dat het aan de ander ligt.

Dit is erg vervelend en kan als gevolg hebben dat je angsten krijgt en de ander niet gaat vertrouwen, jaloers wordt of steeds alles spiegelt.

Hoe kan de cursus meer zelfvertrouwen helpen?

GEigenwaarde vergrotenebrek aan zelfvertrouwen kan funest zijn voor je relatie. Door het bij de wortels aan te pakken met de cursus Blijvend meer zelfvertrouwen verdwijnt de onzekerheid in de liefde.

De online cursus meer zelfvertrouwen leert jou stap-voor-stap hoe je meer zelfvertrouwen opbouwt. Ook wordt er in deze cursus ingegaan op de oorzaken van gebrek aan zelfvertrouwen. Op deze manier leer je om alles bij de wortels aan te pakken.

Het is een unieke methode die door een ervaringsdeskundige is geschreven. Je ontvangt na aanmelding wekelijks allerlei tips en oefeningen. Door hiermee aan de slag te gaan ontwikkel je meer zelfvertrouwen, waardoor je uiteindelijk geen last meer hebt van je onzekerheid.

Je durft dadelijk weer op mensen af te stappen. Je zit lekker in je vel en je houdt van jezelf. Hierdoor heb je een goede basis bij jezelf ontwikkeld, waardoor je makkelijker mensen aanspreekt en contact niet uit  de weg gaat.

Klik hier voor meer informatie over de cursus > 

Leave a Comment